Primarii n-au mai făcut solicitări: Programul de împădurire în judeţ s-a oprit

Primarii n-au mai făcut solicitări: Programul de împădurire în judeţ s-a oprit
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Primarii vor continuarea programului de împădurire, dar nu au solicitat arbori pentru anul 2015 * Consiliul Judeţului a cheltuit 400.000 de lei pentru împădurirea unei suprafeţe de aproximativ 1.000 de hectare


În doi ani de derulare a programului de împădurire al Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, au fost plantaţi, potrivit instituţiei, 5.460.900 de puieţi de salcâm, iar suprafaţa de teren împădurită este de peste 1.000 de hectare. Copacii tineri au fost plantaţi pe terenurile accidentate, în golurile de pădure, pe terenurile neproductive, dar şi pe taluzul Falezei Dunării sau în Grădina Publică din Galaţi. În cei doi ani, CJ a alocat 400.000 de lei Serviciului Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat (SJADPP) pentru crearea pepinierelor de salcâm.

În 2013, 49 de primării au solicitat puieţi de salcâm, dar numai 43 dintre acestea şi-au ridicat puieţii de la pepiniera SJADPPJ. În 2014, 37 de primării au împădurit, dintr-un total de 43 care au solicitat arbori tineri, şase dintre acestea nemairidicând puieţii solicitaţi.

În 2015, programul s-a întrerupt

Chiar dacă SJADPP al judeţului, instituţie din subordinea CJ însărcinată să se ocupe de crearea pepinierei şi de furnizarea puieţilor către primării, a trimis şi anul acesta adrese primarilor să îi întrebe dacă mai vor puieţi, primarii nu prea au răspuns.

"Programul de împădurire este foarte important. Cred că acest proiect trebuie să se deruleze şi pe viitor, pentru că judeţul Galaţi are nevoie de păduri noi. Primarii pot înfiinţa perdele forestiere sau pot planta puieţi pe terenurile degradate. Eu am trimis adrese tuturor primăriilor şi le-am spus să-mi răspundă numai dacă vor. Mi-au răspuns 10-12 primării care mi-au spus că nu mai au nevoie, iar celelalte nu mi-au răspuns, cu două, trei excepţii, motiv pentru care anul acesta nu au mai fost alocaţi bani pentru continuarea programului de împădurire", ne-a spus directorul Vali Viorel Sandu. "Dacă ar fi existat cerere, am fi cerut subvenţie pentru crearea unei noi pepiniere, pentru că trebuia să închiriem un nou teren", ne-a mai spus acesta.

Primăriile care au solicitat anul acesta, au primit

Potrivit unei informări a Consiliului Judeţului Galaţi, au fost doar două solicitări pentru puieţi de salcâm în 2015, din partea primăriei Cudalbi (50.000 de puieţi) şi a comunei Valea Mărului (pentru împădurirea unei suprafeţe de 5, 5 hectare, respectiv 27.500 de puieţi). Primarii ambelor comune ne-au confirmat telefonic nu numai că au şi primit puieţii, dar i-au şi plantat sau dat mai departe către localnicii care au vrut să planteze pe terenurile lor. Chiar dacă potrivit CJ, au fost doar doi primari care au solicitat, potrivit primarului din Vlădeşti, Eracli Drujescu, şi el a cerut, anul acesta, 50.000 de puieţi şi i-a şi primit.

„Am primit anul trecut toţi puieţii ceruţi, iar anul acesta am cerut suplimentar, pentru că mai sunt oameni care mai taie din arborii maturi pentru a-şi procura lemne de foc, cât şi din cauza faptului că nu s-au prins toţi plantaţi în anii trecuţi”, ne-a declarat primarul Eracli Drujescu. Totodată, sunt primari care, chiar dacă au avut solicitări de puiet din partea localnicilor şi consideră că programul de împădurire al Consiliului Judeţului este benefic, nu au răspuns adresei SJADPPJ. „Am solicitări de la persoane fizice pentru puieţi de salcâm pentru a planta terenurile degradate. Am primit hârtie de la Consiliul Judeţului, dar nu am mai făcut solicitare, cu toate că programul ar trebui continuat”, ne-a spus primarul comunei Fundeni, Manuel Lupu. În acest moment, potrivit directorului SJADPPJ, Vali Viorel Sandu, nu a mai rămas nimic din producţia de anul trecut.

Cele mai harnice primării

Potrivit situaţiei de repartiţie a puieţilor de salcâmi, în 2013, cei mai mulţi arbori tineri au mers către Costache Negri (313.000 puieţi), Vlădeşti (135.000) şi Smulţi (121.000). În 2014, locul întâi pe podium, cu cei mai mulţi puieţi ridicaţi, îl ocupă Primăria Ghidigeni (215.000), pe locul doi se află Primăria Ţepu (180.000), iar pe locul trei se află comuna Bălăbăneşti (174.000).

Consiliul Judeţului Galaţi a avut încheiat, pe toată perioada derulării programului de împădurire, un parteneriat cu Direcţia Silvică Galaţi, care a asigurat consultanţă tehnică.


 

Citit 1931 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2015 00:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.