PASARELĂ la Spital sau PASAJ refăcut în Centru? Ce (nu) face Primăria cu 50.000 de lei (FOTO)
Foto: Foto: Anca Melinte

PASARELĂ la Spital sau PASAJ refăcut în Centru? Ce (nu) face Primăria cu 50.000 de lei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ce au în comun pasarela pietonală „Poarta timpului”, pe care primarul Marius Stan vrea să o construiască pe strada Brăilei, la Spitalul Judeţean, şi pasajul subteran din Centrul oraşului? Teoretic, fiecare dintre cele două ar trebui să asigure fluidizarea şi siguranţa traficului. Practic, pasarela este doar un proiect, pasajul o realitate care se degradează pe zi ce trece, şi prin care gălăţenii ar trebui să treacă purtând pe cap căşti de protecţie. Noi am descoperit că ambele obiective au primit aceeaşi finanţare insuficientă în bugetul pe 2015 – câte 50.000 de lei. Şi în vreme ce pasarela s-ar putea construi sau nu, pasajul riscă să ne cadă în cap!

"Operă de artă” sau „măgăoaie”

După cum v-am informat, singura dezbatere care a precedat aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2015 al municipiului Galaţi a fost legată de pasarela pietonală pe care primarul Marius Stan vrea să o realizeze pe strada Brăilei, în dreptul Spitalului Judeţean. Deşi construcţia ei a fost aprobată anul trecut de către aleşii locali, singurul consilier care nu ştia de pasarelă s-a dovedit a fi conservatorul Gheorghe Bugeag: „După mine, din punct de vedere estetic, n-are ce căuta o pasarelă în faţa spitalului! Oamenii vor trece tot strada. Dacă vreţi să faceţi totuşi ceva faceţi o subtraversare! Pui o măgăoaie în faţa spitalului! O subtraversare mi se pare mai elegantă, mai utilă!”, a comentat consilierul. În cele din urmă, pasarela a primit o finanţare de 50.000 de lei, luaţi de la un alt obiectiv - Modernizare strada Cerealelor, strada Dr. Carnabel între Basarabiei şi Alecsandri, investiţie care a rămas doar cu 100.000 de lei.

„Pasarela se va face. Dar, neavând bani suficienţi pentru obiectivele aflate în derulare, nu era corect să luăm de la proiecte licitate şi să alocăm mai mulţi bani la pasarelă, care încă nu a fost proiectată, nici licitată, are doar studiul de fezabilitate făcut. Şi, pentru că aceste proceduri durează foarte mult, am prevăzut o sumă minimă pentru a avea în planul de investiţii şi acest obiectiv. Dacă până în august sau septembrie când vom face rectificarea bugetară vom avansa cu proiectul, îl vom bugeta suplimentar, astfel încât el să se realizeze. Mi se pare un proiect necesar şi chiar este o operă de artă deosebită care ne mai scoate din eternul gri al Galaţiului”, ne-a declarat primarul.

Reparaţii capitale

Ceea ce le-a „scăpat” aleşilor locali a fost suma alocată în bugetul pe 2015, la capitolul proiectare, pentru reparaţii capitale Pasaj Dunărea - 50.000 de lei, exact cât a primit şi pasarela! Pasajul a devenit unul al groazei pentru că nu a mai fost reabilitat de mult. Chiar la intrarea în pasaj dinspre Piaţa Domnească, plafonul este deteriorat după ce bucăţi mari de tencuială s-au desprins, iar firele electrice au ieşit din vechea instalaţie de iluminat a construcţiei. Ca o picătură chinezească, din tavan se prelinge umezeala acumulată din cauza infiltraţiilor care pun în pericol construcţia. Despre toate acestea ştie şi Primăria care ne-a comunicat la finele anului trecut că „este în elaborare planul de măsuri pentru repararea pasajului subteran din centrul oraşului. Valoarea estimată a lucrărilor de reparaţii este de 100.000 de lei cu TVA”. E limpede că, în aceste condiţii, cele 50.000 de lei alocate nu ajung!

„Doar ca să fie…”

Aceeaşi sumă de 50.000 de lei a fost alocată în buget şi altor obiective de investiţii: reparaţii capitale la portul de ambarcaţiuni, reabilitarea si modernizarea zonei de agrement Plaja Dunărea şi modernizarea bazei de agrement Lac Vânători. Tot cu 50.000 de lei figurează şi parcarea din Complex Ancora, pe care autorităţile au recunoscut deschis că nu o vor putea realiza în acest an şi că rămânem cu garajele şi ruinele lor. Tot 50.000 de lei au fost repartizate, în bugetul anului precedent, unui studiu în vederea demarării proiectului de parteneriat public-privat Modernizare plaja Dunărea sau lucrărilor de protecţie a imobilului de pe strada Domnească nr. 24, care s-au realizat abia anul acesta. Aceste situaţii pot duce la concluzia că unele obiective sunt prinse în buget doar ca să fie.

Revenind la pasarela pietonală, ea se poate realiza şi anul viitor, dar pasajul subteran ne poate cădea în cap anul acesta!

   

Citeşte şi: Lucrări finanţate de la bugetul local/ CÂT PLĂTEŞTE PRIMĂRIA pentru stabilitatea VILEI deputatului Pâslaru

Citit 2782 ori Ultima modificare Duminică, 22 Februarie 2015 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.