POLITICĂ DE WEEKEND/ Un partid, două sau nouă... Plimbăreţii politicii gălăţene (FOTO)

POLITICĂ DE WEEKEND/ Un partid, două sau nouă... Plimbăreţii politicii gălăţene (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul Marius Stan a păşit în scena politică de-abia în noiembrie 2007, dar a reuşit să ajungă deja la al treilea partid * Deputatul Eugen Chebac a schimbat cinci carnete de partid, dintre care două de acelaşi fel * Picu Apostol Roman s-a plimbat până acum prin cel puţin şase partide, dar mai are până să-l ajungă din urmă pe mentorul său politic, Eugen Durbacă: opt formaţiuni politice!


Păsările călătoare pleacă în ţările calde, politicienii gălăţeni sunt în plin sezon al migraţiei politice instituite de OUG nr.55. Chiar dacă riscă să-şi piardă mandatul, în cazul în care ordonanţa va sfârşi tragic, aleşilor gălăţeni nu pare să le pese. De departe, cel mai important transfer politic este trecerea primarului Marius Stan de la PNL la UNPR. În scurta sa carieră politică, Stan a reuşit deja să „bifeze” al treilea partid. Mai are, însă, până să-i ajungă pe „veterani” ca Eugen Chebac, Picu Apostol Roman şi Eugen Durbacă. Vă prezentăm astăzi o scurtă istorie a traseismului politic gălăţean.

Marius Stan

Marius Stan a intrat în scena politică mai ceva ca Michael Jackson. Beznă. Lumină! Pe trei ecrane rulează clipul electoral al lui Marius Stan „Un OM pentru oraşul TĂU”. În boxe urlă „The Final Countdown”, focurile de artificii incendiază scena şi Marius Stan apare sfâşiind ecranul din centru. Apariţia demnă de un star pop, descrisă mai sus, se petrecea în noiembrie 2007, când Marius Stan devenea primul candidat intrat în cursă pentru Primăria Galaţi din partea Alternativei Ecologice din România (AER), susţinut de Ion Ştefan (migrator prin ApR, PD, PUR, PC, PAE şi PD) şi de fostul senator Ilie Plătică Vidovici (PSD, AER). În martie 2008, acelaşi Marius Stan era lansat, la Gala premiilor PNL, drept candidat liberal la Primăria Galaţi. Stan a rezistat în PNL, din partea căruia a fost vreme de un mandat consilier local şi apoi primar ales al oraşului, până în septembrie 2014, când a semnat adeziunea la UNPR.

Eugen Chebac

Deputatul Eugen Chebac a parcurs deja un sinuos traseu politic. A început cu PD, unde a fost consilier judeţean, apoi a trecut la PSD, unde a condus cea mai importantă comisie a Consiliului Judeţului, cea de Buget-Finanţe, a fost vicepreşedinte şi apoi preşedinte al legislativului judeţean. De la PSD, Chebac a plecat, la finele lui 2011, la UNPR, unde a pierdut cursa pentru şefia judeţului.

CITEŞTE ŞI: Dacă OUG 55 nu trece, ÎNCEPE RĂZBOIUL! Cu cine s-ar putea bate Marius Stan pentru PRIMĂRIE

După un popas la PP-DD, care i-a adus, la finele anului 2012, fotoliul de deputat, Chebac s-a întors la UNPR, fără resentimente pentru faptul că acest partid i-a tras de sub fundul politic scaunul de consilier judeţean în vara lui 2012, lâsându-l pe tuşa politicii! „Am fost şi rămân un social-democrat”, mărturisea politicianul în calitate de lider al Partidului Poporului. Concluziile le trageţi singuri!

Picu Apostol Roman

Picu Apostol Roman, directorul Cantinei de Ajutor Social, a devenit, la sfârşitul săptămânii trecute, membru al UNPR, alături de primarul Marius Stan. Picu Roman a schimbat partidul din poziţia de preşedinte al PP-DD Galaţi, de unde şi-a luat ca amintire şi consilierii locali şi judeţeni, cu o excepţie, şi câţiva simpli membri de partid. Picu Roman a ajuns la „OTV-ul lu’ Domnu Dan” de la PC, unde a fost, timp de două mandate, consilier local. Ba a candidat chiar şi pentru fotoliul de europarlamentar!Cei 15 ani în care i-a fost credincios mentorului său politic, Eugen Durbacă, l-au purtat prin multe partide. Politicianul a bifat, cel puţin ApR, PD, PUR şi PC şi, oriunde s-ar duce, îi rămâne recunoscător lui Durbacă. „Datorită dumnealui eu sunt ceea ce sunt, şi asta nu se uită. A renega oamenii care te-au ajutat în viaţă este ca şi cum ţi-ai renega părinţii. I-am spus dlui Durbacă de faptul că sunt preşedinte interimar la PP-DD şi m-a felicitat. I-am spus că nu voi candida niciodată acolo unde va candida şi dumnealui”, ne declara Picu Roman în 2012.

Eugen Durbacă

În comparaţie cu senatorul PC Eugen Durbacă, traseist politic de cursă lungă, plimbăreţii nominalizaţi mai sus sunt doar nişte amatori. Durbacă şi-a început cariera politică în PCR, unde a fost deputat în Consiliul Judeţean. După 1989, Durbacă a intrat în politică din partea Partidului Socialist al Muncii (PSM), cu care a câştigat primul său mandat de primar al Galaţiului. S-a transferat apoi la agrarienii PDAR, apoi la PDSR, unde a câştigat şi fotoliul de senator. I l-a cedat, însă, lui Viorel Ştefan, preferând poziţia de primar. Durbacă a lăsat democraţia socială pentru a forma Alianţa pentru România (ApR). Din structura politică a lui Meleşcanu, Durbacă nu a plecat la PNL, ci la PD, unde a fost chiar preşedinte al organizaţiei municipale. A părăsit partidul cu jumătate din organizaţie, pentru că îşi dorea să fie PUR (Partidul Umanist Român), transformat apoi în PC (Partid Conservator). Durbacă a fost şi consilier local, apoi preşedinte al Consiliul Judeţului, vicepreşedinte CJ şi, în prezent, senator PC.

 

Migratori de cursă scurtă

Deşi nu sunt chiar în prim-planul politicii gălăţene şi nu deţin funcţii alese în administraţia locală sau centrală, Nicuşor Ciumacenco şi Eugen Stamate au deja o minicolecţie de carnete de partid. Nicuşor Ciumacenco a fost ţărănist, apoi social-democrat, poziţie din care a ocupat funcţia de viceprimar al Galaţiului, fiind discipolul fostului primar Dumitru Nicolae. În primăvara lui 2012 şi-a proclamat independenţa politică, candidând fără succes la Primăria Galaţi, pentru ca toamna să-l prindă în postura de preşedinte interimar al PDL.

Eugen Stamate a schimbat verdele PER cu ochiul PNŢCD şi, mai nou, s-a lipit la PDL.

 

Citit 1829 ori Ultima modificare Vineri, 19 Septembrie 2014 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.