Biografia unui ÎNVINGĂTOR - cine este Klaus Werner Iohannis

Biografia unui ÎNVINGĂTOR - cine este Klaus Werner Iohannis
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, 16 noiembrie, gălăţenii, laolaltă cu ceilalţi români din ţară şi din străinătate, şi-au votat şi ales preşedintele pentru următorii cinci ani. După o zi încordată, Klaus Werner Iohannis, candidatul Alianţei Creştin-Liberale, a câştigat alegerile prezidenţiale, devenind preşedintele României.

Klaus Iohannis s-a născut la Sibiu, pe 13 iunie 1959, într-o familie de saşi transilvăneni. Este căsătorit cu Carmen Iohannis.

Absolvent al Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai", a predat fizică la mai multe şcoli şi licee din Sibiu, printre care şi la liceul la care a studiat, Colegiul Naţional “Samuel von Brukenthal”. 1997 a devenit inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar al judeţului Sibiu, iar în perioada 1999 - 2000 a ocupat funcţia de inspector.

Omul politic

În 1990 a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). Anul 1997 l-a prins pe profesorul Klaus Iohannis membru în Comisia de Învăţământ a FDGR, pentru ca în 2000 să fie desemnat candidatul FDGR la alegerile pentru Primăria Sibiului, iar în 2002 devine preşedintele organizaţiei, funcţie pe care a ocupat-o până în 2013. În octombrie 2009, Iohannis a fost propus şi susţinut pentru funcţia de premier al României de PNL, PC şi UDMR, numai că preşedintele reales Traian Băsescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru.

Pe 20 februarie 2013, Klaus Iohannis a semnat adeziunea la Partidul Naţional Liberal, iar pe 23 februarie 2013, în urma unei derogări de vechime, a devenit prim-vicepreşedinte PNL. În 2014, Klaus Iohannis a fost ales preşedintele PNL şi copreşedinte al Alianţei Creştin Liberale PNL-PDL.

Primarul Sibiului

Ales prima oară în 2000 primar al Sibiului, Iohannis a fost reconfirmat în funcţie de încă trei ori. Sibiul a ajuns, în anul 2007, să fie desemnat Capitală Europeană a Culturii. Acest lucru a fost posibil şi datorită investiţiilor la nivelul străzilor din centrul istoric şi nu numai. Administraţia Iohannis a modernizat, din fonduri locale, împrumuturi rambursabile, dar şi din fonduri europene, transportul public urban în comun, reţeaua de apă şi canalizare şi a extins Aeroportul Internaţional Sibiu.

În fiecare an se desfăşoară la Sibiu în jur de o sută de proiecte culturale cu finanţare sau cofinanţare din partea Consiliului Local Sibiu, pe listă fiind incluse „Sibiu Jazz Festival”, Festivalul Internaţional de Teatru, Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Distincţii de stat

De-a lungul anilor, Klaus Iohannis a strâns nu mai puţin de 10 distincţii. La început au fost Crucea Federală de Merit oferită de Republica Federală Germania, Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler, dar şi Ordinul Naţional italian - Steaua Solidarităţii Italiene, în grad de Comandor. Au urmat Ordinul de Merit al Marelui Ducat de Luxemburg, în grad de Ofiţer, Ordinul de Merit "Marea Cruce de Argint" din partea statului austriac şi Ordinul de Ofiţer al Coroanei Belgiene. Asociaţia Expatriaţilor din Germania i-au oferit placheta de onoare, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România l-au distins cu medalia de onoare “Prieten al Comunităţilor Evreieşti din România”. Ordinul Naţional al României pentru Merit, în grad de Cavaler i-a fost conferit în anul 2011, iar în 2014 a fost distins cu Crucea de Ofiţer al Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Sursă foto: iohannispresedinte.ro

Citit 1975 ori Ultima modificare Luni, 17 Noiembrie 2014 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.