GALAŢIUL este, pe hârtie, CEL MAI VERDE ORAŞ din ţară!

GALAŢIUL este, pe hârtie, CEL MAI VERDE ORAŞ din ţară!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Potrivit statisticilor oficiale, fiecare gălăţean are mai mult spaţiu verde decât minimul impus de normele comunitare * În calcul au fost luate şi zonele degradate ce pot deveni spaţii verzi, dar şi cimitirele, Grădina Zoologică sau Lunca Siretului


Chiar dacă, cel puţin în ultimii ani, municipalitatea gălăţeană a părut că mai mult a tăiat decât a plantat, iar garajele încă sufocă spaţiile dintre blocuri, potrivit Registrului local al spaţiilor verzi, oraşul de la Dunăre este, cel puţin pe hârtie, cel mai verde oraş din ţară.

Verosimil sau nu, din datele puse la dispoziţie de Primăria Galaţi, municipiul nostru are 36,96 metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor, în contextul în care, spre exemplu, municipiul Botoşani are 31 de metri pătraţi pe cap de locuitor, iar capitala ţării le asigură locuitorilor săi doar 23 de metri pătraţi de spaţiu verde.

Terenurile neproductive - un sfert din total

Autorităţile administraţiei publice locale aveau obligaţia, conform normelor Uniunii Europene (UE), să asigure în intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 26 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013. Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Galaţi, municipiul Galaţi are în intravilan o suprafaţă totală de spaţiu verde de 9.230.926 metri pătraţi, ceea ce reprezintă 36,96 mp/locuitor, luând în considerare datele recensământului populaţiei din 2011 (249.732 de locuitori).

Registrul include în suprafaţa totală spaţiile verzi situate pe terenurile aparţinând domeniului public şi privat din intravilanul localităţii, terenurile proprietate publică, degradate, posibil să fie reabilitate şi reamenajate ca spaţii verzi, arbori prezenţi pe lângă arterele de circulaţie, pe terenurile instituţiilor de învăţământ, ansamblurilor de locuinţe, bisericilor şi cimitirelor.

Din totalul de 923 de hectare, cea mai mare pondere o au terenurile neproductive, respectiv 228,34 de hectare, spaţiile verzi ce ţin de condominii însumează 176,17 hectare, iar spaţiile verzi cu caracter utilitar se ridică la 147,76 de hectare. Parcurile din Galaţi cuprind 32,97 de hectare, terenurile instituţiilor de învăţământ - 34,16 hectare, cimitirele - 20 de hectare, iar pădurile - 27 de hectare de spaţiu verde.

Grădina Zoologică şi Lunca Siretului, luate în calcul

Ce atrage atenţia în răspunsul Primăriei Galaţi cu privire la împărţirea suprafeţelor verzi din intravilanul municipiului este că la categoria grădini, pe lângă Grădina Publică şi Grădina Botanică, este prinsă şi "Grădina Zoologică". După cum se ştie, singura grădină zoologică din zonă este situată în Pădurea Gârboavele, în comuna Tuluceşti.

Totodată, potrivit Raportului de distribuţie a spaţiului verde, pădurile şi pădurile de agrement le asigură gălăţenilor o suprafaţă de verdeaţă de 27,02 hectare. Raportul arată că în categoria păduri şi agrement "sunt clasificate şapte areale, cinci fiind localizate în sudul municipiului, în Lunca Siretului, la est de Barboşi, unul la limita estică a zonei industriale Sidex, în vecinătatea DJ 251 Galaţi - Tecuci, şi un altul în vestul cartierul Micro 13, lângă Calea Smârdan".

Întrebat dacă toate pădurile date ca exemplu sunt în intravilanul municipiului, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, a răspuns afirmativ. Cu toate acestea, pădurile nu prea ies la numătăroare.

Cât a plătit municipalitatea pentru registru

Elaborarea Registrului spaţiilor verzi a fost scoasă la licitaţie în 2010 de către Primăria Galaţi, iar în 2011 a fost atribuită asocierii SC Theotop SRL, SC Bloom Romania SRL, SC Cornel and Cornel SRL, SC Topoexim SRL, SC Geoter Proiect SRL, SC Infotop SRL, contra sumei de 499.734 de lei. Elaborarea registrului a durat 24 de luni, iar recepţia finală a fost realizată în 2013. Registrul a fost adoptat de către Municipiul Galaţi în luna iulie 2014.

Registrul spaţiilor verzi nu poate fi consultat pe site-ul municipalităţii, ci doar la sediul Primăriei Galaţi.


 

Citit 4521 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2015 21:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.