INIŢIATIVĂ legislativă gălăţeană/ Instituţiile să nu mai ceară BANI în schimbul informaţiilor

INIŢIATIVĂ legislativă gălăţeană/ Instituţiile să nu mai ceară BANI în schimbul informaţiilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liberalul Paul Ichim vrea modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, astfel încât orice cetăţean care solicită informaţii din partea instituţiilor publice să nu mai fie obligat să plătească pentru a obţine copii ale documentelor solicitate.

Senatorul gălăţean a pus deja la punct o iniţiativă legislativă în acest sens, susţinută de zeci de deputaţi şi senatori, prin care cere abrogarea articolului 9, al. I, din Legea 544/2001, care precizează că „în cazul în care solicitarea de informaţii implică realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică, costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant”.

„Prin această prevedere nu se face altceva decât să i se îngrădească oricărui cetăţean – solicitant de copii după documentele deţinute de autorităţi şi instituţii publice – liberul acces la informaţii de interes public. În practică, multe dintre autorităţi şi instituţii publice se ascund după introducerea unor taxe de xerocopiere în cuantumuri foarte mari, astfel încât solicitarea de copii după documentele publice este descurajată, din start”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

De unde a plecat

La Galaţi, jurnaliştii, dar şi simplii cetăţeni sunt obligaţi de către conducerea Consiliului Judeţului, prin preşedintele Nicolae Bacalbaşa, să achite nu mai puţin de trei lei pentru fiecare copie a unei pagini a unui document cerut, iar, de curând, aşa cum v-am şi informat, şi Prefectura a introdus un sistem de tarifare pentru solicitările de informaţii de interes public.

De altfel, ideea senatorului Paul Ichim de a modifica Legea 544/2001 a plecat chiar de la Galaţi, „de la ce s-a constatat la Consiliul Judeţului”. „Accesul la informaţiile de interes trebuie să fie liber. Acest lucru se corelează foarte bine cu obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor de a încărca toate informaţiile pe site-urile pe care le au. (…) În general, semnalele primite de la colegii din Parlament sunt pozitive. Mai rămâne ca aceasta să fie introdusă în dezbatere, pe ordinea de zi”, ne-a declarat parlamentarul gălăţean.

Iniţiativa legislativă, înregistrată la Senat încă din luna martie a acestui an, când PNL făcea parte din USL, este susţinută şi de unii dintre deputaţii şi senatorii gălăţeni, printre care Victor Paul Dobre (PNL), Eugen Chebac (UNPR) şi Gheorghe Saghian (PSD). De remarcat este că nici un parlamentar PC nu apare printre iniţiatori. Proiectul a primit însă aviz negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică a Senatului şi a Comisiei pentru drepturile omului. Rămâne de văzut dacă foştii aliaţi ai PNL îşi vor menţine sprijinul pentru modificarea Legii 544/2001.

Citit 1262 ori Ultima modificare Marți, 30 Septembrie 2014 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.