Primăria vrea să ÎMPRUMUTE 34 de MILIOANE de euro pentru CĂLDURA Galaţiului

Primăria vrea să ÎMPRUMUTE 34 de MILIOANE de euro pentru CĂLDURA Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Primarul Galaţiului, Marius Stan, a anunţat că reprezentanţii Băncii Europene pentru Investiţii, care au fost acum mai bine de două luni la Galaţi pentru a lua datele despre sistemul centralizat de termoficare, au revenit cu propuneri fezabile. Potrivit lui Marius Stan, BEI este gata să ofere un credit de aproximativ 34 de milioane de euro pentru revitalizarea întregului sistem de termoficare. „Am făcut calculele, se încadrează şi în gradul nostru de îndatorare. A rămas să studiem toate variantele pe care ni le-au propus - avem şi noi strategii noştri pe termoficare - şi să vedem pe care din variantele propuse de dumnealor vom funcţiona. Ba mai mult, sunt dispuşi să ne ofere şi un grant de un milion şi jumătate de euro, ceea ce înseamnă că lucrurile pot intra pe un făgaş normal, evident, cu condiţia plăţii facturilor de către cetăţeni”, a explicat Marius Stan.

Conform edilului, în cadrul împrumutului BEI sunt prevăzute şi două investiţii în două motoare electrice, de nouă generaţie, care să producă în cogenerare atât energie termică, cât şi electrică. „Ar fi o investiţie pe care ar trebui să o facem, în variantele lor una ar fi chiar pe platformă, unde e CET, dar, evident, astea având ca un prim pas preluarea întregului sistem şi de producţie şi de distribuţie la Primărie. Este o condiţie pe care o vom discuta, probabil săptămâna viitoare, şi la Guvern, să vedem care va fi varianta agreată. Din partea lor, cedarea CET este o simplă formalitate, problema este cu îngheţarea datoriilor pe care le are CET către Romgaz, şi o eşalonare pe care să ne-o permită, pe ani mulţi, pentru că nu ne putem îndatora cu 160 de milioane aşa, peste noapte. Gândim variante, căutăm parteneri, dar fără plata facturilor de către cetăţeni nici un sistem nu poate să stea în picioare”, a explicat Marius Stan.

Edilul speră ca protocolul dintre Primărie şi CET să fie acceptat de ambele părţi şi votat joi, la şedinţa ordinară a Consiliului Local.

Citit 4519 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2015 09:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.