Pentru a scăpa de "recuperatorii" de deşeuri: Ecosal şi Poliţia Locală, la vânat căruţe prin oraş
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Pentru a scăpa de "recuperatorii" de deşeuri: Ecosal şi Poliţia Locală, la vânat căruţe prin oraş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cele două instituţii au elaborat unui proiect de hotărâre care prevede confiscarea atelajelor surprinse pe drumurile publice din Galaţi * Şi în acest moment circulaţia căruţelor prin oraş este interzisă, dar amenzile aplicate de Poliţia Locală rămân neîncasate


Cei care supravieţuiesc din strângerea materialelor reciclabile din pubelele municipalităţii şi vinderea lor către centrele de colectare ar putea rămâne, în curând, fără căruţe sau cărucioare dacă sunt surprinşi de către Poliţia Locală circulând cu atelajele pe drumurile publice din interiorul oraşului. Ecosal şi Poliţia Locală au gândit un proiect pentru confiscarea atelajelor în momentul în care sunt văzute pe străzile din Galaţi. Proiectul a fost depus de către directorul Serviciului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, la Primărie, pentru studiu, urmând să intre şi în Consiliul Local pentru aprobare.

Amenzi fără nici un efect

Accesul atelajelor cu tracţiune animală nu este permis pe străzile din Galaţi nici acum, însă cel mai adesea amenzile nu sunt plătite, iar activitatea "recuperatorilor" şi transportul deşeurilor cu tot felul de atelaje continuă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Bogatu, există HCL 333/2001 care interzice circulaţia căruţelor pe drumurile publice din interiorul oraşului, singurele zone unde aceasta este posibilă fiind Barboşi, Traian Nord, Fileşti şi Bădălan. Totodată, există şi HCL 307/2006, potrivit căreia încălcarea regulilor constituie contravenţie şi se pot aplica amenzi cuprinse între 100 şi 800 de lei. De asemenea, potrivit legii salubrizării (Legea 99/2014), sustragerea de deşeuri din pubelele Ecosal este considerată furt. Până acum, Poliţia Locală a dat amenzi atât pentru sustragererea materialelor reciclabile, cât şi pentru circulaţia cu atelaje pe domeniul public. Anului trecut s-au aplicat 198 astfel de amenzi, dar şi 11 avertismente. Cu toate astea, materialele sunt sustrase în continuare, asta şi din cauză că activitatea respectivă este singura sursă de venit pentru unii.

Banii, PET-ul sau căruţa!

În condiţiile în care amenzile rămase neplătite nu-i descurajează pe "recuperatorii" de PET-uri şi cartoane, Ecosal vrea reţinerea atelajelui până la achitarea amenzii. Atât potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Locale, Aurelia Bogatu, cât şi directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, în vizorul viitoarei hotărâri de Consiliu Local vor intra atât căruţele, cât şi cărucioarele. „În cazul atelajelor cu tracţiune animală, vom confisca atelajul şi vom elibera animalul către proprietar. Vom confisca şi produsele reciclabile, evident. Poliţia Locală a mai confiscat deşeurile reciclabile, dar lucrurile nu sunt foarte bine reglementate. Vreau un proiect în care lucrurile să fie clare. Dacă nu pot face dovada provenienţei lor, se confiscă. Totodată, dacă în trei luni de zile, nu vin cu dovada achitării amenzii şi plata costurilor aferente depozitării căruciorului sau a căruţei în depozitele Primăriei, acest bun devine proprietatea Primăriei. Poate fi scos la vânzare sau casat”, ne-a explicat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Poveste veche

Ideea unui astfel de proiect de hotărâre, care să prevadă confiscarea atelajelor cu tracţiune animală nu este chiar nouă. La finele anului 2011, viceprimarul Galaţiul de atunci, Mircea Cristea, promitea că va propune în Consiliu Local înăsprirea sancţiunilor pentru cei care transportă cu căruţele gunoiul prin oraş. „Căruţele vor fi confiscate şi aşa, încet-încet, oamenii vor fi descurajaţi să mai practice această activitate”, argumenta viceprimarul. În mai 2013, Primăria municipiului Galaţi a supus dezbaterii publice proiectul de hotărâre iniţiat de consilierul local PNL Cristian Dima, care propunea acelaşi lucru: confiscarea atelajelor până la plata amenzii, dar proiectul a picat. Dar totul a rămas la nivel de intenţie. Dacă până la implementarea proiectului ISPA deşeuri, consilierii locali nu au avut aşa tragere de inimă să aprobe astfel de proiecte de hotărâre, acum, când, potrivit directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, Primăria este amendată anual pentru că nu reuşeşte să recicleze 15 la sută din cantitatea de gunoi care ajunge la depozitul de la Tirighina, poate vor fi mai interesaţi.


CITEŞTE ŞI: Furtul PET-urilor din containere, între supravieţuire şi afacere. Scormonitorii în gunoaie RISCĂ închisoarea

Citit 2536 ori Ultima modificare Joi, 16 Aprilie 2015 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.