Prima GALERIE COMERCIALĂ a Galaţiului a rămas pe hârtie (FOTO)

Prima GALERIE COMERCIALĂ a Galaţiului a rămas pe hârtie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Anunţată încă din vara anului trecut, prima galerie comercială, din Bariera Traian, a rămas la stadiul de proiect * Surprinzător, cel care le-a pus gând rău chioşcurilor din Barieră a fost Dumitru Nicolae


"În Bariera Traian am început să scoatem liniile de tramvai, pentru a putea realiza nişte galerii comerciale, unde să fie mutaţi toţi cei care sunt posesori de chioşcuri în zonă. Vrem să realizăm un sens giratoriu, care să dea fluiditate către Drumul de Centură", anunţa primarul Marius Stan, pe 25 iulie 2013, în cadrul şedinţei Consiliului Local. Aleşii tocmai votaseră scoaterea din funcţiune a căii de rulare a tramvaiului şi a reţelei de contact de pe strada Traian, tronsonul Basarabiei - Cerealelor, artera fiind inclusa într-un amplu proiect de modernizare.

Iată că suntem în decembrie 2014, zăpada s-a aşternut ca-n poveste peste chioşcurile şi construcţiile provizorii din Bariera Traian, construite fiecare după un proiect „unic” şi „inimitabil”. Bateria comercială contrastează violent cu eleganţa şi simplitatea parcării din apropiere, investiţie care ar fi trebuit să găzduiască şi mult-promisa galerie comercială, pe care o puteţi admira în simularea din imaginea alăturată.

Simularea face parte din proiectul de restructurare urbană a zonei, despre care am încercat să aflăm detalii de la Primăria municipiului Galaţi, printr-o cerere în baza Legii 544 privind informaţiile de interes public.

Ce întrebăm noi, ce răspunde Primăria

Deşi ceream Primăriei să ne spună când va fi transpus proiectul în realitate şi ce a împiedicat concretizarea lui până acum, răspunsul primit a fost unul laconic. Astfel, am aflat că şapte spaţii comerciale care funcţionează în construcţii provizorii în Bariera Traian au fost notificate în vederea desfiinţării, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 33 din 10 februarie 2011.

La acel moment, primar al Galaţiului era Dumitru Nicolae, iar actualul edil era consilier local PNL. Hotărârea cu pricina viza aprobarea documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii propuse pentru anul 2011. La punctul 5 figura „Modernizare strada Traian între strada Brăilei-Metro”.

Citeşte şi: Ce CONCERTE şi SPECTACOLE pregăteşte Primăria de REVELION

Investiţia cuprindea şi desfiinţarea liniilor de tramvai din cadrul inelului de întoarcere Barieră - strada Al.Măcelaru, precum şi asfaltarea zonei, sistematizarea zonei virane din zona Arcada în vederea amenajării unei parcări şi amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia străzii Traian cu strada Alexandru Măcelaru, desfiinţarea semafoarelor şi spaţiilor comerciale din zonă. Deci, primarul Dumitru Nicolae este cel care le-a pus gând rău chioşcurilor din Barieră!

Cel care a încercat să dea o şansă comerţului din zonă a fost primarul Stan. „Pentru realizarea acestei sistematizări a fost propusă reamplasarea construcţiilor pe terenul pe care se va executa o parcare situată în vecinătatea Brutăriei Arcada, construcţiile urmând a fi executate după un model tip, stabilit prin hotărâre de Consiliu Local”, ne-a mai comunicat Primăria.

Ce s-a făcut în trei ani

Investiţia votată în 2011 era estimată a se realiza în 24 de luni. Parcarea există, dar nu şi sensul giratoriu! Cât despre galeria comercială, deşi pe hârtie arată bine, întârzie să devină realitate.

Într-un interviu acordat ziarului nostru în octombrie, primarul Marius Stan reitera ideea acestei galerii comerciale: „De exemplu, în Barieră am făcut alveola aceea chiar la ieşire. Acolo intenţia este, sper să ne dea voie şi Curtea de Conturi, să mutăm toate chioşcurile din intersecţie, pe un proiect unitar care este deja făcut, unde să dăm acelaşi număr de metri pătraţi cât au avut şi în chioşcuri. Şi acolo va lua fiinţă un sens giratoriu mare, care să fluidizeze traficul”.

Ce se întâmplă de fapt? Ei bine, după câte se pare, Curtea de Conturi nu este deloc încântată ca galeria comercială să fie pusă la dispoziţia chioşcarilor din Bariera Traian şi cere ca fiecare spaţiu să fie licitat pentru închiriere. Desigur, în acest caz ar fi inechitabil pentru comercianţii din zonă, care s-ar putea trezi lăsaţi pe dinafară şi fără afacere de cei care vor da un preţ mai bun la o eventuală licitaţie. În aceste condiţii, administraţia locală se gândeşte la o altă soluţie: relocarea chioşcurilor în galeria comercială. Şi promite că realizarea galeriei va primi o alocare în bugetul anului 2015.

Cert este că, potrivit datelor oficiale, anul acesta au fost desfiinţate 32 de chioşcuri în municipiul Galaţi. Iar în locul lor nu s-a construit nimic! Cel mult s-a peticit asfaltul degradat de lucrările de demolare.

 

Citit 4163 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Decembrie 2014 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.