Gălăţenii vor PLĂTI doar 200 de lei pe gigacalorie

Gălăţenii vor PLĂTI doar 200 de lei pe gigacalorie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Diferenţa de 127,42 de lei pe gigacalorie va fi suportată de la bugetul local, prin creşterea subvenţiei * "Acest sistem de subvenţie la gigacalorie este inechitabil pentru ceilalţi locuitori ai oraşului Galaţi", afirmă consilierul local PDL Victor Dobrea


Gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, de la 1 noiembrie 2014, facturi mai mici la căldură: 200 de lei pe gigacalorie în loc de 247,73 de lei cât dădeau până acum. Măsura adoptată, ieri seară, în Consiliul Local, presupune că mai mulţi bani de la bugetul local vor trebui să asigure majorarea subvenţiei de la 78,84 la 127,42 de lei pe gigacalorie. Concret, efortul bugetar pe care trebuie să-l facă municipalitatea gălăţeană pentru a acoperi această ieftinire se ridică la 23,2 milioane de lei.

Critici din partea consilierilor

Decizia a stârnit discuţii în rândul aleşilor locali, unii consilieri afirmând că această subvenţie unitară, acordată indiferent de venituri, este inechitabilă.

Consilierul local independent Alin Mihai a anunţat din start că se abţine la vot, nu pentru că ar fi împotriva subvenţiei, ci pentru că de doi ani solicită o subvenţie diferenţiată pe categorii de venit. „Aşa cum este enunţată hotărârea, în momentul de faţă toată lumea primeşte aceeaşi subvenţie, indiferent de venituri, indiferent de categoria socială, şi nu sunt de acord cu acest mod de calcul al subvenţiei”, a spus consilierul. I s-a alăturat consiliera UNPR Monica Dascălu.

Radical, democrat-liberalul Victor Dobrea a atras atenţia că acest sistem de subvenţie la gigacalorie este inechitabil: "Toţi locuitorii contribuie la bugetul local, dar profită de această subvenţie numai o parte din ei. Mai mult decât atât, profită şi oameni care nu au nevoie de subvenţie, pentru că au destui bani să plătească”, a spus Dobrea.

Explicaţiile primarului

Primarul Marius Stan a susţinut că subvenţia se acordă în mod egal tuturor cetăţenilor Galaţiului care beneficiază de sistemul centralizat. "Avem dreptul legal de a mări subvenţia, cu obligaţia de a nu o scădea sub 40 la sută din preţul de furnizare a gigacaloriei. Ar fi ideal să le putem da celor cu venituri minime, dar legal nu ştim dacă putem face asta. Vom face o analiză. O subvenţie diferenţiată ar însemna un volum de muncă imens la câte familii avem în Galaţi”, a spus edilul.

„Este un semnal pe care-l dăm cetăţenilor Galaţiului că din punctul nostru de vedere facem toate eforturile, cu sacrificii! Acesta este un sacrificiu foarte mare, banii aceştia puteau să meargă la dezvoltare sau în orice alte proiecte! Am vrut să le mai dăm un semn oamenilor că facem încă un pas spre dânşii, cu condiţia obligatorie ca oamenii să-şi plătească facturile”, a conchis Stan.

Citeşte şi: FACTURA CĂLDURII, la mâna aleşilor locali/ Cât ne COSTĂ ieftinirea gigacaloriei

Citit 1824 ori Ultima modificare Vineri, 28 Noiembrie 2014 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.