Cristian Ciubotariu, fost lider sindical APATERM: "Riscăm să nu putem reporni sistemul de termoficare!"

Cristian Ciubotariu, fost lider sindical APATERM: "Riscăm să nu putem reporni sistemul de termoficare!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ultimii rămaşi din cei 544 de salariaţi ai Apaterm - instalatori, sudori, operatori, dispeceri, electricieni, automatişti, funcţionari economici - şi-au semnat, vineri, 24 aprilie, carnetele de şomaj. De pe 17 aprilie, toţi au rămas fără pâine şi fără a primi plăţi compensatorii ori alte drepturi salariale. Unii dintre aceştia vin încă la muncă, voluntar, pentru a păzi ceea ce încă nu au predat, cel puţin aşa afirmă fostul lor lider sindical, Cristian Ciubotariu, actualmente reprezentant al foştilor salariaţi de la Apaterm.

"Ne-am constituit într-un grup de foşti salariaţi şi încercăm să aducem la cunoştinţa opiniei publice consecinţele închiderii sistemului centralizat şi să anticipăm evoluţia viitoare", ne-a declarat Ciubotariu. Acesta admite că oamenii au trăit timp de patru ani cu stresul că ar putea rămâne fără slujbe, dar nu s-au aşteptat să ajungă în şomaj, având în vedere necesitatea de a asigura o continuitate a serviciului public de termoficare, care deserveşte 50.000 de consumatori.

Ce se va întâmpla cu reţeaua?

Ciubotariu spune că foştii salariaţi ai Apaterm se tem pentru soarta instalaţiilor, reţelelor, punctelor termice şi a celorlalte bunuri publice de care s-au îngrijit până acum. "Domeniul public, care nu este al nimănui, este al întregului oraş şi valorează aproximativ două mii de miliarde de lei vechi. Chiar fără activitate de furnizare a apei calde, până în august sau până în toamnă, autoritatea locală trebuie să aibă în vedere conservarea şi păstrarea în stare de funcţiune a sistemului. Asta înseamnă şi reparaţii, întreţinere, revizii! An de an, aveam şase luni în care reparam şi cârpeam sistemul, astfel încât iarna să poată funcţiona. Revizii la vane, la instalaţii, motoare, pompe, tablouri electrice, plus reţelele care 20 la sută sunt modernizate, restul sunt de zeci de ani şi sunt peticite. Acum o sudăm aici, a doua zi pocneşte la un metru mai încolo! Ne trebuia o lună să putem porni sistemul, în condiţiile în care noi îl piguleam zi de zi!", spune fostul sindicalist. În momentul de faţă, prin preluarea lor de către municipalitate şi Apă Canal, nu se va mai asigura decât paza lor!

Cine le mai întreţine?

Potrivit reprezentantului foştilor salariaţi Apaterm, pentru funcţionarea sistemului ar fi nevoie de circa 300 de oameni cu experienţă. "Imaginaţi-vă că vom ajunge în toamnă cu instalaţiile deteriorate - sau chiar în stare de funcţiune, deşi nu văd cum, că nu se repară singure - şi se va dori pornirea sistemului. Fără personal de specialitate? Sunt circa 700 de kilometri de reţea, pe sub pământ, prin canale. Le cunosc oamenii care au muncit acolo, ştiu unde sunt vanele. În anumite tunele tehnice sunt muşuroaie de un metru jumătate de la şobolani, sunt gândaci cât degetul! Acum vreo şase ani am angajat un lot nou de 25 de sudori, în trei luni au mai rămas şase! Dacă nu se găseşte o soluţie pentru conservarea şi păstrarea reţelelor în bună funcţiune şi a personalului calificat şi cu experienţa necesară, vom ajunge în toamnă să vrem să pornim sistemul şi să nu avem cum!", ne-a declarat Ciubotariu.

Cine-şi asumă situaţia?

Foştii angajaţi ai Apaterm au fost uimiţi când, la întâlnirea cu autorităţile locale de acum o săptămână, unul dintre aleşi le-a spus ironic: "Cine-a zis că o să mai avem sistem centralizat la iarnă". "Dacă oraşul nu are soluţii, să iasă cineva şi să spună: faceţi-vă sobe şi luaţi-vă lemne! Mi se pare o atitudine iresponsabilă nici să nu faci nimic să păstrezi sistemul în stare de funcţiune, nici să spui că nu va mai fi căldură, ci să laşi lucrurile aşa. Noi, care am fost în sistem, conştientizăm situaţia mai mult decât alţii. Nu ştim dacă reţeaua de gaz, electrică şi de apă va face faţă unei încălziri cu centrale termice sau radiatoare. Şi vom avea un oraş fără curent, fără căldură, fără apă! Să-şi asume cineva asta! Toţi cei care vorbesc au avut o contribuţie, pentru că tot ei l-au întreţinut!", ne-a declarat Cristian Ciubotariu.

Disponibilizaţii Apaterm ies în stradă

Cristian Ciubotariu, reprezentantul salariaţilor disponibilizaţi de la Apaterm, a anunţat că intenţionează să organizeze acţiuni de protest, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de deciziile autorităţilor, şi le-a cerut organizaţiilor sindicale şi cetăţenilor să li se alăture. "Faţă de această situaţie, ne manifestăm indignarea şi intenţia de a ne manifesta civic nemulţumirea, pentru a determina autorităţile publice locale şi Guvernul să îşi asume responsabilităţile pe care le au faţă de cetăţeni şi să intervină imediat pentru asigurarea acestui serviciu public de care au nevoie zeci de mii de gălăţeni. La manifestările pe care le vom iniţia, aşteptăm alături de noi organizaţiile sindicale, organizaţiile civice şi pe toţi cetăţenii oraşului care sunt interesaţi să le fie reluată furnizarea apei calde", a transmis Ciubotariu. (Corina Dobre)


CITEŞTE ŞI: O măsură de mult aşteptată! Gălăţenii se pot branşa individual la apă rece

Citit 5199 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Aprilie 2015 09:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.