Ce n-a văzut Moldova! De ce SURPRIZE vor avea parte gălăţenii în noul COMPLEX DE AGREMENT de la Zătun
Foto: Foto: Vali Viorel Sandu

Ce n-a văzut Moldova! De ce SURPRIZE vor avea parte gălăţenii în noul COMPLEX DE AGREMENT de la Zătun
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile promit să le ofere gălăţenilor cea mai importantă zonă de agrement cu specific pescăresc din regiune * Complexul, care îşi va redeschide "porţile" în septembrie, ar putea găzdui şi campionate naţionale de pescuit


Deşi Galaţiul este străbătut de nu mai puţin de trei ape curgătoare extrem de importante, dintre care un fluviu, locuitorii de la malul Dunării nu se pot mândri cu prea multe alternative de petrecere a timpului liber. Locurile de agrement aflate în subordinea instituţiilor statului sunt în mare parte neîntreţinute, departe de a le oferi gălăţenilor cel puţin un mediu decent de relaxare. Plaja Dunărea este insalubră, extrem de degradată, acesta fiind de altfel şi motivul pentru care nu poate beneficia de autorizaţie de funcţionare, lacul Vânători nu are energie electrică, iar mobilierul este părăginit aproape în totalitate, în timp ce balta Zătun, până să fie închisă, nu oferea un mediu prea prietenos pentru petrecerea timpului liber. Cu atât mai puţin după lăsarea serii, când, dacă nu aveai o lanternă în dotare, riscai să-ţi rupi gâtul prin hârtoape, din cauză că zona nu era racordată nici măcar la curent electric.

Din fericire pentru gălăţenii iubitori de pescuit, dar şi pentru cei cărora le place să evadeze dintre betoane la iarbă verde sau pe malul apei, autorităţile judeţene pregătesc un complex de agrement la standarde europene, chiar la balta Zătun. Deocamdată, zona de agrement se află în plin proces de modernizare, acesta fiind de altfel şi motivul pentru care consilierii judeţeni au decis, la solicitarea Serviciului Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat, să nu mai permită accesul publicului până la finalizarea lucrărilor.

Căsuţe, pontoane, plajă şi zonă de campare

Complexul de agrement de la Zătun îşi va redeschide "porţile" în luna septembrie a acestui an, conform estimărilor conducerii Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat de la judeţ. Autorităţile promit să le ofere gălăţenilor cel mai important complex de agrement piscicol din zona Moldovei. Potrivit directorului Vali Viorel Sandu, în prezent sunt în desfăşurare o serie de lucrări ce vizează infrastructura de utilităţi, întrucât, până acum, la balta Zătun nu exista energie electrică, apă potabilă, canalizare sau grupuri sanitare decente, astfel că investiţiile au pornit practic de la zero.

De asemenea, balta, care se întinde pe aproximativ 30 de hectare, va fi curăţată, igienizată şi repopulată cu diverse specii piscicole de interes comercial. Pentru cei pasionaţi de undiţă, profesionişti sau amatori, autorităţile au prevăzut în proiect mai multe refugii destinate pescarilor. Pe apă vor pluti şi o serie de pontoane, unde gălăţenii vor putea să mănânce sau să se răcorească, iar pasionaţii de pescuit să dea la undiţă.

Nici doamnele nu au fost uitate. Special pentru reprezentantele sexului frumos, autorităţile vor amenaja o plajă, „accesorizată” cu umbrele acoperite cu stuf, unde gălăţencele vor putea să se lase mângâiate de razele soarelui şi să socializeze, cât timp soţii, iubiţii sau prietenii lor se vor distra pescuind.

Copiii vor avea şi ei spaţii dedicate în exclusivitate lor, întrucât proiectul prevede şi amenajarea unor locuri de joacă, care să-i ţină ocupaţi şi să-i distreze pe cei mici.

Pentru cei care vor dori să petreacă o noapte sau mai multe departe de zgomotul şi forfota oraşului, acest lucru va fi posibil la balta Zătun. Oamenii vor avea la dispoziţie o zonă de campare şi căsuţe din lemn, de câte două locuri, unde îşi vor putea petrece noaptea. "Cinci dintre cele 19 căsuţe au fost deja montate şi arată foarte bine. Va fi un loc pe care gălăţenii îl vor iubi. Aş spune că va fi cea mai importantă zonă cu specific pescăresc din Moldova, dar, ca să nu supăr, voi spune că va fi una dintre cele mai importante", ne-a declarat directorul Vali Viorel Sandu.

În viitor, campionate naţionale de pescuit

Banii necesari modernizării bazei de agrement provin de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional de Pescuit. Autorităţile vor investi aproximativ 600.000 de euro în modernizarea bălţii, care, în toamna acestui an, se va transforma într-un adevărat complex de agrement. Pentru că, după implementarea celor două proiecte, serviciul din subordinea Consiliului Judeţului va trebui să se autofinanţeze, conducerea acestuia se gândeşte deja să organizeze la Zătun campionate naţionale de pescuit. "Luăm în calcul acest lucru. M-am gândit serios la acest aspect. În alte zone din ţară se organizează astfel de competiţii, în bălţi care sunt la jumătatea celei pe care o avem noi. De ce nu am putea să aducem la Galaţi pescari din toată ţara?", ne-a spus Vali Viorel Sandu.

Citit 7117 ori Ultima modificare Duminică, 03 Mai 2015 15:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.