CUM VA ARĂTA strada Domnească peste zece ani. IATĂ planurile pentru zona centrală a oraşului Galaţi
Foto: Foto Bogdan Codrescu

CUM VA ARĂTA strada Domnească peste zece ani. IATĂ planurile pentru zona centrală a oraşului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Centrul municipiului Galaţi a fost declarat "Zonă construită protejată" şi, în următorii ani, va fi asanat de construcţiile parazitare * Potrivit deciziei Consiliului Local, strada Domnească va deveni axa culturală a oraşului, unde gălăţenii să-şi petreacă timpul liber şi să se bucure de comorile de patrimoniu


Autorităţile locale au planuri mari cu centrul oraşului Galaţi, desigur, deocamdată doar pe hârtie. După cum v-am informat, Consiliul Local a aprobat Planul Urbanistic General al Galaţiului. Potrivit arhitectului-şef al municipiului Galaţi, Teodora Voicilă, printre zonele care ar trebui revitalizate, prioritar este centrul oraşului, pentru care este instituit regimul de zonă construită protejată. "Centrul oraşului trebuie să le aparţină oamenilor, să fie un loc în care să te plimbi cu plăcere, să ai motive să-ţi petreci timpul liber, să te bucuri de o resursă uriaşă, neexploatată corect, patrimoniul construit", ne-a explicat Teodora Voicilă.

Iată cum se poate realiza acest deziderat.

Atmosfera de altădată, readusă la viaţă

Potrivit arhitectului-şef, regimul de zonă construită protejată înseamnă că pentru toate imobilele, terenuri şi construcţii, sunt aplicabile prevederile legislaţiei privitoare la protejarea patrimoniului construit. "Există chiar şi un ghid de bune practici prin care se tinde spre protejarea ţesutului urban, a parcelarului existent, a "atmosferei" date de imobilele construite în diferite etape. Se urmăreşte asanarea zonei - desfiinţarea construcţiilor parazitare aflate şi pe terenuri proprietate privată - concomitent cu impunerea unui regim de construire specific, ce are ca scop evidenţierea aliniamentelor, reîntregirea fronturilor construite, eliminarea calcanelor vizibile, amenajarea grădinilor de faţadă, eliminarea elementelor de infrastructură tehnico-edilitară din locurile vizibile (reţele, posturi de reglare-măsura etc.)", ne-a declarat arhitectul şef.

Axa culturală a Galaţiului

Potrivit Planului Urbanistic General, la finele celor zece ani, Galaţiul n-ar mai trebui să aibă un centru administrativ şi un centru comercial, ci mai multe puncte sau areale polarizatoare. În acest fel, se vor modifica fluxurile de trafic, actuala zonă centrală - strada Domnească - va căpăta alt caracter, făcând posibilă transformarea acesteia în axă culturală. "Axa culturală a oraşului este constituită în lungul străzii Domnească, în corelare cu strada Dimitrie Bolintineanu, ce are ca centru polarizator Parcul Rizer", ne-a precizat arhitectul şef al oraşului.

În termeni generici, o axă culturală înseamnă un traseu pe care construcţiile şi amenajările trebuie să adăpostească activităţi de tip cultural, de loisir, servicii non-agresive, iar mobilierul urban şi amenajările peisagere trebuie să completeze aerul special al zonei. "Axa culturală este un moment de respiro, un loc de regăsire personală, de aflare a valenţelor artistice ale oraşului. Pentru concretizarea acestei axe sunt necesare intervenţii diverse, de la reconversia funcţională a unor spaţii până la amenajarea peisageră", spune arhitectul-şef Teodora Voicilă.

Rizerul, centru polarizator

Parcul Rizer va deveni, spune arhitectul-şef al oraşului, un centru polarizator. "Poate deveni şi mai interesant, în contextul construirii sau amenajării zonei centrale, dar mai ales în contextul schimbării imaginii străzii Bolintineanu. Acum este un traseu oarecare, uşor anost, dar cu intervenţii mai mici sau mai mari, cu participarea proprietarilor de imobile, lucrurile pot sta altfel", promite arhitectul-şef.

Toate bune şi frumoase, numai că implementarea măsurilor prevăzute prin documentele de reglementare este condiţionată de sursele de finanţare, de timpul necesar elaborării proiectelor specifice, dar şi de gradul de implicare a gălăţenilor. "Membrii comunităţii locale trebuie să înţeleagă ca scopul demersurilor noastre poate fi atins doar cu susţinerea lor şi că dorim să răspundem în principal la cerinţele colective", a mai adăugat Teodora Voicilă.

"Cătunele" Galaţiului, lăsate la urmă

Deocamdată, aleşii locali au aprobat planuri urbanistice pentru centrul oraşului, pentru Faleza Dunării şi pentru cartierul Traian Nord. Cele mai defavorizate zone ale municipiului, Barboşi şi Fileşti, cartiere unde cetăţenii au condiţii demne de mediul rural, mai aşteaptă. Autorităţile promit că vor iniţia şi pentru ele planuri urbanistice zonale cu caracter director.


 

Citit 5742 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Aprilie 2015 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.