Ce TAXE şi IMPOZITE vor fi la Galaţi în 2015

Ce TAXE şi IMPOZITE vor fi la Galaţi în 2015
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu cât vom plăti mai mult la bugetul local pentru case, terenuri, maşini, curăţenie şi ecarisaj, faţă de anul trecut


Mai sunt doar câteva zile până luni, 12 ianuarie, când cei mai conştiincioşi gălăţeni se vor aşeza, încă din zori, la coadă, pentru a-şi plăti obligaţiile faţă de bugetul local. Aşa cum v-am informat, potrivit deciziei aleşilor, impozitele şi taxele locale au fost indexate (adică majorate) cu 2,62 la sută, reprezentând rata inflaţiei, în condiţiile în care obligaţiile fiscale nu au mai fost modificate din 2013. Ca să fiţi pregătiţi, vă prezentăm câţi bani aţi putea scoate din buzunar anul acesta, pe baza unor calcule furnizate de municipalitate.

Impozitul pe casă

Acesta se plăteşte în funcţie de zona de impozitare în care se află imobilul. Potrivit simulării furnizate de Primăria Galaţi, dacă locuiţi în zona A veţi plăti pentru o locuinţă cu o cameră (25 mp) 65 de lei, cu doi lei mai mult decât anul trecut şi acum doi ani. Pentru două camere (50 mp), impozitul creşte la 130 de lei, cu trei lei mai mult decât aţi plătit anul trecut. Trei camere (67 mp), vă vor scoate din buzunar 175 de lei, cu patru lei mai mult decât în 2014 şi 2013. Cu cinci lei mai mare, adică 209 lei va fi impozitul pentru o locuinţă cu patru camere (80 mp).

În zona B de impozitare, veţi plăti 61 de lei pentru o cameră, cu doi lei mai mult ca anul trecut, 125 de lei pentru două camere - cu trei lei mai mult ca în 2014, 167 de lei pentru trei camere - patru lei în plus, şi 199 de lei pentru patru camere, cu cinci lei mai mult decât anul trecut.

În Zona C, impozitul pentru o cameră este de 60 de lei, pentru două camere 119 lei, pentru trei camere 161 de lei, iar pentru patru camere 191 de lei, creşterile fiind ca în zonele anterioare, cu doi, trei, patru şi, respectiv cinci lei în funcţie de numărul de încăperi.

În Zona D, pentru o cameră se va plăti 57 de lei, cu un leu mai mult ca anul trecut, 115 lei pentru două camere – trei lei în plus faţă de anul trecut, 153 de lei pentru trei camere - patru lei în plus şi 183 de lei pentru patru camere, cu cinci lei în plus.

Potrivit Primăriei, impozitul se reduce în funcţie de anul construcţiei clădirii, cu 20 la sută pentru clădirea care are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă şi cu zece la sută pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.

Impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice care au în proprietate mai multe clădiri, în afara celor situate la adresa de domiciliu se majorează diferit. Astfel, pentru cea de-a doua clădire, impozitul majorat este în procent de 65 la sută. Pentru cea de-a treia clădire, impozitul majorat este în procent de 150 la sută. Începând cu cea de-a patra clădire, impozitul majorat este în procent de 300 la sută.

Impozitul pe terenuri

Şi acesta se plăteşte tot în funcţie de zona de impozitare. Astfel, în cea mai importantă zonă a oraşului, zona A, impozitul este de de 8.822 de lei pe hectar, adică de 88 de bani pe metru pătrat, cu trei bani mai mult decât anul trecut.

În zona B, gălăţenii vor plăti 66 de bani pe metru pătrat, cu doi în plus faţă de anul trecut.

Zona C este impozitată cu 45 de bani pe metru pătrat, iar zona D cu 21 de bani pe metru pătrat.

Impozite pe autoturisme

Şi în 2015, şoferii vor fi taxaţi în funcţie de capacitatea cilindrică a autoturismului pe care îl au în proprietate. Gălăţenii cu maşini care au capacitatea cilindrică de 1.300 cmc şi 1.700 cmc vor plăti la fel ca anul trecut trecut, 56 de lei, respectiv 162 de lei. Potrivit calculelor furnizate de Primărie, situaţia se schimbă de la 2.100 cmc în sus, unde impozitul va fi de 814 lei, în condiţiile în care anul trecut nu trecea de 792 de lei. Pentru o capacitate cilindrică de 2.700 cmc, proprietarul maşinii va plăti 2.072 de lei, cu 56 de lei mai mult. Bolizii cu 3.100 cmc impun o cheltuială de 4.768 de lei, cu 128 de lei în plus faţă de anul trecut.

Habitat şi ecarisaj

Gălăţenii vor plăti o taxă de habitat de 56 de lei de persoană pe an, cu un leu mai mult decât în 2014. Persoanele fizice pot fi liniştite, taxa specială pentru finanţarea activităţii de ecarisaj, a rămas tot trei lei. În schimb, persoanele juridice şi persoane fizice asimilate persoanelor juridice vor plăti cu un leu mai mult - 56 de lei pe an.

Nunta, mai scumpă decât divorţul

Pentru oficierea căsătoriei în zilele nelucrătoare - sâmbăta şi duminica - Primăria cere cu doi lei mai mult ca anul trecut, adică 77 de lei. Dacă la prima condiţie se adaugă şi faptul că se oficiază după ora 19,00, taxa creşte cu 20 de lei, la 769 de lei. Ca să divorţaţi, trebuie să ştiţi că taxa specială pentru desfacerea căsătoriei prin divorţ pe cale administrativă este cu 13 lei mai mare, respectiv 513 lei.

Ca şi în alţi ani, persoanele fizice şi juridice care îşi plătesc integral obligaţiile fiscale către bugetul local până pe 31 martie 2015 beneficiază de o reducere de zece la sută. Primăria subliniază că aglomeraţia de la ghişee poate fi evitată prin plata on-line a obligaţiilor fiscale către bugetul local, pe platforma ghiseul.ro, utilizând id-ul şi parola alocate.

Ce modificări s-au făcut la zonele de impozitare

Gălăţenii care locuiesc pe 17 străzi din municipiul Galaţi vor plăti impozite şi taxe diferite faţă de anul trecut, dar nu numai în urma majorării acestora, ci şi pentru că, prin decizia aleşilor locali, sunt încadraţi în alte zone de impozitare. Criteriile luate în calcul au fost poziţia faţă de centru, starea carosabilului şi pietonalului, existenţa reţelelor edilitare şi gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie, prestigiul istoric, arhitectural şi ambiental al imobilelor.

Cele mai multe străzi au trecut din zona C de impozitare în zona B, pe motiv că au utilităţi, iar starea carosabilului este bună. Este vorba de arterele: Crinului, Gerului, Gheorghe Stroiciu, Henri Coandă, Sulinei, Unirii şi Zefirului. Tot în zona B au trecut străzile Tineretului I, II. Strada Crişan a urcat în zona B de impozitare doar între numerele 21 - capăt şi 22 - capăt. Şi străzile Bourului şi Mioriţei au făcut un pas în faţă, din zona D în zona C.

Bulevardul Siderurgiştilor a coborât din zona A de impozitare în zona B, între numerele 44, respectiv, 47 şi capăt. Pentru că nu are canalizare, iar carosabilul este din piatră cubică, strada Anghel Saligny a trecut din zona B în zona C, pe porţiunea cuprinsă între numerele 1 - 35 şi 2 - 50. Tot fără canalizare şi cu carosabilul deteriorat, strada Enăchiţă Văcărescu a făcut un pas înapoi, din zona B în zona C. Calea Prutului a fost integral plasată în zona C. Pe harta de impozitare apar şi noutăţi: Fundătura Florilor de Jos a fost inclusă în zona A, iar Aleea Frasinilor în zona D.

Citit 11610 ori Ultima modificare Joi, 08 Ianuarie 2015 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.