CUM A PIERDUT Consiliul Judeţului Galaţi peste 50 de milioane de euro

CUM A PIERDUT Consiliul Judeţului Galaţi peste 50 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consiliul Judeţului a ratat o finanţare de 53 de milioane de euro pentru proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Galaţi"


Cornel Hamza, vicepreşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, a anunţat, în urmă cu doar câteva zile, în şedinţa Comisiei de Dialog Social, desfăşurată la Prefectură, că instituţia pe care o reprezintă a pierdut "trenul" Uniunii Europene privind banii alocaţi pentru finanţarea proiectelor prin POS Mediu în exerciţiul comunitar bugetar 2007-2014, sumă care se ridică la circa  53 de milioane de euro. Reprezentantul CJ a dat vina pe Codul Silvic, spunând că nu a găsit "nicio portiţă" în legislaţia actuală, pentru ca terenul pe care îl preluase de la municipalitate, pe care urma să fie construite o staţie de sortare şi o alta de tratare mecano-biologică, să fie scos din fondul forestier.

"Pentru aceasta, sunt necesare aproximativ 50.000 de metri pătraţi, teren pe care l-am primit în proprietate de la Primăria municipiului Galaţi. A fost singurul, din câte am înţeles, pe care puteau să îl cedeze pentru un astfel de obiectiv. Numai că acest teren face parte din fondul forestier şi pentru a-l putea transforma şi construi pe el sunt o mulţime de etape de parcurs. Nu asta era important, pentru că eram pregătiţi şi cu terenul pe care trebuia să-l dăm la schimb, numai că în Codul Silvic nu am găsit nicio portiţă pentru a putea demara acest proiect. Am încercat cu intervenţie la minister, au spus că se poate, dar nu s-a putut. Nu s-a găsit portiţa să se facă investiţii pentru sistemul integrat de management pe deşeuri", ne-a declarat Cornel Hamza.

Când dăm chix, îl invocăm pe Dumnezeu

Acesta a afirmat, în schimb, că CJ mizează acum pe modificarea Codului Silvic, cu ajutorul parlamentarilor gălăţeni. "Ştiind că se votează un nou Cod Silvic în Parlament, am încercat cu parlamentarii noştri să introducem o modificare la articolul 37, ca pe lângă celelalte investiţii pe drumuri şi şosele, amenajări hidrotehnice, pe investiţii apă şi canal, să introducem şi investiţii pe deşeuri. Am reuşit, până la urmă, numai că nu s-a votat şi acest amendament, în urmă cu două săptămâni. Spre bucuria mea, am văzut că preşedintele a întors Codul Silvic la Parlament. Deci, se va rediscuta şi, cu siguranţă, se va introduce şi acest amendament al nostru (…) Să dea Dumnezeu să putem face şi această mică modificare, cea legată de teren, ca împreună cu consultantul să ne prezentăm cu întregul proiect în faţa Comisiei Europene, să ni-l aprobe pentru finanţare (…) Îmi pare rău că nu s-a putut până acum, dar am speranţa că mai bine mai târziu decât niciodată", a mai spus vicepreşedintele CJ.

Ajungem groapa de gunoi a UE?

Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, a subliniat faptul că soluţiile propuse de Consiliul Judeţului în cadrul acestui proiect au ca termen de valabilitate o perioadă scurtă de timp, respectiv 10 ani, şi a avansat, în schimb, soluţia construirii unei unităţi de incinerare şi prelucrare a deşeurilor, cu o durată de viaţă de până la 60 de ani. Filimon a atras atenţia asupra faptului că riscăm să devenim "groapa de gunoi a Uniunii Europene".

Viceprimarul Florin Popa a intervenit spunând că municipalitatea stă "la pândă" pentru a accesa bani europeni cu scopul construirii unui asemenea obiectiv, respingând posibilitatea încheierii unui contract cu un dezvoltator specializat în astfel de activităţi. "Teoretic, colectăm cam 120.000 de tone de deşeuri menajere, iar pentru a realiza o astfel de fabrică, un incinerator pentru cogenerare de energie electrică sau termică, ar fi nevoie de o cantitate mult mai mare (…) Toţi care ar veni să investească printr-un contract ar impune ca respectivele cantităţi de deşeuri menajere să fie puse la dispoziţia lor, să le punem la dispoziţie terenul pe care să construiască şi o sumă în bani pentru procesare. Deci, oamenii ăia care ar veni să investească nu ar face-o ca să ne facă nouă un bine, ci ar veni tot pentru a face buzunarul mare pentru ei. O fabrică de incinerare a deşeurilor menajere este posibil de realizat, dar probabil în altă etapă. În exerciţiul economico-financiar al Comisiei Europene 2015-2020, este posibil să intre în finanţare şi astfel de obiective. Noi stăm la pândă, pentru a fi pregătiţi atunci când se va deschide linia de finanţare şi se va prezenta ghidul, să putem accesa o astfel de finanţare", a afirmat Popa.

Reamintim că proiectul, în valoare de peste 53 de milioane de euro, presupune, printre altele, construirea unei staţii de sortare şi a unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor, în municipiul Galaţi, un depozit conform şi o staţie de sortare a deşeurilor la Valea Mărului, o staţie de transfer la Târgu Bujor, dar şi o alta de compostare la Tecuci. Proiectul mai prevede şi achiziţionarea unor maşini de transportare a gunoiului, unor pubele şi containere, de circa şapte milioane de euro.


CITEŞTE ŞI: Câţi bani fac instituţiile statului din "vinderea" informaţiilor publice

Citit 3251 ori Ultima modificare Duminică, 29 Martie 2015 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.