PARCAREA CU ABONAMENT în Galaţi, împotmolită la numărătoare. "Nici nu avem ce să inventariem"

PARCAREA CU ABONAMENT în Galaţi, împotmolită la numărătoare. "Nici nu avem ce să inventariem"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inventarierea locurilor de parcare din jurul blocurilor, în vederea distribuirii lor prin abonament, mai mult stagnează decât înaintează * Gospodărire Urbană nu are oamenii necesari inventarierii locurilor de parcare, iar asociaţiile de proprietari nu sunt de acord să facă treaba în locul societăţii


În luna ianuarie a anului trecut, municipalitatea a conceput un regulament potrivit căruia se va atribui câte un loc de parcare, prin licitaţie, pentru fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, contra unei taxe stabilite prin Hotărâre de Consiliu Local. Astfel fiecare posesor de automobil ar fi avut locul său de parcare în zona de reşedinţă, cu drept de parcare 24 de ore pe zi, timp de un an, prin abonament. Oricine ar fi parcat într-un loc care nu ar fi fost al lui ar fi primit amendă. Numai că, pentru ca un astfel de proiect să poată intra în vigoare, mai întâi societatea ar fi trebuit să aibă şi un registru al locurilor de parcare aferente blocurilor. Registru care nu exista la momentul respectiv. Motiv pentru care, de anul trecut, directorul societăţii Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, a anunţat că a început procedura de inventariere a locurilor de parcare cu oamenii proprii. Proiectul locurilor de parcare pe bază de abonament a înţepenit, totuşi, în acest punct.

Asociaţiile de proprietari, puse la inventariat

În vară, potrivit directorului societăţii Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, se identificaseră şi inventariaseră deja locurile de parcare din zonele de reşedinţă din cartierele Mazepa I şi Mazepa II, urmând să se continue activitate pentru cele din Ţiglina I, Ţiglina II şi centru. În noiembrie, în schimb, când am vrut să vedem cum decurge procedura, ni s-a spus că societatea nu are oameni suficienţi pentru a identifica toate locurile de parcare în zonele de reşedinţă din Galaţi, astfel că a fost cerut ajutorul asociaţiilor de proprietari. "Am luat lista asociaţiilor de proprietari din municipiu şi am întocmit o adresă către fiecare asociaţie în parte, să ne transmită locurile de parcare din jurul asociaţiei sau din jurul blocurilor care fac parte din asociaţia respectivă. Primind feedback scris de la ei, putem face hărţi. E un ajutor enorm. N-am avea altfel posibilitatea să verificăm atâtea asociaţii”, ne-a explicat directorul societăţii în luna noiembrie a anului trecut.

Gospodărire Urbană nu a găsit colaborare

Acum am cerut din nou societăţii o situaţie a modului în care decurge procedura inventarierii locurilor de parcare în zonele de reşedinţă, ocazie cu care am aflat că situaţia mai mult bate pasul pe loc. Potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia, asociaţiile de proprietari care au primit adrese să acorde ajutor cu inventarierea nu au arătat prea mult interes.

„Asociaţiile de proprietari care au primit adresele noastre privind inventarierea locurilor de parcare nu au manifestat prea multa colaborare; unele dintre ele au primit adresa prin poştă, altor administratori li s-a înmânat personal (Asociaţia 180, 180 bis, 239, 175, 176 bis, 178, 153 A). Vom continua operaţiunea cu forţe proprii, deocamdată alegem câteva asociaţii pilot”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia.

„Nu cade în atribuţiile noastre să facem aşa ceva”

Administratorii sau preşedinţii Asociaţiilor de proprietari pe care i-am întrebat dacă au primit vreo solicitare de la societatea Gospodărire Urbană să facă inventarierea locurilor de parcare din zona de reşedinţă spun că nu au primit nicio adresă în acest sens. Oricum, nu ar fi de acord să inventarieze locurile de parcare din jurul blocurilor, pentru că locurile de parcare ţin de domeniul public şi nu au nicio atribuţie în acest sens. „În legătură cu faptul că ar trebui să numerotez eu locurile de parcare, nu sunt de acord. Este spaţiu public. Plus că ar trebui să facem ceva la care nu ne pricepem. Nu cade în atribuţiile noastre să facem aşa ceva. Să vină ei să inventarieze, pentru că nu este treaba noastră”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei 114, Mihai Basalic. Cam acelaşi lucru ne-a spus şi administratorul Asociaţiei 116, aferentă blocului Plombă, Aneta Coman. „Eu sunt femeie, ar trebui să mă întind cu ruleta pe jos să măsor cât este un spaţiu pentru parcare. Este treaba lor, nici nu ne plătesc. Să spunem că aş pune locatarii de pe scară, dar aceştia sunt în vârstă”, ne-a spus aceasta.

„Nici nu avem ce să inventariem”

Preşedintele Asociaţiei 114, de la Parfumul Teilor, Mihai Basalic, spune că ideea ca fiecare locatar să aibă propriul loc de parcare, iar cine ar parca în altă parte decât pe locul de parcare atribuit prin licitaţie să fie amendat ar fi bună, numai că nu sunt locuri de parcare. ”Nu sunt locuri de parcare. Acum maşinile sunt parcate pe căminul pentru apă sau pe spaţiul verde. Ar fi o idee dacă pe locul fostei alimentare s-ar construi o parcare”, ne-a mai spus acesta. Administratorul Asociaţiei 116 ne-a spus acelaşi lucru. „Oamenii parchează pe alee, pe trotuarul din faţa blocului şi pe spaţiul verde. N-avem ce să inventariem”, a subliniat şi administratorul de la Asociaţia 116.

Unii ar face-o, parcare să fie

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei 177, din Mazepa, Costel Răsghin, ar face inventarierea, chiar dacă nu este atribuţia lui şi nu a primit nicio solicitare în acest sens. „Aş pune şefii de scară să facă acest lucru”, ne-a explicat acesta. Ba, potrivit acestuia, locatarii s-ar oferi să plătească rata chiriei pe o lună, dacă Primăria ar reuşi să transforme spaţiul pe care şi-a desfăşurat activitatea fostul IJPIPS (Întreprinderea de Producţie Industrială şi Prestări Servicii), din spatele BR-urilor, în parcare.

Citeşte şi: Parcare doar cu abonament la Galaţi/Află în ce stadiu este proiectul pus de Primărie

Citit 4591 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Martie 2015 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.