Şedinţă cu SCÂNTEI la Consiliul Judeţului Galaţi. Bacalbaşa a PIERDUT MAJORITATEA POLITICĂ în CJ

Şedinţă cu SCÂNTEI la Consiliul Judeţului Galaţi. Bacalbaşa a PIERDUT MAJORITATEA POLITICĂ în CJ
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Motivele conflictului: noua organigramă a instituţiei publice şi raportul de evaluare al managerului Muzeului de Istorie Galaţi


Nu mai puţin de şase proiecte de hotărâre au „picat” la vot, luni, 30 martie, în şedinţa ordinară a aleşilor judeţeni, iar un altul nu a mai fost supus votului, după ce unii dintre consilierii judeţeni ai PSD, alături de cei ai UNPR, independenţii prezenţi la şedinţă şi aleşii PNL şi-au dat mâna pentru a bloca o serie de proiecte de hotărâre cu care nu au fost de acord. Consilierii judeţeni ai Galaţiului i-au transmis astfel un semnal extrem de dur preşedintelui Nicolae Bacalbaşa, care, spun chiar unii colegi ai săi din PSD, nu se aştepta ca întrunirea, ce părea liniştită la început, să ia o asemenea turnură.

Noua organigramă a CJ, respinsă

„Scânteile” şi divergenţele în plen au început odată cu supunerea la vot a proiectului de hotărâre privind noua organigramă a Consiliului Judeţului şi modificarea statului de funcţii al CJ, iniţiat de Nicolae Bacalbaşa, care a picat la vot, cu 13 voturi „pentru”, 10 „abţineri” şi „opt” împotrivă. Consilierii judeţeni au fost nemulţumiţi că unele posturi din cadrul Direcţiei de Dezvoltare Regională erau transferate la Biroul de Audit, care, conform noii organigrame, urma să fie transformat în Serviciul audit public intern, dar şi că unele dintre persoanele aflate în structura de conducere ar fi trebuit să primească sarcini în plus, iar altele nu.

„Direcţia de Dezvoltare Regională trebuie să atragă foarte multe fonduri europene şi, în acelaşi timp, să găsească soluţii de dezvoltare regională. Mai am o observaţie: domnul vicepreşedinte Vicleanu, în această organigramă, nu se ocupă de nimic. Nu cred că este normal. Dacă ne uităm, celălalt vicepreşedinte (Cornel Hamza n.r.) şi administratorul public (Costel Fotea n.r.) au suficiente responsabilităţi, dar domnul Vicleanu nu are nicio responsabilitate. Eu cred că ar trebui împărţite responsabilităţile pe cei doi vicepreşedinţi şi cred că experienţa dumnealui ar fi de ajutor Consiliului”, a spus liberalul Ion Ştefan.

În asentimentul său a fost şi proaspătul independent Emil Ţuicu, care, ironic, i-a urat succes în activitate vicepreşedintelui UNPR, Marian Vicleanu, precizând „încă nu mi-am dat seama ce veţi face”.

Liberala Tania Bogdan a insistat pe ideea creării unui departament „care să se ocupe de muzeele de care răspunde Consiliul Judeţului, de cele patru şcoli speciale, de spitale. Nu există o structură care să se ocupe de sănătate, învăţământ şi cultură. Mi se par domenii extrem de importante care intră în atribuţiile noastră şi ar fi trebuit ca organigrama să oglindească foarte clar acest lucru, iar departamentul să fie în responsabilitatea unui vicepreşedinte, cum a mai fost cândva. Astăzi, în comisii am avut dispute pe felul în care se face evaluarea instituţiilor de cultură, pentru că nu avem specialişti care să facă parte din comisii şi comisiile aduc nemulţumire celor evaluaţi”, a afirmat fosta vicepreşedintă a Consiliului Judeţului.

„Ce se votează?”, „Nu mai înţelegem nimic”

Haosul a fost declanşat în şedinţa CJ când s-a luat în discuţie supunerea la vot a activităţii managerilor instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţului. La insistenţa aleşilor PNL, proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de evaluare al managerului Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, a fost retras de pe ordinea de zi, pe fondul unor dispute şi suspiciuni conform cărora Cristian Căldăraru ar fi fost „şuntat” la notare ca urmare a intervenţiei conducerii CJ. În haosul creat de intervenţii şi reproşuri, unii dintre aleşi nu mai ştiau nici pentru ce trebuie să-şi dea votul. „Ce se votează?”, „nu mai înţelegem nimic”, strigau unii dintre consilierii judeţeni.

În urma unui vot secret, întrucât era vorba de persoane, au "picat" la vot şi rapoartele de evaluare ale managerilor Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Bibilotecii "V.A. Urechia", Muzeului de Artă Vizuală, Complexului Muzeal de Științele Naturii, precum şi un altul referitor reprezentarea Consiliului Judeţului de către vicepreşedintele Marian Vicleanu în cadrul Asociaţiei „Tehnopol – Galaţi”.


 

Citit 9490 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2015 01:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.