Investiţie pe fonduri europene. Când va fi gata Centura Tecuciului?

Investiţie pe fonduri europene. Când va fi gata Centura Tecuciului?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai puţin de zece asocieri de firme şi companii se bat pentru a construi Centura Tecuciului, contract cu finanţare europeană, cu valoarea estimată de 67,7 milioane de lei, fără TVA * Printre subcontractorii care licitează se află şi SC Atlas SA, din cauza căreia centura nu a fost finalizată, aşa cum trebuia, în 2013


Abandonată în iunie 2013, când SC Atlas SA - firma care a subcontractat lucrarea de la portugheza Sociedade de Construcoes Soares de Costa SA - şi-a retras toate utilajele, construcţia centurii ocolitoare a Tecuciului ar trebui, totuşi, finalizată. Mai ales că este finanţată şi din fonduri europene, nu doar de la bugetul statului. În plus, peste 180 de familii care locuiesc pe străzile Nicoreşti, Tudor Pamfile şi Transilvaniei, până la intersecţia cu strada 1 Decembrie 1918, se plâng că traficul greu le afectează zilnic locuinţele. Oficial, execuţia lucrărilor rămase de realizat, în condiţiile în care Atlas s-a oprit la doar 14 la sută din investiţie, este încă în procedura licitaţiei. Primarul Tecuciului, Daniel Gerhardt Ţuchel, susţine, însă, că, potrivit informaţiilor sale neoficiale, şansele cele mai mari de câştigare a licitaţiei le are o asociere româno-italiană.

Istorie zbuciumată

Despre Varianta Ocolitoare a Tecuciului, cum este denumită oficial, se vorbeşte de pe vremea Alianţei D.A. PD-PNL. În 2005, centura a pierdut în faţa Centrului de Afaceri din Galaţi. Dacă, la prima evaluare a proiectelor, făcută la Agenţia de Dezvoltare Regională, centura fusese cap de listă, cel mai important proiect al Regiunii, la o evaluare naţională, Centrul de Afaceri, aflat în coada listei, a devenit eligibil, iar centura a rămas în aşteptare, fără fonduri. Din păcate, nici Centrul de Afaceri (clădirea neterminată din coasta Prefecturii) n-a avut noroc, fiind şi el abandonat.

Norocul a surâs Tecuciului în martie 2012, când a fost semnat contractul de executare a centurii ocolitoare, care urma să aibă o lungime de aproape 7 km, două pasaje, opt podeţe şi trei intersecţii, implicând exproprierea pentru cauză de utilitate publică a 200.000 de metri pătraţi de teren. Lucrările urmau să dureze 18 luni, adică până în decembrie 2013. Constructorul ales de CNADNR din zece ofertanţi, Sociedade de Construcoes Soares da Costa SA, a subcontractat lucrarea către SC Atlas SA. După 15 luni de la data începerii lucrărilor, firma executase doar 14,77 la sută din lucrare, iar în iunie 2013 şi-a retras utilajele şi a încetat activitatea. CNADNR a decis, la finele lunii septembrie 2013, rezilierea contractului de execuţie a lucrărilor, pe motiv că nu au fost respectate clauzele contractuale şi termenele de execuţie, iar întârzierile acumulate nu au fost recuperate.

Bătălie mare

CNADNR a avut nevoie de aproape un an, pentru ca, la sfârşitul lunii august 2014, să scoată din nou la licitaţie investiţia. Contractul are o valoare estimată de 67,7 milioane lei, fără TVA, sumă poate fi majorată cu 9,78 milioane lei, fără TVA, în cazul în care compania naţională de drumuri va opta pentru achiziţionarea unor lucrări suplimentare. Potrivit informaţiilor noastre, nu mai puţin de zece companii şi asocieri de firme s-au înscris în cursă, ofertele fiind deschise în noiembrie 2014. Am remarcat, cu surprindere, că printre subcontractanţii unei asocieri înscrise în competiţie se află şi SC Atlas SA, firma din cauza căreia lucrarea pe fonduri europene nu s-a finalizat. Paradoxal, nu?!

Ce spune primarul

Primarul Tecuciului, Daniel Gerhardt Ţuchel, afirmă însă că, potrivit informaţiilor neoficiale pe care le deţine, Asocierea SC Eurocogen Filiala Aninoasa SRL - Aleandri SPA - Pasquale Alo' SRL este pe cale de a fi declarată câştigătoare. Oferta asocierii româno-italiană este de 51,6 milioane de lei. Edilul tecucean abia aşteaptă să înceapă lucrările şi susţine că a primit asigurări că nu există riscul pierderii finanţării europene „Ni s-a spus că finanţarea centurii Tecuciului a fost negociată pe un multiexerciţiu financiar, iar asta înseamnă că exerciţiul 2014 nu există pericolul pierderii acestor fonduri pentru că sumele pe această axă se reportează în exerciţiul financiar următor. Acest răspuns al CNADNR care mă bucură pentru că nu există riscul să abandonăm o lucrare şi să o mai facem cine ştie când. Centura este vitală pentru Tecuci şi ar putea renaşte economic şi zona de sud a oraşului”, ne-a declarat primarul Tecuciului.

Până când CNADNR va anunţa câştigătorul licitaţiei şi va semna contractul de lucrări ar mai fi de spus doar că termenul pentru finalizarea centurii prevăzut în documentele licitaţiei este de 36 de luni începând de la data atribuirii contractului.


CITEŞTE ŞI: Municipiu cu facilităţi de sat/ Apă potabilă şi canalizare la Tecuci

Citit 1828 ori Ultima modificare Duminică, 19 Aprilie 2015 01:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.