PRIMA NINSOARE a creat probleme pe şosele: Galaţiul, transformat în patinoar
Foto: Sursa foto: Grupul şoferilor - Facebook

PRIMA NINSOARE a creat probleme pe şosele: Galaţiul, transformat în patinoar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În judeţ s-a intervenit mult după oprirea ninsorii * Mai multe maşini au ajuns în şanţ din cauza gheţii * În municipiu, sâmbătă, până după ora 20,00, mai mult s-a patinat decât s-a mers


Ninsoarea de la sfârşitul săptămânii trecute, chiar dacă nu a fost abundentă, tot a creat probleme, atât în oraş, cât şi în judeţ, în special din cauza gheţii care s-a format. Drumurile, fie că ne referim la cele judeţene sau la cele din oraş, au devenit derdeluşuri şi nu puţine maşini au ajuns să derapeze, să nu poată continua deplasarea, să se rotească în mijlocul drumului sau să ajungă în vreun şanţ. Autorităţile au intervenit cu material antiderapant şi cu utilaje cu lamă abia după ce s-a oprit ninsoarea. În municipiu, utilajele au început să patruleze sâmbătă undeva în jurul orei 20,00, iar în judeţ abia după ora 3,00 noaptea.

Derdeluş şi învârteli în municipiu

Sâmbătă seara, în jurul orei 19,00, pe drumul de intrare în oraş, dinspre Auchan, şoferii au trebuit să urce pe contrasens, pentru că sensul de urcare era blocat de maşini care nu puteau înainta. În jurul orelor 19,00 – 20,00 în tot oraşul se circula greoi, din cauza gheţii. În zona trecerii Bac, pe bulevardul Falezei şi pe străzile Cloşca şi Saturn, carosabilul era acoperit de gheaţă şi punea în pericol siguranţa traficului rutier. La trecere bac, un tir a blocat coborârea de pe bac 30 minute, potrivit unei postări pe Grupul Şoferilor de pe Facebook. Pe Coşbuc, în anumite zone, zăpada se transformase în sticlă. Situaţia a început să se remedieze abia după ora 20,00, spre miezul nopţii, când utilajele cu lamă şi sărăriţele au intrat în funcţiune. Pe strada 6 martie, un camion cu lamă dădea zăpada la o parte abia pe la ora 22.00, iar sărăriţele lucrau intens pe străzile Domnească şi Bălcescu spre miezul nopţii.

Citeşte şi: Prima NINSOARE şi ALCOOLUL au provocat accidente cu victime

Potrivit unui comunicat trimis, sâmbătă seara, la 20,40, de către Primăria Galaţi, intervenţia pe drumurile oraşului s-a realizat cu ajutorul a 6 sărăriţe, 18 tractoare cu lame şi perii, 7 camioane, 5 buldoexcavatoare şi 3 wole. ”Se acţionează pentru combaterea fenomenului de polei, prin împrăştierea de material antiderapant, şi pentru degajarea carosabilului de zăpadă, pornind de la intrările în oraş, pante, căile de acces spre spitale şi continuând cu celelalte străzi principale şi secundare. O intervenţie mai eficientă pentru curăţarea străzilor de zăpadă va fi posibilă atunci când ninsorile se vor opri”, arată comunicatul.

În judeţ, material antiderapant prea puţin, intervenţie târzie

Din datele pe care le avem, mai multe maşini au ajuns în şanţ, sâmbătă seara, atât la Slobozia Conachi, cât şi la Rediu. Aceasta, după ce cu o seară înainte două autocamioane au rămas blocate la Băleni.

Potrivit primarului comunei Rediu, Fănel Mihai, materialul antiderapant nu prea s-a văzut pe drumul judeţean de pe raza comunei pe care o conduce. „S-a circulat în condiţii de iarnă, dar destul de greu. Nu prea s-a văzut materialul antiderapant. Au fost vreo două – trei maşini care au ajuns în şanţ”, ne-a declarat acesta.

Şi la Slobozia Conachi au ajuns vreo două maşini în şanţ, dar, potrivit primarului comunei, Ion Neculai, vina o poartă şi şoferii, care nu sunt pregătiţi pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

 

Foto Nicoleta Onofrei

„Material antiderapant era, însă ar mai fi trebuit. Se vedea că este nisip, dar prea puţin. Eu m-am dus în comună la ora 2 noaptea, era sticlă pe jos, se putea circula, dar cu foarte mare atenţie şi cu frâna de mână la coborâre. Ar fi fost nevoie de o cantitate mai mare de nisip, măcar la coborâre, ţinând cont şi de faptul că Rediu este localizată puţin în pantă şi este predispusă la accidente. L-am sunat azi dimineaţă pe şeful Serviciului Drumuri şi Poduri din cadrul CJ, Nicu Năvădaru, pentru a mai trimite nişte drumari”, ne-a declarat primarul comunei Rediu.

La Valea Mărului, chiar dacă, potrivit primarului Virgil Doca, s-a circulat bine şi nu au fost probleme majore, nu a putut nega faptul că intervenţia a fost cam târzie. „Stratul de zăpadă nu a fost mare, s-a putut circula, atâta doar că utilajele au ieşit cam târziu. Cred că au dat cu praf de furnal la noi, pentru că era ceva negru”, ne-a spus primarul Virgil Doca.

Citeşte şi: Deszăpezire pe sărite la Galaţi/ Zona trecerii Bac şi bulevardului Falezei, necurăţate

Potrivit county- managerului Costel Fotea, intervenţia în judeţ a început undeva după ora 3,00 dimineaţa şi s-a intervenit în special pe linia Smârdan - Mihail Kogălniceau.

„Nu pot să spun că situaţia este foarte bună, dar s-a circulat bine. Am avut noroc şi de faptul că nu a viscolit. În plus, nu a nins în tot judeţul. De la Folteşti spre Bălăbăneşti nu a nins. Am vrut să vedem cum evoluează temperatura. Vineri seară au fost probleme în Băleni, unde două autobasculante nu au mai putut înainta, pentru că nu erau echipate de iarnă. A trebuit să intervenim atunci cu material antiderapant şi cu încărcător frontal, pentru a putea scoate maşinile de acolo”, ne-a declarat county managerul CJ.

Ce-i drept, primarul comunei Bălăbăneşti, Dorin Codreanu, a confirmat că nu a nins sâmbătă în zonă, în schimb la Bereşti Meria a nins, fără să existe probleme, totuşi, pentru că s-a intervenit. Aşadar, să spunem că au fost şi comune fericite, fără accidente şi probleme, dar în anumite părţi s-a resimţit intervenţia târzie.

 

Proprietarii de imobile, obligaţi să cureţe acoperişurile

Proprietarii de imobile - persoane fizice, agenţi economici, instituţii publice şi asociaţii de proprietari - au obligaţia legală să îşi cureţe acoperişurile de gheaţă şi zăpadă, precum şi să îndepărteze ţurţurii de la streşini, pentru a se evita producerea unor evenimente cu urmări grave. Totodată, au obligaţia de a-şi curăţa zăpada şi gheaţa de pe trotuarele, căile de acces şi rigolele situate în faţa casei, sediului, punctelor de lucru. În caz contrar, potrivit Primăriei Galaţi, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 100 şi 600 lei, iar persoanele juridice şi între 500 şi 3.000 lei. Sancţionarea acestora cade în sarcina Poliţiei Locale.

Citit 1922 ori Ultima modificare Duminică, 30 Noiembrie 2014 21:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.