PREZIDENŢIALE 2014/ Frauda şi mita electorală înseamnă puşcărie!

PREZIDENŢIALE 2014/ Frauda şi mita electorală înseamnă puşcărie!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Votează legal!” este îndemnul pe care l-au tot auzit şi văzut românii în ultima lună. Tocmai pentru că miza acestui scrutin este extrem de importantă, cetăţenii trebuie să se ţină departe de infracţiunile electorale şi să-şi preţuiască libertatea. Pentru că frauda la vot şi coruperea electoratului sunt infracţiuni pedepsite cu închisoarea!

Iată ce prevede Codul penal pentru asemenea fapte şi nu numai:

Ce înseamnă fraudă

Potrivit Codului penal, fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de de două sau mai multe ori, sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Coruperea alegătorilor

Tot potrivit Codului Penal, oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în această categorie bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

Violarea secretului votului

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Citeşte şi: Cu un like nu poţi schimba lumea, cu un VOT da!

Deschiderea urnelor, înainte de închiderea votării, se pedepseşte tot cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. La fel şi împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Tentativa la toate aceste infracţiuni se pedepseşte.

 

Unde reclamaţi neregulile la vot

Pentru sesizarea unei fapte care contravine legislaţiei electorale, fie că e vorba de vot multiplu, de mită electorală, tot ce trebuie să faceţi este de sunaţi la numărul unic de urgenţă 112.

Orice nereguli legate de procesul electoral, fie în interiorul secţiei de votare, fie în afara acesteia pot fi sesizate la Biroul Electoral Judeţean Galaţi. Acesta îşi are sediul pe strada Stadionului nr. 1 - în incinta Sălii Sporturilor, iar preşedinte este judecătorul Cătălin Vasilică Oprea.

Citit 1105 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.