Civilizaţia a învins garajele/ Ce urmează după noua parcare din Micro 19? (FOTO)

Civilizaţia a învins garajele/ Ce urmează după noua parcare din Micro 19? (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(96 voturi)

* Obiectivul inaugurat ieri, în Micro 19, pe locul fostei baterii de garaje, a costat 2,3 milioane de lei * Trei fântâni arteziene şi şase mese de şah vor completa spaţiul de relaxare * Zona de joacă ar putea fi mărită cu una pentru role şi skateboard, aşa cum există în parcul Viva

Nu mai puţin de 144 de garaje de toate neamurile şi dimensiunile, dintre care unele mai „tupeiste” îşi trăseseră şi curticică îngrădită cu gărduţ, sufocau terenul generos cuprins între Şcolile Generale 29, 17, Biserica „Sf. Ana” şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu”. Acum, din imensa baterie de garaje a rămas doar o amintire: o fotografie pe bannerul prins pe toboganul dublu din locul de joacă integrat în noua parcare din Micro 19. Transformarea maidanului cu garaje într-o parcare civilizată a costat 2.398.399 de lei. Investiţia, executată de Asocierea SC Tancrad SRL Galaţi şi Global Service Proiect SRL, a fost inaugurată ieri de primarul Marius Stan.

Referendum transpus în realitate

„Acum doi ani, am făcut cu elevii de la Şcoala nr. 29 un referendum ad-hoc. I-am întrebat dacă vor în locul acelor garaje urâte să răsară un loc de joacă, un parc şi un loc decent de parcare. Sunt extrem de bucuros că o promisiune făcută public, acum doi ani de zile, s-a realizat şi putem să inaugurăm acest loc care demonstrează cum vrem să arate Galaţiul, în antiteză cu ce a fost. Aşa sunt procedurile, din păcate, în administraţia publică totul este blocat şi nu numai la noi în Galaţi, în general în ţară, legislaţia este anevoioasă, greoaie”, a spus primarul.

Faţă de ceea ce se vede deja, edilul a anunţat că vor fi montate trei fântâni artezine şi şase mese de şah. Primarul a precizat că parcarea va fi atent monitorizată şi, dacă se constată că nu toate cele 234 locuri de parcare sunt absolut necesare, una dintre alveole va fi transformată în pistă pentru role şi skateboard. În plus, a anunţat Marius Stan, constructorul are sarcina să achiziţioneze şi să monteze nişte sisteme cu ultrasunete care vor ţine câinii la distanţă. Măsura va fi aplicată în toate parcurile.

Bilanţ în cifre

Potrivit panoului de lucrări, din cei 8.842,5 metri pătraţi suprafaţă totală de teren, carosabilul şi parcajele ocupă 5.175,24 metri pătraţi, trotuarele asfaltate - 325,8 metri pătraţi, iar trotuarele pavate – 1.001,50 metri pătraţi. Aleile pietonale şi locul de joacă ocupă 252,57 metri pătraţi, suprafaţă locului de joacă amenajat cu tartan fiind de 230,60 metri pătraţi.

Ce vor gălăţenii

„Domn’ primar, nu vă supăraţi, garajele din spate, de la spital?! Stau foarte urât acolo!”, a fost una dintre remarcile gălăţenilor din parc. „Da’ mai sunt în Micro 18, în Micro 20! Sunt atâţia copii acolo şi nu au nimic să se joace!”, i-a atras atenţia o gălăţeancă. „Ştiu! Le vine rândul la toate, dar încet. Ca să demolăm ceva trebuie să avem proiectul pe care îl punem în loc. Procedurile sunt atât de greoaie. În momentul în care avem proiectul gata făcut vom demola cu certitudine şi vom pune ceea ce ne dorim şi noi şi vor şi copiii”, le-a răspuns edilul.

Vremea coşmeliilor a apus. Ce urmează?

„Ideea pe care aş vrea să o reţină gălăţenii este aceea că, atunci când vorbim de Noul Galaţi, trebuie să ne gândim la proiecte de genul acesta. Oamenii trebuie să înţeleagă, chiar dacă sunt privaţi de un garaj, că asta vrem, un Galaţi decent, aşa cum vedeţi locul acesta. Am vrut să transmitem mesajul acesta şi în zona Ancora, unde nişte oameni ne-au dat în judecată. Acea zonă va fi şi ea urbanizată şi va arăta cel puţin la fel ca aici, dacă nu şi mai bine. Procedurile s-au terminat, hotărârea de Consiliu a fost validată, banii pentru expropriere au fost viraţi în contul special, aşa încât suntem în linie dreaptă şi acolo proiectul va fi realizat fără doar şi poate, indiferent de împotrivirile unuia sau altuia”, a anunţat Stan.

Următoarea investiţie pe care edilul vrea să o inaugureze este Orăşelul Copiilor, unde speră că termenul de realizare va fi devansat. În plus, edilul şi-a mai asumat o promisiune în faţa elevilor Şcolii nr. 29: tiroliană şi aventura parc în păduricea de la Stadionul Dunărea.

Şi cu trotuarul cum rămâne?

Despre trotuarul lateral al Şcolii nr. 29 vorbim, care zace îngropat în buruieni, în zona care se învecinează cu Grădiniţa „Motanul Încălţat”. La întrebarea noastră, primarul a promis că va fi refăcut: „Mai e un reproş, când trimitem o direcţie să facă o lucrare, se rezumă strict la ceea ce-i spune fişa postului. Am fost ieri în control la zece locuri de joacă pe care vrem să le dăm într-o lună de zile în folosinţă copiilor, şi am văzut: tartan turnat, mobilier adus, dar nu s-au mai uitat în jurul locului de joacă, că mai trebuia asfaltat un pic, o bordură schimbată, tăiate nişte bălării! Trebuie să mai aibă şi ei simţul de răspundere pe care sper să-l inoculăm încet-încet”.

Citit 15081 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2015 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.