De ce ÎMPRUMUTĂ Primăria Galaţi încă O SUTĂ DE MILIOANE DE LEI

De ce ÎMPRUMUTĂ Primăria Galaţi încă O SUTĂ DE MILIOANE DE LEI
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Deşi ne-au mai rămas bani şi din creditul lăsat „moştenire” de primarul Dumitru Nicolae şi am împrumutat o sută de milioane de lei de la BERD, autorităţile consideră că nu ajung pentru investiţii

Aleşii locali l-au împuternicit pe primarul Marius Stan să semneze, în numele şi pe seama municipiului Galaţi, contractul de împrumut şi acordul de garantare cu CEC Bank. Obiectul contractului îl constituie acordarea unei facilităţi de credit în valoare o sută de milioane de lei, pe o perioadă de 120 de luni, incluzând o perioadă de garanţie de 24 de luni, de la data primei trageri. Facilitatea de credit este rambursabilă în 16 rate semestriale egale. Aleşii au fost de acord şi cu constituirea unei ipoteci pe venituri pentru garantarea rambursării tuturor sumelor ce ar putea fi datorate CEC Bank până la concurenta sumei de maxim 105 milioane de lei. Creditul va fi utilizat pentru lucrări de investiţii de interes public local stabilite deja de legislativul local.

Bani de investiţii

Pe lista votată de aleşi se află o serie de lucrări care, iniţial, erau prevăzute a fi finanţate în totalitate de la bugetul local, iar acum se doreşte realizarea lor cu bani parţial de la bugetul local şi parţial din împrumut.

Prima pe listă este modernizarea străzii Traian, între Brăilei şi Metro, cu o alocare de 19,5 milioane de lei. Modernizarea unor străzi din Micro 17 figurează cu 1,8 milioane de lei, construirea locuinţelor sociale din Micro 17 - cu 23 milioane de lei, amenajarea unor locuri de joacă va costa 5,7 milioane de lei, iar modernizarea Orăşelului Copiilor - 1,2 milioane de lei. Pentru modernizarea imobilului din strada Domnească nr. 54, adică transformarea scheletului Sălii Aplaudacilor în sediu pentru primărie, ar fi nevoie de 23,8 milioane de lei, tot din împrumut. Pe aceeaşi listă sunt nominalizate şi cofinanţări şi finanţări temporare de proiecte europene. Astfel, autorităţile estimează că 25 de milioane de lei ar fi necesare pentru "Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii" adică, pe scurt, "Unda verde". Abonate la bani din credit sunt şi lucrările de anvelopare în vederea creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe: A27, A21, L, Y5, Y7, Y7, C11, C12, D8, G10 şi X4. Valoarea totală a lucrărilor de investiţii este de 222.023.321 de lei.

Cât de mult ne îndatorăm

La cererea consilierului local independent Alin Mihai, city managerul Aurel Vlaicu a precizat care va fi gradul de îndatorare al municipiului Galaţi în urma contractării împrumutului. Astfel, pentru anul 2015 - 9,48 la sută, pentru 2016 - 9,87 la sută, 2017 - 10,95 la sută, iar vârful de îndatorare va fi atins în 2018 - 20,40 la sută. Ulterior, gradul de îndatorare va scădea pentru a ajunge 7,22 la sută în anul 2025.

Paradoxuri

La prima vedere, s-ar spune că Primăria nu duce lipsă de bani. La finele anului trecut, primarul Marius Stan a semnat contractul de credit cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru o finanţare rambursabilă de o sută de milioane de lei, pentru o serie de investiţii. Şi, paradoxal, creditul în valoare de 60 de milioane de lei, contractat în 2011 de primarul Dumitru Nicolae, nu a fost cheltuit în întregime. Astfel, potrivit documentelor oficiale, din cele 20,1 milioane de lei disponibile în 2014 s-au făcut trageri de doar 15,3 milioane de lei pentru plata unor investiţii la străzi, adică o cheltuială de 76,25 la sută. Mai trebuie spus că 171,2 milioane de lei sunt banii pe care Primăria i-a alocat, în bugetul anului 2015, pentru dezvoltarea oraşului, sumă din care 30 milioane de lei reprezintă excedent, adică bani necheltuiţi din anii trecuţi...

Citit 3290 ori Ultima modificare Duminică, 31 Mai 2015 16:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.