Bun-platnicilor NU li se va mai putea TĂIA APA! Senatorii au adoptat un proiect de lege în acest sens

Bun-platnicilor NU li se va mai putea TĂIA APA! Senatorii au adoptat un proiect de lege în acest sens
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Apă Canal susţine că noua reglementare este inaplicabilă şi ar putea băga în faliment operatorii din ţară * Proiectul adoptat de senatori a fost trimis Camerei Deputaţilor, care are calitatea de for decizional, în acest caz


Senatorii au adoptat, la începutul acestei săptămâni, un proiect de lege potrivit căruia cetăţenii care îşi achită la timp facturile la apă nu vor mai putea fi debranşaţi de la reţea din cauza datornicilor. Practic, proiectul care a primit undă verde în Senat, prin votul majorităţii, reprezintă o completare a Legii 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, prin introducerea unui aliniat (5), la art. 32, în care se precizează: „Operatorii nu au dreptul să sisteze furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare acelor utilizatori din imobilele condominiale care îşi achită contravaloarea serviciilor furnizate/prestate. Utilizatorilor care nu îşi achită contravaloarea serviciilor furnizate/prestate aflaţi în imobile condominiale şi pentru care nu există modalitatea tehnică de debranşare individuală le vor fi recuperate debitele în instanţă”. Noua reglementare, în forma actuală, pare să vină în sprijinul bun-platnicilor, care sunt obligaţi să suporte, alături de rău-platnici, un trai de mizerie, fără apă potabilă în case, însă reprezentanţii Apă Canal susţin că aceasta nu poate fi aplicabilă.

„Se impune distribuţie pe orizontală”

Senatorul liberal Paul Ichim, care a ales să se abţină la vot, a criticat propunerea legislativă în forma actuală, întrucât, susţine parlamentarul de Galaţi, Apă Canal nu se va putea îndrepta în instanţă împotriva datornicilor pentru recuperarea debitelor restante, deoarece contractele operatorului sunt încheiate cu asociaţiile de proprietari, nicidecum cu locatarii, şi astfel nu există pârghii legale pentru a-i trage la răspundere direct pe cei cu datorii. „Nu era mai logic să dăm o soluţie tehnică pentru distribuţie pe orizontală, respectiv branşări individuale? Asta am şi susţinut la Senat. În lipsa unui asemenea sistem, Apă Canal se va îndrepta tot împotriva asociaţiei de locatari pentru recuperarea datoriilor. Asociaţia, la rândul ei, se va îndrepta împotriva consumatorului, iar procedura va fi de durată, procesele se vor întinde pe perioade lungi de timp. Am cunoştinţă de o asociaţie de locatari din oraş, care a solicitat distribuţie pe orizontală şi nu i s-a acceptat, iar noi acum venim cu această prevedere. Sunt pentru protejarea consumatorilor, dar această completare nu va rezolva nimic. Ba mai mult, în momentul în care se face distribuţie pe orizontală, această prevedere nici nu mai este necesară, pentru că prin branşament individual practic contractul încheiat de operatori este direct cu locatarul şi, în momentul în care nu îşi achită obligaţiile, i se sistează furnizarea serviciului”, ne-a declarat Paul Ichim.

„Se vor opune toţi operatorii din ţară”

Dezbaterea pe acest proiect legislativ care urmează să aibă loc în Camera Deputaţilor, for decizional, se anunţă tensionată. Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal, ne-a declarat că, cel mai probabil, operatorii din ţară se vor împotrivi, iar Asociaţia Română a Apei şi Patronatul Apei îşi vor exprima un punct de vedere în acest sens. „Cum ne putem duce noi în instanţă cu locatarul? Ştim ce datorie are asociaţia, nu fiecare locatar, întrucât contractele sunt încheiate cu asociaţiile. Textul de lege obligă operatorul să intre în proprietatea cuiva, lucru interzis de lege. Orice operator are o limită de proprietate, iar contorul de branşamente se află la intrarea în bloc. Întâi se face distribuţie pe orizontală şi abia apoi se poate aplica această prevedere. Prevederea nu anulează însă niciuna din cele deja existente. Se vor bate cap în cap. Când facem o lege, trebuie să o facem aplicabilă, iar aceasta nu este (...) Această completare nu face altceva decât să bage în faliment operatorii din ţară angrenaţi în proiecte cu fonduri europene şi credite. Deja urmează POS Mediu 2, în care contribuţia este şi mai mare ”, ne-a spus reprezentantul Apă Canal.

Rămâne de văzut ce vor decide deputaţii.

Sarcină de la primarul Stan la directorul Stan

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, i-a cerut directorului Apă Canal, Gelu Stan, să vină cu o propunere de modificare a regulamentului companiei, astfel încât gălăţenii bun-platnici să nu mai sufere fără apă din cauza celor datornici. „Presa a semnalat această problemă, cetăţenii şi noi, la fel. Dl director trebuie să vină în faţa noastră cu o propunere în acest sens. Are o sarcină şi urmează să se subordoneze”, a declarat Marius Stan. (Anca Melinte)


 

Citit 12386 ori Ultima modificare Joi, 02 Aprilie 2015 20:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.