Cei 14 CANDIDAŢI care se bat pentru Preşedinţia României/ VOTEAZĂ AICI!

Cei 14 CANDIDAŢI care se bat pentru Preşedinţia României/ VOTEAZĂ AICI!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu mai puţin de 14 aspiranţi la Preşedinţia României, reprezentanţi ai unor formaţiuni politice, dar şi independenţi s-au înscris în cursa pentru alegerile din 2/16 noiembrie. Marţi a fost ultima zi de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Central (BEC) şi, conform datelor oficiale, numărul celor ce se vor „duela” în luna noiembrie nu a reuşit să doboare recordul din anul 1996, când au fost 16 competitori. Românii au parte, însă, de o premieră: vor avea printre candidaţi şi două femei.

Iată lista completă a candidaţilor, în ordine alfabetică:

Mirel Mircea Amariţei - preşedintele Partidului Prodemo

Mirel Mircea Amariţei, liderul partidului Prodemo, şi-a depus candidatura, marţi după-amiază. Despre Amariţei nu se ştiu prea multe lucru. Presa naţională a scris, în schimb, că se număra, în luna octombrie 2013, printre cei urmăriţi penal în dosarul privind insolvenţa Realitatea Media.

William Brânză - Partidul Ecologist Român

Fost deputat PDL în doua legislaturi, William Brânză (42 de ani) şi-a depus, marţi, candidatura la preşedinţia României din partea Partidului Ecologist Român. El a demisionat, recent, din PDL. A fost deputat de diaspora în perioada 2008-2012, însă a fost şi membru al PRM, până în anul 2005.

Dan Diaconescu - Partidul Poporului

Fondatorul PP-DD, în vârstă de 46 de ani, şi-a lansat, luni, candidatura la alegerile prezidenţiale. Dan Diaconescu a mai candidat o singură dată pentru o funcţie politică: în anul 2012, pentru un mandat de deputat, dar fără succes.

Gheorghe Funar - independent

Fostul primar al oraşului Cluj, în vârstă de 65 de ani, a mai râvnit de două ori la statutul de primul om în stat. În anul 1992 a luat 10,8 la sută, candidând din partea Partidului Unităţii Naţiunii Române (locul 3), iar în anul 1996 a luat doar 3,2 la sută, candidând din partea aceleiaşi formaţiuni politice. Gheorghe Funar a fost senator PRM, în perioada 2004-2008, iar între 1998 şi 2013 a fost secretar general al partidului.

Klaus Iohannis - Alianţa Creştin Liberală

Preşedintele PNL, în vârstă de 55 de ani, şi-a depus candidatura sâmbătă după-amiază, fiind al doilea înscris pe listele BEC. Klaus Iohannis este primar al oraşului Sibiu din anul 2000 şi preşedinte al PNL de la sfârşitul lunii iunie 2014, intrând în partid în luna februarie 2013. În anul 2009 a fost propus de liberali pentru funcţia de premier.

Hunor Kelemen - Uniunea Democrată Maghiară din România

Preşedintele UDMR şi-a depus luni candidatura pentru prezidenţiale. Kelemen Hunor este deputat din anul 2000 şi preşedinte al formaţiunii din partea căreia candidează din anul 2011. A candidat şi la alegerile prezidenţiale din anul 2009, când a obţinut 3,83 la sută din voturi. Este ministru al Culturii.

Monica Macovei - independent

Monica Macovei (53 de ani), cel mai vizibil europarlamentar român, a fost al treilea candidat înscris la BEC, duminică. Monica Macovei a demisionat din PDL la începutul lunii septembrie şi candidează ca independent. Eurodeputatul a fost ministru al Justiţiei, în perioada decembrie 2004 - aprilie 2007, iar din anul 2009 este eurodeputat.

Teodor Meleşcanu - independent

Teodor Meleşcanu (73 de ani) a demisionat de la şefia Serviciului de Informaţii Externe cu doar o zi înainte de a-şi depune candidatura. A fost ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Văcăroiu, ministrul Apărării în cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu şi interimar la Justiţie în mandatul aceluiaşi premier. A făcut parte din PDSR, dar şi din PNL.

Victor Ponta - Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC

Prim-ministrul (42 de ani) a fost primul care şi-a depus candidatura pentru prezidenţiale. Victor Ponta este preşedintele PSD, de doi ani în fruntea Guvernului, iar deputat din anul 2004. A fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în mandatul de premier al lui Emil Boc şi a fost ales în fruntea PSD în luna februarie 2010, după eşecul lui Mircea Geoană la alegerile din 2009.

Constantin Rotaru - Partidul Alianţa Socialistă

Liderul Partidului Alianţa Socialistă, în vârstă de 59 de ani, şi-a înregistrat, marţi, la BEC, candidatura pentru Cotroceni. Constantin Rotaru a candidat şi la alegerile prezidenţiale din anul 2009, când a obţinut 0,45 la sută din voturi. Constantin Rotaru a fost deputat de Vâlcea (1992-1996), din partea Partidului Socialist al Muncii.

Zsolt Szilagyi - Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania

Şeful de cabinet al lui Laszlo Tokes, în vârstă de 46 de ani, şi-a depus, marţi, candidatura pentru Preşedinţia României, din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). A fost deputat UDMR în perioada 1990-2004, iar din 2007 a plecat la Bruxelles, ca şef de cabinet al eurodeputatului Laszlo Tokes.

Călin Popescu Tăriceanu - independent

Preşedintele Senatului, în vârstă de 62 de ani, şi-a depus oficial candidatura, luni, pentru funcţia de preşedinte al României. Călin Popescu Tăriceanu a fost prim-ministru al României, în perioada 2004-2008, şi-a dat demisia din PNL după ruperea USL, iar acum este preşedintele Partidului Liberal Reformator (PLR), care însă nu a fost constituit legal. Tăriceanu a fost preşedinte al PNL în perioada 2004-2009, iar în mandatul de premier al lui Victor Ciorbea a fost ministrul al Industriei şi Comerţului.

Corneliu Vadim Tudor - Partidul România Mare

Preşedintele PRM (64 de ani) s-a înscris marţi în cursa pentru alegerile prezidenţiale şi candidează pentru a cincea oară consecutiv pentru fotoliul de preşedinte al României. Corneliu Vadim Tudor a fondat PRM în iunie 1991, a avut patru mandate consecutive de senator, între anii 1992 şi 2008, fiind secretar al Senatului în 1995 şi vicepreşedinte în 2008. Ulterior, în luna iunie 2009, a devenit europarlamentar pe lista PRM, însă la europarlamentarele din 2014 nu a mai câştigat un mandat de eurodeputat.

Elena Udrea - Partidul Mişcarea Populară

Preşedintele PMP (40 de ani), cel mai tânăr dintre competitori, şi-a depus, luni, candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Deputatul Elena Udrea a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, în perioada 2009-2012, în timpul Guvernului Boc, şi deputat din anul 2008. Elena Udrea a demisionat din PDL, în luna februarie, fiind aleasă preşedinte al PMP în luna iunie. În perioada 2002-2005, a făcut parte din PNL.

Citit 4674 ori Ultima modificare Joi, 25 Septembrie 2014 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.