Gloria înaintaşilor/ PRIMARI ILUŞTRI de dinainte de război

Gloria înaintaşilor/ PRIMARI ILUŞTRI de dinainte de război
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dacă primarii post-revoluţionari se plâng că nu sunt suficienţi patru ani de mandat pentru a-şi realiza proiectele, ei bine, primarii de dinainte de război au reuşit să facă lucruri uimitoare într-un timp mult mai scurt.

Constantin Ressu

Unul dintre cei mai importanţi primari ai Galaţiului a fost avocatul Constantin A. Ressu, singurul ales de patru ori primar al oraşului (noiembrie 1886 - martie 1887, iulie1888 - septembrie 1890, septembrie 1890 - februarie 1891 şi septembrie 1894 - octombrie 1895). În timpul mandatului său a fost pavată strada Domnească şi au fost plantaţi teii, a fost extinsă la dimensiunile de azi Grădina Publică, devenită parc englezesc, a construit Liceul „Vasile Alecsandri”, a pavat piaţa „Costache Negri“ şi a introdus în oraş iluminatul cu gaz.

Alexandru Moruzi

Piata Moruzi, strada Moruzi, scara monumentală Moruzi, toate poartă numele primarului-prinţ Alexandru Moruzi (foto). Ales de două ori primar (aprilie 1871 - aprilie 1873, iulie 1874 - august 1874), Moruzi a realizat primul plan de sistematizare a oraşului, transformând târgul oriental într-un adevarat oraş european. A fost primul primar care a apelat la un împrumut public pentru a realiza lucrări importante pentru urbe: Portul şi Bădălanul au devenit din pamânt desfundat şi smârcuri zone modernizate, a pavat 30 de străzi, a modernizat portul, a introdus apă curentă în oraşul „de sus”, canalizare şi iluminatul public cu gaz aerian obţinut din cărbune. A fost preşedintele comitetului pentru strângerea fondurilor pentru răniţii de la 1877, iar cu banii adunaţi s-a ridicat Spitalul "Elisabeta Doamna".

Ghiţă Vasiliu

Renumitul primar Ghiţă Vasiliu a avut ghinionului de a inaugura cu propriul cortegiu funerar clopotniţa pe care a ridicat-o în mandatul său la intrarea în cimitirul „Eternitatea”, în 1942, întrerupându-şi astfel mandatul început în februarie. Folclorul local spune ca primarul era cunoscut pentru firea aprigă cu care le cerea subalternilor să lucreze corect şi făcea controale prin pieţe, travestindu-se într-un om nevoiaş.

Citit 1648 ori Ultima modificare Duminică, 14 Decembrie 2014 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.