INVESTIŢIE pentru împiedicarea INUNDAŢIILOR. Ce va construi Primăria Galaţi în Valea Oraşului
Foto: Foto: Nicoleta Onofrei

INVESTIŢIE pentru împiedicarea INUNDAŢIILOR. Ce va construi Primăria Galaţi în Valea Oraşului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Familiile care stau pe străzile Cărămidăriei, Corabiei sunt inundate la fiecare ploaie, de ani de zile, din cauză că nu există sistem de canalizare sau staţie de pompare * Lucrările vor începe când se usucă pământul


În luna februarie, am fost sesizaţi de către unul dintre proprietarii de pe strada Cărămidăriei, Angelică Parnea, că la el în casă totul bălteşte. Asta în condiţiile în care toată zăpada din Galaţi se topise şi nici nu plouase în perioada respectivă. Echipajele de intervenţie al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Apă Canal fuseseră de trei – patru ori în trei săptămâni. Cu toate acestea, casa lui era înconjurată de ape. Pentru a ajunge la poarta casei am mers pe lângă gard, încălţaţi cu cizme de cauciuc, sărind de pe o piatră pe alta, fiindcă apa depăşea glezna piciorului. „Au venit vineri, au întins cred vreo 14 furtunuri pentru a colecta apa şi a o elibera la cea mai apropiată canalizare funcţională, însă sâmbătă, iar a venit apa în casă. Stăm mai mult în umezeală decât pe uscat. Suntem vreo 20 de familii aici, în zona aceasta”, ne-a spus Georgel, băiatului lui Angelică Parnea, pe 10 februarie. Pe 11 februarie, situaţia era aceeaşi. Pe 16 februarie, la fel. Georgel ne-a sunat disperat că nu mai poate sta în casă din cauza umezelii. La sfârşitul lunii martie, pe 30, ploile au umplut din nou de ape străzile din Valea Oraşului. Cinci case au fost afectate la finalul lunii trecute, potrivit mr. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Reţea de canalizare şi staţie de pompare dezafectate din 1988

Potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Apă Canal, Cornelia Arnăutu, în zona aceea de oraş nu mai există sistem de canalizare din 1988, iar toată apa adunată acolo provine din acumulări de apă meteorică. „Noi nu avem reţele acolo. Zona cuprinsă între străzile Corabiei, Etna, Banat, Vezuviului, Timişeana, Cărămidăriei a fost demolată, pe timpul lui Ceauşescu, pentru că urma să se fie transformată în zonă industrială. Oamenii care aveau proprietăţi acolo au primit apartamente în oraş. Pe timpuri exista şi o staţie de pompare a apei, dar nu mai există din 1988, nu mai există decât rămăşiţele vechii reţele de canalizare. Nu ştiu cum au ajuns oamenii acolo, pentru că zona nu trebuia să existe. Oamenii nu au nici măcar bazine vidanjabile să spunem că apa se adună în bazine, iar noi mergem să o golim. Toată apa bălteşte, pur şi simplu”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al societăţii Apă Canal.

Soluţia – nu unul, ci două bazine colectoare

În luna februarie angajaţii Apă Canal au început antemăsurătorile pentru a vedea despre ce investiţie ar fi vorba pentru a construi o conductă care să preia apa pluvială şi să o ducă într-un colector funcţional. La sfârşitul lunii martie, măsurătorile au fost finalizate. „S-a transmis documentaţia tehnică, împreună cu planurile şi ce ar trebui făcut în zonă pentru a rezolva problema, către Primărie. Devizul de lucrări ajunge undeva la aproximativ 80.000 de lei. Este destul de mult, dar este nevoie de două conducte colectoare care să preia apa meteorică, din cauza structurii cartierului de case. La cât cheltuim pentru a interveni să scoatem apa de fiecare dată, eu zic se justifică lucrarea”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Apă Canal, Cornelia Arnăutu. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, Primăria Galaţi are fondurile necesare pentru a executa aceste lucrări, care vor începe atunci când vremea o va permite, respectiv când se vor opri precipitaţiile şi se va usca pământul. Asta, bineînţeles, dacă apele vor catadicsi să se retragă, având în vedere că, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă, apele se adună în zonă şi când nu plouă.

Citit 2205 ori Ultima modificare Duminică, 05 Aprilie 2015 16:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.