Cât PIERDE Primăria din TRANSPORTUL local de persoane

Cât PIERDE Primăria din TRANSPORTUL local de persoane
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai puţin de 5,3 milioane de lei trebuie să încaseze, în acest an, bugetul local al oraşului, de la operatorii de transport public local * De cinci ori mai mare este subvenţia plătită de municipalitate societăţii Transurb, pentru facilităţile acordate pensionarilor, vârstnicilor fără venituri, elevilor, studenţilor şi şomerilor


Contractele pe care Primăria le-a încheiat cu cei opt operatori privaţi de transport local din municipiul Galaţi se apropie de final. Pe masa consilierilor locali a ajuns deja o strategie privind transportul public local care prevede nu doar reorganizarea, dar şi reducerea traseelor acoperite în acest moment de microbuzele private, de la 11, câte sunt în prezent, la doar cinci.

Strategia s-a aflat timp de o lună în dezbatere publică şi rămâne de văzut dacă va fi aprobată în şedinţa de astăzi a Consiliului Local deoarece unii aleşi locali sunt reticenţi faţă de restrângerea la jumătate a traseelor de maxitaxi.

Până când aleşii vor lua o decizie în privinţa hărţii de transport local care va intra în vigoare anul viitor, e bine să ştiţi câţi bani încasează, în acest an, bugetul local, de la operatorii de transport, prin redevenţele pe care aleşii le stabilesc şi majorează în fiecare an. De asemenea, trebuie să ştiţi şi câţi bani se duc din vistieria oraşului pentru facilităţile acordate gălăţenilor care circulă cu mijloacele Transurb.

Topul redevenţelor

Dintre toţi operatorii privaţi, cea mai mare sumă - 195.975 de lei - o plăteşte SC Comsamo SRL Galaţi, care prestează serviciul de transport public local prin curse regulate pe traseele 63 şi 77. Redevenţa pe care o datorează bugetului local a fost majorată, pentru 2014, la 4.355 de lei de vehicul activ pe an.

Următorul operator în top este ACJ Globe Tour SRL Galaţi, care efectuează transport prin curse regulate pe traseele 79 şi 84. Redevenţa pe care o plăteşte i-a fost majorată pentru anul 2014 la 4.404 de lei pe vehicul activ pe an. Veniturile estimate a se încasa la bugetul local de la acest operator se ridică la 110.100 lei.

SC Transcris SRL, ale cărui microbuze acoperă unul dintre cele mai solicitate trasee – 60 – are de stabilită o redevenţă de 3.843 de lei pe vehicul activ pe an, în total, 96.075 de lei.

Traseele 62 şi 64 îi aparţin SC Relajcar SRL, căruia aleşii i-au stabilit, în acest an, o redevenţă de 3.805 de lei pe vehicul activ pe an. Veniturile totale pe care Primăria estimează că le va primi de la acest operator se ridică la 95.125 lei.

Mai puţine maşini

Nu mai puţin de 69.195 de lei este suma estimată a fi încasată la bugetul local de la SC Andry SRL, care acoperă traseul 68 şi care are de plătit o redevenţă de 4.613 de lei pe vehicul activ pe an.

Cea mai mare redevenţă pe vehicul activ pe an o plăteşte SC Sogitour SRL, care prestează serviciul de transport public local prin curse regulate pe traseul 75 - 5.823 de lei pe vehicul activ pe an. Cum operatorul are doar zece microbuze, suma totală pe care o are de încasat bugetul local este de 58.230 de lei.

SC Bădilaş Com SRL, ale cărui microbuze circulă pe traseul 76, are de plătit o redevenţă totală de 57.075 de lei, adică 3.805 de lei pe vehicul activ pe an.

Traseul 61 este concesionat SC Transdan SRL care plăteşte 3.816 lei pe vehicul activ pe an, adică 38.160 de lei, în total.

Şi Transurb plăteşte!

Aleşii locali au stabilit o redevenţă şi pentru societatea Transurb: 382.034 de lei pe lună, mai mare decât a avut-o anul precedent, de 374.984 de lei pe lună. Veniturile totale estimate a se încasa la bugetul local de la operatorul public de transport sunt de 4.584.408 de lei.

În total, de pe urma celor nouă operatori din transportul local de persoane, bugetul local se îmbogăţeşte cu 5.304.343 de lei. Nu trebuie neglijat, însă, faptul că acelaşi buget local trebuie să suporte şi subvenţia pe care o primeşte Transurb, pentru a acoperi facilităţile acordate pensionarilor, vârstnicilor fără venituri, elevilor, studenţilor şi şomerilor. Pentru anul 2014, bugetul Transurb prevede o subvenţie de la bugetul local de 29,9 milioane de lei. De cinci ori mai mare decât suma pe care o încasează Primăria din redevenţe.

CITEŞTE ŞI: Tot MAI PUŢINE autobuze Transurb pe TRASEE. Iată pe ce rute vom aştepta ŞI MAI MULT în staţii

Citit 1723 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Octombrie 2014 20:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.