Ce candidaţi din Opoziţie VÂNEAZĂ scaunul lui Marius Stan

Ce candidaţi din Opoziţie VÂNEAZĂ scaunul lui Marius Stan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continuăm analiza începută în ediţia de vineri, 19 septembrie 2014, cu privire la mişcările din lumea politică gălăţeană în ipoteza că OUG nr.55/2014 (care reglementează migraţia politică) nu ar trece nici de Senat, după ce Camera Deputaţilor a respins-o. O astfel de ipoteză ar putea conduce, după cum arătam, la alegeri anticipate pentru Primăria Galaţi. Dacă în articolul precedent făceam referire la posibilii candidaţi din arcul guvernamental (PSD-PC-UNPR), de data aceasta ne vom referi la numele vehiculate de partidele din opoziţie.

PNL, în conflictul generaţiilor

Evident, partidul cel mai supărat pe Marius Stan este, de departe, PNL. Cu toate acestea, este greu de anticipat cum vor reacţiona liberalii în perspectiva că în toamnă trebuie să propună un candidat pentru Primăria Galaţi. Omul cu cea mai interesantă carismă (şi şanse) din PNL pare să fie senatorul Paul Ichim. Lui i s-ar putea adăuga Mircea Răzvan Cristea, deşi pare cam pare în scădere de viteză (politică) după ce a pierdut postul de viceprimar. Sau veteranul Săvel Rotaru,un om foarte respectat în oraş, însă cu unele probleme de sănătate.

În acelaşi timp, sunt voci liberale care susţin ideea că ar trebui aruncat în luptă un personaj politic mai proaspăt, care să fie capabil să mobilizeze voturile tinerilor. Dar cine? Tânărul deputat Scarlat este perceput în oraş ca „stranier” (electoratul lui este rural), iar dacă scotoceşti prin partid nu găseşti, la Galaţi, prea mulţi tineri cu activitate politică şi profesională notabilă. Dar poate că n-am scotocit noi prea bine.

PDL trage cu vreo trei gloanţe

Celălalt membru al ACL, am numit aici PDL, pare să propună cel puţin trei personaje cu notorietate: Doruleţ Resmeriţă (fostul inspector general şcolar), Nicuşor Ciumacenco (fost viceprimar şi fost principal contracandidat al lui Stan la precedentele alegeri) şi omul de afaceri Andrei Lişinschi. Lor li s-ar putea adăuga consilierii judeţeni Ion Ştefan şi Ion Dumitru. Primul pentru că este printre cele mai puternice voci ale opoziţiei la Galaţi, al doilea doar pentru că vrea (şi ar putea să vrea să naşul lui, Cezar Preda).

PP-DD, miza pe cantina socială

Fără să vrem să jignim pe nimeni, PP-DD nu pare deloc un partid capabil să dea Galaţiului un primar. Desigur, analiza porneşte de la ipoteza că migraţia către UNPR a membrilor acestui partid este invalidată prin respingerea OUG 55.

CITEŞTE ŞI: Dacă OUG 55 nu trece, ÎNCEPE RĂZBOIUL! Cu cine s-ar putea bate Marius Stan pentru PRIMĂRIE

Cel mai cunoscut personaj al poporului PP-DD-ist este, evident, Picu Roman (directorul Cantinei Sociale Galaţi). Despre acesta – fost soldat de nădejde în oastea lui Durbacă – se spune că şi-ar vinde şi neamurile-n talcioc pentru un loc mai sus în ierarhia politică. Deşi pare greu de crezut că Roman ar putea fi chiar atât de grobian pe cât bârfesc unii, merită să spunem că, totuşi, pare încântat de ideea de a fi primar.

E drept, Marius Stan speră că electoratul legat de Cantina Socială îi este fidel lui şi nu lui Picu Roman, însă zicala „nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte” merită studiată. Altfel vor sta însă lucrurile dacă Picu merge la UNPR, caz în care nu credem că are atâta „sânge în instalaţie” cât să se opună lui Stan.

Liderii toxici ai politicii

Am fi analizat şi alte posibile candidaturi însă, din păcate, nu prea mai găsim gălăţeni cu suficientă notorietate pentru a intra cu şanse solide în luptă. Trebuie să admitem, însă, că există posibilitatea (şi dorinţa) să apară candidaţi surpriză. Chiar vă invităm să faceţi propuneri argumentate!

Impresia generală este că, în ultimii 20 de ani, actualii lideri politici au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru a ţine oamenii competenţi deoparte de politică şi de administraţie. Scopul a fost unul cât se poate de meschin: pentru a nu avea contracandidaţi serioşi la şefia filialelor locale ale partidelor. Din păcate, această strategie toxică a produs şi o deprofesionalizare alarmantă a administraţiei. Iar asta a produse efecte pe care le simţim pe pielea noastră cu toţii, sub forma scăderea dramatice a calităţii vieţii la Galaţi.

CITEŞTE ŞI: ALEŞII MIGRATORI riscă să-şi PIARDĂ MANDATELE! „Ordonanţa traseiştilor” A PICAT LA VOT în Camera Deputaţilor

Citit 2857 ori Ultima modificare Duminică, 21 Septembrie 2014 09:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.