Şi fără grădiniţă, şi buni de plată. Cât ne COSTĂ indolenţa juriştilor Primăriei

Şi fără grădiniţă, şi buni de plată. Cât ne COSTĂ indolenţa juriştilor Primăriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După retrocedarea Grădiniţei "Cristal", Primăria pierde banii de chirie pe zece ani - 1,5 milioane de lei, terenul şi clădirea, precum şi investiţiile cu fonduri de la Banca Mondială, realizate în condiţiile în care clădirea era deja în litigiu


La cererea primarului Marius Stan, aleşii locali au aprobat de urgenţă încheierea unui contract de închiriere pentru sediul Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 7 "Cristal", imobil retrocedat în natură fostului proprietar. Primăria va plăti bani grei, timp de zece ani, pentru ca micuţii să nu fie daţi afară din clădirea de pe strada Universităţii nr. 45, în care funcţionează grădiniţa. Şi totul din cauza juriştilor Primăriei, care nici măcar nu s-au prezentat la proces, după cum susţine primarul Marius Stan. Mai grav, nu pierdem doar banii de chirie, clădirea şi terenul, ci şi investiţiile cu fonduri de la Banca Mondială realizate în ciuda faptului că imobilul era revendicat.

De bunăvoie şi forţaţi de împrejurări

La recenta şedinţă a Consiliului Local, primarul i-a rugat pe aleşi să fie de acord cu încheierea unui contract de închiriere a imobilului care a fost retrocedat fostului proprietar, proiect care nu figura pe ordinea de zi şi nu fusese dezbătut la comisii. "Am primit hotărâre de evacuare, domnilor consilieri, şi ne-am dus în instanţă ca s-o anulăm pentru că erau copiii în stradă! Aşa cum s-a întâmplat în foarte multe situaţii, şi aşa cum au fost învăţaţi, juriştii noştri nu s-au prezentat la procese, lăsând adversarul să câştige. Aşa a fost câştigat şi acest proces, dar probabil că vor da socoteală vreodată pentru lipsa lor de prezenţă", a declarat primarul.

În raportul de specialitate al hotărârii se arată că "imobilul a fost retrocedat către fostul proprietar, Horaţiu Ion Eremie, prin Decizia civilă nr. 610 din 2 decembrie 2013, definitivă şi irevocabilă, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi. Având în vedere numeroasele solicitări ale părinţilor, faptul că nu există spaţiu excedentar în vederea mutării unităţii de învăţământ precum şi numărul redus al grădiniţelor din zona centrală a municipiului, se impune păstrarea imobilului pentru continuarea activităţii de învăţământ preşcolar".

Contract pe zece ani

Prin contractul votat de aleşi, Primăria se obligă să plătească timp de aproape nouă ani de-acum încolo, până pe 14 ianuarie 2024, o chirie lunară de 12.829 de lei. Dar asta nu e tot. Primăria se obligă să achite proprietarului şi suma de 141.234 de lei reprezentand contravaloarea lipsei de folosinţǎ a imobilului ca echivalent al chiriei legal datorate de la 14 ianuarie 2014 şi până pe 31 ianuarie 2015. Din scurt, Primăria va plăti în următoarele 30 de zile de la data semnării contractului 154.063 de lei. Iar în caz de întârziere a plăţii va datora penalitǎţi de întârziere de 0,15 la sută pe zi de întârziere pânǎ la achitarea integralǎ a debitului. În total, pentru toţi cei zece ani de închiriere, suma de plată se ridică la peste 1,5 milioane de lei!

Chirie şi pe prostie

Conform contractului, Primăria va plăti chirie atât pentru terenul în suprafaţă de 1.666 mp cât şi pentru construcţia de 812 mp. Dar şi pe propria prostie, am spune noi. De ce? Pentru că, aşa cum am mai scris, deşi exista cerere de retrocedare din 2001, reînnoită în 2010, în 2002 s-a făcut o consolidare a imobilului şi o extindere, cu fonduri de la Banca Mondială. S-au cheltuit atunci în jur de 300.000 de lei, în condiţiile în care Banca Mondială nu ar fi virat niciun leu dacă ar fi ştiut că respectiva clădire are un statut incert şi există posibilitatea să fie retrocedată. Graţie investiţiei, valoarea construcţiei a crescut, iar suprafaţa imobilului retrocedat s-a dublat, construindu-se grupuri sanitare şi un corp nou de clădire...

În prezent, Primăria plăteşte chirie şi pentru propriul sediu, şi pentru clădirile Maternităţii "Buna Vestire", şi pentru Colegiul Cuza. Şi lista este, sigur, mai lungă!


CITEŞTE ŞI: Şoc în Consiliul Local: Cabina de la poarta Parcului Industrial a costat cât două case

Citit 2200 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2015 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.