MOCIRLĂ, BĂLŢI ŞI MALURI DE PĂMÂNT/ Când se va putea circula pe strada Stadionului (FOTO)

MOCIRLĂ, BĂLŢI ŞI MALURI DE PĂMÂNT/ Când se va putea circula pe strada Stadionului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fără cizme de cauciuc nu se poate trece prin zona Liceul Sportiv * Circulaţia rutieră este închisă de şase luni, dar şoferii rulează pe trotuar


Mocirlă, bălţi uriaşe, maluri de pământ excavat, ici-colo peticele de zăpadă, trei utilaje rămase din noiembrie, de când se lucra pe strada Stadionului şi maşini parcate pe unde s-a putut. Pentru elevi şi profesori este o adevărată aventură să intre şi să iasă din Liceul Sportiv. Trebuie să traverseze şanţul săpat în faţa porţii pe o pasarelă la care ajung călcând pe o uşă de lemn, transformată într-un podeţ menit să-i apere de glodul în care picioarele s-ar afunda până la gleznă. Pentru pietoni, încălţămintea obligatorie ar trebui să fie cizmele de cauciuc.

Oficial, circulaţia rutieră este închisă din 17 iulie 2014. Practic, maşinile mici se strecoară printre cele două jardiniere care au rol de „bariere de trafic” - indicatoarele rutiere au dispărut de mult - urcă pe trotuar, rulează câţiva metri şi coboară din nou pe carosabil, după ce au traversat porţiunea de şantier.

Afişul care avertizează că avem de-a face cu un şantier în lucru este pus chiar pe panoul care statorniceşte faptul că strada Stadionului a beneficiat - e drept, nu pe porţiunea afectată - de bani europeni. De altfel, contrastul cu zona modernizată la standarde europene a străzii Stadionului este violent. Nu e de mirare că, recent, un cititor întreba, pe site-ul ziarului nostru, când trece "strada Stadionului în categoria C de impozitare, pe porţiunea dintre Oţelarilor şi parcul de la Turnul TV?!".

Tocmai pentru că, începând de anul trecut, strada a fost mai mult închisă, am încercat să aflăm ce lucrări s-au executat aici în ultimii cinci ani, pe câţi bani şi când va putea fi redată circulaţiei normale.

Şase luni de lucrări

Potrivit datelor de pe afiş, pe strada Stadionului se înlocuieşte conducta "distribuţie apă potabilă DN400", constructor - antreprenor general este SC Terasament Concept SRL, proiectant este SC Apă Canal, iar termenul de execuţie este de şase luni. Lucrările, care au început pe 3 noiembrie 2014 şi trebuie finalizate pe 3 aprilie 2015, sunt necesare pentru a rezolva cauza accidentului de teren care a făcut ca atât carosabilul, cât şi trotuarele să arate, în prezent, ca o covată. Strada Stadionului este, potrivit experţilor pe care Primăria i-a plătit cu 56.500 de lei, afectată de infiltraţiile şi scurgerile necontrolate de apă din subsol, dar şi de faptul că există un colector dezafectat al Electrocentrale, care nu a fost conservat corespunzător, lucru care contribuie la tasarea terenului.

Despre situaţia actuală, Primăria ne-a comunicat că "pe strada Stadionului nu au fost finalizate lucrările de înlocuire a conductei de 400 mm din zonă, din cauza vremii nefavorabile. În momentul de faţă, şantierul este în conservare şi va fi redeschis atunci când vremea va permite efectuarea lucrărilor în condiţii optime. Lucrările nu pot continua fără înlocuirea acestei conducte, întrucât pierderile de apă din reţele ar afecta în continuare stabilitatea solului".

E greu de spus dacă aşa ar trebui să arate un şantier în conservare. Totuşi, înlocuirea conductelor nu rezolvă totul. Sunt necesare lucrări de redimensionare a colectoarelor de ape pluviale, de refacere a pantelor de înclinare a spaţiilor verzi adiacente blocurilor din zonă, trebuie rezolvată problema colectorului CET. Şi abia mai apoi se va putea trece la refacerea propriu-zisă a segmentului de stradă, pornind de la fundaţie şi terminând cu carosabilul… Deci e greu de crezut că din aprilie se va putea circula pe segmentul afectat.

Un cincinal de investiţii şi reparaţii

Am fost curioşi să aflăm ce lucrări de investiţii şi de reparaţii s-au făcut în ultimii cinci ani pe strada Stadionului. Potrivit SC Apă Canal, „municipalitatea a beneficiat de Măsura ISPA (lnstrument pentru Politici Structurale de Preaderare) în perioada 2006-2011, în cadrul căreia, pe strada Stadionului s-a executat o conductă nouă de apă potabilă din fontă ductilă, cu o lungime de 213 metri, pe segmentul cuprins între strada Oţelarilor şi strada Săvineşti. Subliniem că această conductă reprezintă rezerva la conducta de refulare din Uzina de Apă nr. 2 şi nu are nicio legatură cu conductele de distribuţie de apă rece potabilă de pe strada Stadionului", a precizat Apă Canal.

O mare porţiune a străzii a beneficiat de investiţii în cadrul proiectului european prin care s-a reabilitat şi modernizat axa Oţelarilor - Stadionului - Frunzei - Asachi. În cadrul proiectului, pe strada Stadionului s-au executat, printre altele, reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea trotuarelor şi a parcărilor, canalizaţia cablurilor, înlocuirea stâlpilor electrici şi a corpurilor de iluminat, schimbarea liniilor de tramvai, a plăcilor şi a schimbătoarelor de cale de rulare. Segmentul cuprins între strada Oţelarilor şi Turnul TV nu a fost însă vizat de investiţii.

Pe strada Stadionului, în ultimii cinci ani, Apă Canal a efectuat 12 lucrări de reparaţii şi remediere avarii, în valoare totală de 40.894 de lei.

Citit 2494 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Ianuarie 2015 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.