"Turism" administrativ/ Călătorii de aproape 100.000 de lei la Consiliul Judeţului Galaţi

"Turism" administrativ/ Călătorii de aproape 100.000 de lei la Consiliul Judeţului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* New York, Stockholm, Oslo, Bruxelles şi Atena sunt doar câteva dintre oraşele vizitate, anul trecut, de reprezentanţii Consiliului Judeţului * Costul călătoriilor depăşeşte 95.000 de lei, însă nu toate deplasările au fost finanţate din bani publici


Nu mai puţin de 25 de călătorii în afara graniţelor au bifat, în 2014, reprezentanţii Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, cu patru mai multe faţă de anul 2013. Cei care au efectuat deplasări au mers în Statele Unite ale Americii, Suedia, Norvegia, Belgia, Grecia, Italia, Republica Moldova şi Ucraina. Totalul cheltuielilor efectuate în aceste deplasări s-a ridicat la peste 95.000 de lei, însă nu toate au fost plătite din bani publici, unele beneficiind de finanţări prin diverse proiecte şi programe.

Bacalbaşa, doar două călătorii în străinătate

Străinătatea nu i-a mai făcut cu ochiul preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, recunoscut drept un „campion” al deplasărilor în afara graniţelor pe bani publici. Dacă, în anul 2013, şeful CJ a vizitat Belgia, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Turcia şi China, în anul 2014 a călătorit doar de două ori în străinătate. Prima deplasare a efectuat-o la Atena (Grecia), în perioada 6-9 martie, alături de consilierul judeţean Dan Lilion Gogoncea. Cei doi reprezentanţi ai CJ au participat la al şaselea "Summit european al regiunilor şi oraşelor", organizat de Comitetul Regiunilor, iar costul deplasării s-a ridicat la 7.453 de lei. Conform datelor furnizate de CJ, la solicitarea "Vieţii libere", Nicolae Bacalbaşa a cheltuit atunci pe transport 864 de lei, 1.453 de lei pe cazare şi 1.529 de lei pentru masă, în timp ce Dan Lilion Gogoncea a cheltuit 1.119 de lei pe transport, 1.442 de lei - cazare şi 479,32 de lei - masă. La aceste cheltuieli s-au mai adăugat 567 de lei, reprezentând "costuri comune transfer aeroport".

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi a efectuat ultima deplasare de anul trecut pe data de 18 octombrie, în Republica Moldova, împreună cu şoferul său. Costul acesteia a fost de 173,62 de lei, dintre care 105,60 de lei au reprezentat cheltuieli cu masa ale şefului CJ, iar 68,02 lei ale şoferului său. Nicolae Bacalbaşa a participat la Forumul Agricol Transfrontalier România - Republica Moldova cu tema "Impactul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană asupra sectorului agricol din Republica Moldova".

Vicele Hamza a vizitat Suedia

După ce, în anul 2013, Cornel Hamza, vicepreşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, a vizitat trei ţări (Franţa, Germania şi Republica Moldova, în cea din urmă mergând de două ori), în 2014 vicepreşedintele CJ a fost plecat la Umea (Suedia), în perioada 23-28 septembrie, pentru a participa la Adunarea Generală a Conferinţei Regiunilor Periferice Maritime (CRPM). Deplasarea acestuia a costat nu mai puţin de 7.757 de lei, din care 2.279 de lei au reprezentat cheltuieli de transport, 3.728 de lei cheltuieli cazare, iar 1.750 de lei - masa.

Arhitectul-şef, la New York

Cum era de aşteptat, deplasarea la New York (4 - 12 noiembrie) a arhitectului-şef Mărioara Dumitrescu, care a participat la Programul multidisciplinar de instruire managerial, organizat de Manhattan Institute of Management în colaborare cu OK Service Corporation, a fost cea mai costisitoare. Consiliul Judeţului Galaţi a optat, în acest caz, pentru un pachet de servicii de 15.517 lei, iar cheltuielile pentru masă s-au ridicat la 855 de lei. În total, deplasarea la New York a costat 16.372 de lei.

Peste 11.800 de lei pentru o deplasare în Suedia

O deplasare la Stockholm (Suedia) a Cristinei Lupaşcu, auditor în cadrul Biroului de Audit Public Intern din cadrul CJ, în perioada 25-31 august, se clasează pe locul doi în topul călătoriilor costisitoare. Şi în acest caz, Consiliul Judeţului Galaţi a optat pentru un pachet de servicii, în valoare de 11.370 de lei, iar cheltuielile cu masa au fost de 469 de lei. În total, deplasarea la Stockholm a costat 11.839 de lei. Conform conducerii CJ, Cristina Lupaşcu a participat la Programul de specializare „Managementul şi Contabilitatea Instituţiilor Publice în Spaţiul Economic European”, organizat de Uppsala Universitet şi Institutul Suedez pentru Administraţie Publică - SIPU, în parteneriat cu OK Service Corporation.

Şeful Biroului de Audit, în Norvegia

Una dintre cel mai puţin costisitoare deplasări în străinătate a fost făcută de Florin Grigore, şeful Biroului de Audit Public Intern. Acesta a fost plecat la Oslo (Norvegia), în perioada 24 - 29 martie, unde a efectuat o vizită de studiu în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea dialogului social pentru funcţionari publici”, finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul Programului Muncă Decentă şi Dialog. CJ a suportat, în acest caz, doar cheltuieli cu masa, de 477 de lei.

Constantin Cristea, trei deplasări cu 1.064 de lei

Directorul Direcţiei Patrimoniu a CJ, Constantin Cristea, a călătorit de trei ori în afara ţării, anul trecut, însă costul deplasărilor a fost de doar 1.064 de lei. În perioada 16 - 20 iunie, acesta a fost la Genova (Italia), unde a participat la activităţi reunite sub denumirea „TRANSFORMation dialogue”, organizat la iniţiativa REGEA - Agenţia de Energie Nord-Vest Croaţia, pentru a discuta despre modalităţile de planificare a unui „oraş inteligent”.

Câteva zile mai târziu, directorul din cadrul CJ s-a aflat la Bruxelles (Belgia), pentru a participa la Conferinţa de politici la nivel înalt a Federaţiei Europene a Agenţiilor şi Regiunilor pentru Energie şi Mediu. Cele două deplasări nu au presupus finanţare din partea CJ. Singura vizită de lucru a lui Cristea care a necesitat costuri a fost cea de la Bruxelles (Belgia), din perioada 6 - 10 octombrie, când au fost înregistrate cheltuieli de transport de 1.064 de lei. Constantin Cristea a efectuat, de această dată, un stagiu de pregătire în cadrul Agenţiei Locale pentru Energie şi Mediu a metropolei Bordeaux şi a departamentului Gironde.

Peste graniţă au mai călătorit Lucean Mihalcea, directorul Direcţiei Economie şi Finanţe a CJ, dar şi consilierul judeţean Magdalena Gaiu, împreună cu unul dintre şoferi. Aceştia au mers, pe 24 ianuarie, la Cahul (în Republica Moldova), unde au participat la şedinţele comisiilor din cadrul Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”, respectiv Comisia pentru dezvoltare economică locală şi planificare strategică şi Comisia pentru educaţie, ştiinţă şi activităţi sportive. Costul deplasării a fost de circa 500 de lei, din care 129 de lei cheltuieli pentru masă, pentru fiecare persoană în parte, şi 97 de lei cheltuieli de trecere a graniţei.

Direcţia de Dezvoltare Regională, cele mai multe călătorii

Reprezentanţii Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţului au efectuat cele mai multe deplasări anul trecut. Nu mai puţin de 14 dintre cele 25 de călătorii aparţin Direcţiei. Cu toate acestea, costurile delegaţiilor nu au sugrumat bugetul Consiliului Judeţului, întrucât cele mai multe din cheltuielile aferente acestor deplasări au fost susţinute prin proiectul „Mediul de afaceri - promovare şi dezvoltare sustenabilă”.

Reprezentanţii Direcţiei de Dezvoltare Regională au mers în Republica Moldova, Ucraina, Germania, Belgia şi Italia. Cea mai costisitoare dintre deplasările Direcţiei de Dezvoltare Regională este cea din Italia, efectuată de Camelia Epure (consilier Centru Europe Direct, Direcţia de Dezvoltare Regională), în perioada 20-24 octombrie. Cheltuielile de transport s-au ridicat la 1.150 de lei, iar cele privind masa la 783,12 lei. Camelia Epure a participat la Programul „Management public în contextul noilor fonduri structurale europene”, organizat de două universităţi, din Roma şi Napoli, în colaborare cu OK Service Corporation.

Citeşte şi: AUDIENŢELE, ţinute de viceprimarul Radu Cosca, spre dezamăgirea gălăţenilor

Citit 2318 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Februarie 2015 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.