Dezmăţ pe bani publici/ Convorbiri telefonice de 200.000 de euro la Consiliul Judeţului Galaţi

Dezmăţ pe bani publici/ Convorbiri telefonice de 200.000 de euro la Consiliul Judeţului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Instituţia publică gălăţeană a plătit pentru servicii de telefonie mobilă şi fixă de zeci de ori mai mult decât alte judeţe


Consiliul Judeţului Galaţi nu s-a remarcat prin atragerea unor companii de renume care să investească la Galaţi şi nici prin implementarea unor proiecte răsunătoare, dar a reuşit, în schimb, să facă praf aproape 200.000 de euro, din bani publici, pentru servicii de telefonie mobilă şi fixă. Un studiu efectuat recent de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor (ANPCPPS) din România - InfoCons (unica organizaţie din ţară cu drepturi depline în Consumers International), cu privire la cheltuirea banilor publici în consiliile judeţene din România, arată că CJ Galaţi este cel mai mare consumator de astfel de servicii, având cheltuiali de nu mai puţin de 805.300 lei, pentru anul 2013, la o medie naţională de cinci ori mai mică, respectiv, 150.078,48 lei. Şi plăţile efectuate de CJ Galaţi în anul 2014, pentru acest tip de servicii, au reuşit să şocheze, întrucât Consiliul a achitat, în perioada ianuarie - august, nu mai puţin de 504.720 lei, la o medie naţională de 99.276 lei.

Cel mai cheltuitor judeţ

Suma pe care Consiliul Judeţului Galaţi a achitat-o pentru servicii de telefonie este de 50 de ori mai mare decât cea plătită, spre exemplu, de Consiliul Judeţului Giurgiu! Conform reprezentanţilor ANPCPPS - InfoCons, la Giurgiu s-a plătit, în anul 2013, pentru telefonie mobilă şi fixă, doar 16.124 de lei, instituţia publică condusă de Vasile Mustăţea fiind cea care a cheltuit cea mai mică sumă din ţară pentru acest tip de servicii.

Cu un calcul simplu, constatăm că, în 2013, la nivelul Consiliului Judeţului Galaţi, s-a vorbit la telefon de peste 2.200 de lei pe zi. Dar dacă ţinem cont de faptul că bugetarii lucrează doar cinci zile pe săptămână, fără să mai luăm în calcul şi sărbătorile legale în care nu s-a lucrat, suma achitată zilnic de instituţia gălăţeană creşte substanţial.

Suntem şi cei mai mari consumatori de salubritate

Consiliul Judeţului Galaţi este, însă, în prima parte a acestui an, şi cel mai mare consumator de salubritate. Instituţia publică conduce cu un consum în valoare de 43.330 de lei, de 30 de ori mai mult faţă de consumul de la Consiliul Judeţului Brăila, cifrat la numai 1.405 lei.

Pentru anul 2013, la nivelul consiliilor judeţene, media naţională este de 16.910 lei, iar pentru perioada ianuarie - august a.c. de 7.788 de lei. Anul trecut, cel mai mare consumator de salubritate, conform ANPCPPS România - InfoCons, a fost Consiliul Judeţului Bacău, cu un o valoare de 106.540 de lei, de 67 de ori mai mult decât CJ Argeş, care a raportat un consum în valoare de 1.583 de lei.

Întrucât Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, este în concediu în această perioadă, fiind plecat din ţară, l-am contactat pe vicepreşedintele Cornel Hamza, pentru a ne spune cum a ajuns CJ Galaţi să plătească sume colosale pentru astfel de servicii. Vicepreşedintele CJ ne-a declarat însă că nu are cunoştinţă de existenţa acestui studiu, nu a citit raportul întocmit de ANPCPPS România - InfoCons şi nu poate explica aceste plăţi.

Citeşte aici studiul complet.

Citit 2823 ori Ultima modificare Vineri, 12 Decembrie 2014 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.