Dan Nica, la mâna preşedintelui/ Parlamentul European NU-I POATE RIDICA IMUNITATEA, spun deputaţii jurişti ai României

Dan Nica, la mâna preşedintelui/ Parlamentul European NU-I POATE RIDICA IMUNITATEA, spun deputaţii jurişti ai României
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele României este cel care avizează începerea urmăririi penale pentru foştii minişti, susţin deputaţii jurişti, într-o scrisoare transmisă Comisiei de Afaceri Juridice a Parlamentului European, ai cărei membri ar fi trebuit joi să discute cererea DNA privind urmărirea penală a lui Dan Nica, liderul social-democraţilor gălăţeni.

„Parlamentul European nu are niciun fel de competenţă în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii domnului Nica şi pe cale de consecinţă orice solicitare făcută împotriva unui europarlamentar român făcută în baza art 109 al 2 din Constituţie trebuie respinsă ca fiind greşit interpretată, deoarece instituţia nu are atribuţii în a emite astfel de cereri împotriva unui membru sau fost membru al Guvernului României. Aceasta este şi prevederea din legea responsabilităţii ministeriale şi aceasta este şi prevederea care rezultă din hotărârea CC nr 93/99 (...) La nivel naţional avem situaţia în care urmărirea penală a unui membru al Guvernului sau a unui fost membru al Guvernului poate fi solicitată de Camera Deputaţilor, în cazul în care acesta are şi calitatea de deputat, poate fi solicitată de Senatul României, în cazul în care are şi calitatea de senator sau poate fi solicitată de preşedintele României, şi nu de Parlamentul European. De aici încolo noi nu avem ce răspuns să-l dăm decât cel prevăzut de Constituţie”, a afirmat secretarul BP al Camerei Deputaţilor, Nicolae Mircovici, după şedinţa de miercuri a Biroului Permanent, citat de Mediafax.

Reamintim că fostul ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica, este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft.

În 20 martie, Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European a cerut precizări Camerei Deputaţilor cu privire la imunitatea lui Dan Nica, Biroul Permanent trimiţând solicitarea la Comisia juridică pentru elaborarea unui punct de vedere, în termen de 10 zile.

Europarlamentarul Dan Nica nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere. Pe 27 septembrie, însă, vicepreşedintele PSD Dan Nica preciza, într-un comunicat de presă, că nu a cerut şi nu a condiţionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui şi că nu a deţinut şi nu deţine societăţi offshore.

Citit 1832 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Aprilie 2015 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.