Rata ŞOMAJULUI la Galaţi, motiv de dispută în Comisia de Dialog Social

Rata ŞOMAJULUI la Galaţi, motiv de dispută în Comisia de Dialog Social
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primul punct de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social de ieri, 21 octombrie, a fost "Informare cu privire la evoluția şi dinamica şomajului în judeţul Galaţi, în ultimele 12 luni (sept. 2013 - sept. 2014). Analiză comparativă cu perioada precedentă (sept. 2012 - sept. 2013)".

Directorul AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, a spus că judeţul nostru se află pe locul cinci în ţară, cu 17.900 de cetăţeni fără loc de muncă, iar rata şomajului a ajuns de la 9,39 la sută, cât era în luna august, la 8,73 la sută, la finele lunii septembrie. "Ca noutate, anul acesta a crescut numărul locurilor de muncă. Dacă în primele nouă luni ale lui 2013 am avut 9.681 de posturi vacante, în aceeaşi perioadă a anului 2014 au fost declarate 12.894 de locuri de muncă vacante. Este un lucru îmbucurător, pentru că anul acesta municipiul Galaţi a devenit un pic mai viu, să spunem. În mediul rural, însă, tendinţa este inversă. De la 11.000 de şomeri de lungă durată, am ajuns acum pe la 13.000 - 14.000 de oameni fără loc de muncă. În mediul urban ,lucrurile se mişcă şi, dacă nu ar exista cei 14.000 de şomeri de la ţară, am rămâne la un număr de circa 4.000 de şomeri", a precizat în cadrul şedinţei directorul AJOFM.

Faptul că reprezentantul AJOFM a încercat să prezinte statisticile referitoare la şomaj într-o lumină pozitivă a determinat, însă, reacţii vehemente ale celor prezenţi la masa rotundă desfăşurată la Prefectură.

"Realitatea nu este cea pe care ne-a prezentat-o domnul director, realitatea este mult mai cruntă, pentru că în România luarea în evidenţa AJOFM este voluntară, nu obligatorie. Apreciez că cifrele sunt cu 50 la sută sau chiar cu sută la sută mai mari decât cele prezentate. Cert este că situaţia actuală este un strigăt de alarmă", a susţinut Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor din Galaţi.

De aceeaşi parte a baricadei cu Marian Filimon a fost şi Romică Gârneaţă, preşedintele Cartel Alfa, filiala Galaţi. "Nu mai faceţi rapoarte de genul acesta. Dacă dumneavoastră susţineţi că oraşul Galaţi este un oraş viu, eu spun că, din contră, este unul mort. Voi, cei de la AJOFM, trebuie să le atrageţi atenţia autorităţilor, trebuie să strigaţi până spargeţi pereţii, să le trezim la realitate. Dacă le prezentaţi autorităţilor astfel de rapoarte pozitive, acestea se culcă pe-o ureche şi nu mai fac nimic", a susţinut Romică Gârneaţă.

CITEŞTE ŞI: CJ şi CL Galaţi şi-au SCHIMBAT structura politică. Ordonanţa lui Dragnea a făcut RAVAGII în judeţ

Citit 1166 ori Ultima modificare Marți, 21 Octombrie 2014 19:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.