Gălăţenii vor avea o vară fără plajă sau bazin/ Am ajuns mai rău ca-n anii '70! (FOTO)

Gălăţenii vor avea o vară fără plajă sau bazin/ Am ajuns mai rău ca-n anii '70! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* În paragină şi închisă de la jumătatea lunii august a anului trecut, Plaja "Dunărea" nu are şanse să se transforme prea curând în aqualand * Fără energie electrică, apă curentă sau hidrobiciclete, nici Lacul "Vânători" nu va avea prea curând o faţă nouă


Un lacăt atârnă greu pe poarta de intrare la Plaja "Dunărea". Un paznic, parcă uitat acolo, stă în faţă ca şi când ar anunţa că dincolo nu e decât dezolare. Poţi însă ajunge la plajă fără niciun impediment, coborând scările de la Turnul de Televiziune.

Buruienile, clădirile pe jumătate căzute, bazinele fără apă şi cu vopseaua scorojită pot fi văzute încă din capătul scărilor. Tăcere. Nimeni nu mişcă. Nimeni nu lucrează nimic. Cobori scările măcinate de paşi. Vegetaţia este crescută ca pe câmp, sălbatică. Jos, în stânga, cabinele administrative - nişte cocioabe. În dreapta - fostele bazine pentru copii, cu toboganul care aduce aminte de anii mulţi pe care îi duce în spate. O ciupercă-duş înclinată. Zona pentru picnic este plină de gunoi. Pungi, hârtii, PET-uri, resturi de foc, resturi de grătar, printre mesele şi băncile din piatră. Nisipul de pe plajă, cât a mai rămas, este şi el amestecat cu chiştoace, iar mormane de saci menajeri mustesc într-un colţ. Duşurile de pe marginea bazinelor, de la scări, nu mai picură niciun strop de apă, iar printre dalele sparte creşte iarba. Bazinele sunt crăpate, iar de pe marginea acestora ţâşnesc nişte resturi de ţevi ruginite în care îţi poţi rupe la propriu degetele. Cabinele în care ar trebui să te schimbi în costumaţia de plajă sunt pline de gunoaie, iar duşurile sunt folosite pe post de magazie. Aici sunt aruncate tot felul de placaje de lemn, pe o podea mai neagră decât fundul unui WC public.

Plaja "Dunărea" este închisă de anul trecut şi nu are, potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia, nicio şansă să se redeschidă anul acesta. De altfel, situaţia în care se "scaldă" Plaja „Dunărea” este aceeaşi de ani de zile, numai că până acum se redeschidea.

Din Lacul "Vânători" a rămas numai lacul

Lacul "Vânători", aflat şi el în administrarea societăţii Gospodărire Urbană, nu are, ne spune de la intrare taxatoarea, nici apă curentă şi nici energie electrică. Dar afişul de pe geamul gheretei unde clienţii plătesc taxa de intrare anunţă că tariful pentru acces este de şase lei pentru adulţi şi patru lei pentru elevi, pensionari şi militari. Taxa pentru parcare costă alţi patru lei, iar pescuitul sportiv (cu o undiţă) este 10 lei pentru două ore de stat cu băţul în baltă. WC-urile cică sunt proaspăt vopsite, dar sunt ca la bunica în curte, la ţară. Grătare erau înainte de 1 mai numai cinci, acum cică ar fi 20. Bărcuţe şi hidrobiciclete nu mai sunt demult, iar scăldatul este interzis. În căsuţe nu a mai intrat nimeni, poate doar insectele. Grătare nu prea ai, apă curentă nu există, dar încă poţi sta la umbră, pentru că arborii rezistă...

De la bazinul plutitor şi "Valuri", la niciun bazin

Cei care au trăit primii ani ai Plajei "Dunărea" îşi aduc aminte că, în anii ’70, găseai aici şi bazine plutitoare, asta dacă cei mai tineri dintre noi s-au întrebat vreodată care a fost rolul ţevilor aflate în Dunăre, în dreptul bazinului de la "Valuri".

Foto: Adrian Zăinescu

„Bazinele plutitoare din Dunăre erau alternativa la "bazinul cu valuri" care era considerat insalubru de către unii gălăţeni. Şi atunci au făcut aceste bazine în care făceai baie în apa Dunării fără să existe riscul de înec”, spune Mihaela Rugină. Bazinele erau în fapt nişte cuşti metalice, care aveau de jur împrejur flotoare. Apoi, un convoi scăpat de sub control le-a făcut praf şi au fost duse, într-o primăvară, când apele erau crescute, în spatele Plajei "Cocuţa". Bazinele de pe plajă au fost inaugurate în anul 1976 şi au produs „valuri” până spre anii 2000, când totul a început să se deterioreze şi nimeni nu a mai găsit bani suficienţi pentru a investi serios în plajă.

Foto: Nicolae Sburlan

Deschis, cândva, numai pentru partid

"Născut" în 1974, Lacul "Vânători" era supranumit înainte de căderea comunismului "Lacul Partidului", pentru că pe atunci nu avea acces oricine, ci doar şefii de partid. Acesta a luat fiinţă „când a avut loc construcţia barajului care a dus la formarea acumulării, în cadrul unor lucrări masive de îndiguire în zona Smârdan-Mălina. Lacul a fost gândit iniţial ca o amenajare piscicolă, însă ulterior conducerea de partid a amenajat un camping exclusivist”, spunea, în 2009, directorul societăţii Gospodărire Urbană, Eduard Grosu.

În ’89, lacul a trecut din administrarea Întreprinderii Judeţene de Gospodărire Comunală Locală la Regia de Termoficare, pentru ca apoi să fie preluat, în 1994, de Regia Autonomă pentru Administrarea Domeniului Public. La câteva luni, acesta pleacă la Consiliul Local, iar în 2001 ajunge la Serviciul Public Administrarea Domeniului Public, aşa cum se numea înainte societatea Gospodărire Urbană.

Buget pentru a trage energie electrică nu a fost niciodată. La un moment dat s-a reuşit realizarea unei reţele de alimentare cu apă din conducta din faţa Cimitirului evreiesc şi s-a făcut moderna “canalizare tip fosă septică”.

Promisiuni şi fantezii care mai de care mai vechi

Prin 2000, în campania pentru alegeri locale, Eugen Durbacă vorbea de viitoare investiţii la Lacul "Vânători", precum pontoane de sticlă, pe sub care se puteau vedea cum înoată peştii, noaptea, printr-un sistem de iluminat şi chiar “duşuri subacvatice”. Zona de agrement a rămas însă în continuare cum era, fără energie electrică şi fără apă curentă.

În 2013, primarul Marius Stan promitea să facă aqua parc din Plaja "Dunărea", declarând că poartă discuţii avansate cu un investitor interesat de un parteneriat cu municipalitatea. În 2014, a revenit cu promisiunea. "Avem un proiect amplu, complex, cu tobogane care pornesc de la Turnul Tv, curg pe tot taluzul, un aqualand, ceva excepţional", arată declaraţia lui din ianuarie 2014.

Ce spun acum reprezentanţii municipalităţii

Dacă, la începutul anului 2014, proiectul primarului Marius Stan, de a transforma Plaja "Dunărea" în aqualand părea palpabil, acum edilul afirmă că totul este doar la nivel de intenţie. "Of, of, of, pe zona Plajei "Dunărea" avem intenţii, deocamdată, intenţii de parteneriat pentru a transforma acea plajă într-un aqualand. Rămâne să vedem în cât timp se vor finaliza negocierile cu cei care s-au arătat interesaţi", a spus Stan.

Nici viitorul apropiat al Lacului "Vânători" şi al Plajei "Brateş" nu sună prea optimist: "Pentru Lacul "Vânători" am primit oferte din partea unor privaţi de luare în concesiune, pe un termen, cu condiţia investirii de fonduri pentru a-l transforma chiar într-o bază de agrement, cu locuri de pescuit, locuri de plajă, hidrobiciclete şi tot ce trebuie. Plaja "Brateş" este concesionată unui privat şi poate că împreună reuşim să aplicăm pentru fonduri europene, pentru a o transforma într-o bază de agrement, dar costurile sunt enorme, pentru că lacul trebuie decolmatat", a declarat Stan.

Revenind în realitatea imediată, anul acesta nu se va întâmpla nimic din toate asta. "Anul acesta, foarte probabil, doar vom cosmetiza Plaja "Dunărea". Sper să reuşim măcar staţia de filtrare a apei la bazin, să nu mai aruncăm metri cubi de apă din patru în patru zile. Deci anul acesta vor fi doar bazinele de la plajă, dar nu cele mai elegante. Vom primi autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică", a promis Stan.

Cu toate acestea, sunt prevăzuţi câte 50.000 de lei, în bugetul de cheltuieli aprobat de Consiliul Local pentru 2015, pentru proiectarea reabilitării şi modernizării zonelor de agrement Plaja "Dunărea" şi Lacul "Vânători".

Citit 11199 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Mai 2015 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.