Haos total în Consiliul Local! Rămas fără BUGET, Galaţiul este PARALIZAT

Haos total în Consiliul Local! Rămas fără BUGET, Galaţiul este PARALIZAT
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După un scandal marcat de ameninţări cu DNA, aleşii locali au blocat aprobarea bugetului oraşului pe 2015! * Viceprimarul Florin Popa şi primarul Marius Stan şi-au continuat disputa * Radu Cosca şi-a retras demisiile şi rămâne viceprimar şi consilier local


Funcţionarea şi dezvoltarea oraşului sunt, în acest moment, paralizate deoarece bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2015 nu a fost aprobat de aleşii locali. Nici măcar nu s-a ajuns la vot, pentru că, după un scandal de 40 de minute, ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de ieri nu a fost aprobată. Ca urmare, şedinţa s-a încheiat înainte de a începe. Rezultatul? "Funcţionarea Primăriei este blocată total! E vorba de finanţarea investiţiilor - cartierul de locuinţe din Micro 17, proiectele adjudecate, nu mai vorbesc de asistaţii social, de asistenţii sociali, care depind de buget, practic se paralizează întreaga activitate! Dar e răspunderea domnilor consilieri!”, a declarat primarul Marius Stan.

Acuzaţii reciproce

Viceprimarul PSD Florin Popa a acuzat că aleşilor li s-a „servit” un buget: „E prima dată când nu reuşim să dezbatem bugetul împreună cu primarul şi cu city-managerul. Dacă dumnealor consideră că punctul nostru de vedere nu poate fi luat în calcul, atunci noi nu vom participa la vot”.

Primarul i-a replicat că, în calitate de viceprimar, poate discuta bugetul cu oricine din Primărie şi a precizat că, la ultima şedinţă privind bugetul, se afla chiar în sala alăturată, dar n-a vrut să participe. Edilul a susţinut că a fost suficient timp ca bugetul să fie analizat şi că amendamentele pot fi dezbătute în plen.

Pasarelă sau spital? DNA!

Consilierul PLR Cristian Dima a avut un reproş punctual: „Nu pot vota un buget în care ne propunem să facem o pasarelă de un milion de euro, dar nu cumpărăm Maternitatea „Buna Vestire” de 1,6 milioane”, proiect de achiziţie pe care Dima l-a iniţiat în 2013. Replica edilului a fost uluitoare. „Vedeţi că şedinţa aceasta se înregistrează! S-ar putea ca peste vreo lună, două să vedem că este probă la DNA, când cineva bate cu pumnul în masă tot vrând să achiziţioneze un bun de la un privat. V-am atenţionat la modul prietenesc: cât timp sunt primar, nu vom face nicio afacere cu cineva din mediul privat, pentru că orice evaluare a preţului pe metru pătrat se poate interpreta, dacă nu azi, peste cinci sau zece ani. Şi dumneavoastră daţi cu subsemnatul şi probabil că şi eu, vreau să vă protejez şi să ne protejăm! Aveţi dreptate, dl Rainea, am plătit de două ori valoarea spitalului pe post de chirie. De ce n-aţi cumpărat acum 20 de ani, că aţi fost consilier? Faceţi-o acum, când DNA stă pe la uşile tuturor! Eu nu semnez aşa ceva niciodată!”, a spus virulent Stan. Dima a ţinut să precizeze că nu are nicio legătură cu această tranzacţie! Iar Rainea, iritat la culme, a trecut la ameninţări: „Nu vă legaţi de persoana mea, că iau foc şi vă dau foc la toţi!”.

Radu Cosca s-a răzgândit

Consilierul local PC Eugen Găvan a ridicat problema prezenţei la şedinţă a lui Radu Cosca: dacă un consilier cu demisia depusă mai poate participa la şedinţele Consiliului şi dacă hotărârile de Consiliu Local adoptate nu sunt lovite de nulitate după aceea. Radu Cosca a replicat că din 2 februarie, când i-a expirat concediul, a revenit nou în funcţia de viceprimar şi consilier.

Primarul a întărit, spunând că renunţarea la demisie se află pe biroul său, urmând să fie înregistrată. Mai mult, a adăugat că demisia, nefiind prezentată pe masa preşedintelui de şedinţă, e lovită de nulitate…

Dileme privind Transurb

Viceprimarul Popa a atras atenţia că, deşi s-a aprobat anul trecut majorarea capitalului social la Transurb cu 4 milioane de lei, în vederea procurării unor mijloace de transport, doar o parte din bani s-au pus la dispoziţie, iar diferenţa n-a fost cuprinsă în bugetul pe 2015!

"Atunci aveţi dreptul să-l destituiţi pe director, care n-a prezentat documentele necesare pentru majorarea de capital. Aveţi ocazia, daţi-o afară, să vedem dacă aveţi curaj!", a replicat Stan, spre stupoarea Genicăi Totolici, aflată în sală.

Mult zgomot pentru nimic

Cu zece voturi "pentru" şi 14 abţineri, ordinea de zi a şedinţei a fost respinsă, iar şedinţa şi, implicit, votul bugetului s-au blocat. Viceprimarul Popa a propus reprogramarea şedinţei pentru astăzi, dar Stan i-a replicat că şedinţa o programează primarul şi că astăzi e plecat la Bucureşti. Popa i-a reproşat pe loc că se află mai tot timpul în Capitală.

Dincolo de orgolii politice şi interese, problema cea mare este că, potrivit legii, bugetul trebuie aprobat în termen de 45 de zile de la aprobarea bugetului naţional, termen care expiră sâmbătă, 14 februarie! "Va trebui să ne gândim la o nouă  şedinţă extraordinară, pentru că bugetul trebuie să treacă. Cred că supărarea mare se datorează faptului că n-am mai făcut ca până acum: devenise o cutumă ca înainte de şedinţa de plen să se facă acea şedinţă cu liderii de grup, în care se negociau tot felul de… proiecte şi amendamente, ca să nu le spunem altfel. De această dată, am vrut să vedeţi şi dumneavoastră în plen cam cum se votează amendamentele şi în ce costau ele. Nu mai fac nicio şedinţă de negocieri înainte! Dacă nu-i sperie nimic din ce se întâmplă în jur înseamnă că dau dovadă de inconştienţă", a spus Stan.

Citeşte şi: BUGETUL ORAŞULUI, supus aprobării/ MAI MULŢI BANI pentru investiţii, MAI PUŢINI pentru funcţionare

Citit 7454 ori Ultima modificare Joi, 12 Februarie 2015 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.