O investiţie de milioane va SCHIMBA INTRAREA ÎN ORAŞ. Despre ce este vorba

O investiţie de milioane va SCHIMBA INTRAREA ÎN ORAŞ. Despre ce este vorba
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

* Investiţia, aprobată joi, 25 iunie, de aleşii locali, se ridică la 11,7 milioane de lei * Trei fântâni arteziene care spun povestea Dunării, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră, un obiect decorativ inspirat din sigiliul lui Petru Rareş şi o stemă a oraşului, luminată cu reflectoare, ar putea schimba total intrarea în oraş dinspre Brăila


Intrarea în oraşul Galaţi dinspre Brăila s-ar putea schimba radical, pentru că aleşii locali au aprobat studiul de fezabilitate pentru obiectivul "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor". Documentul, realizat de SC Atelier 3D SRL Galaţi, a fost singurul proiect care a suscitat discuţii în şedinţa Consiliului Local de joi seara. Aleşii PNL au ridicat obiecţiuni legate de punctul forte al întregii amenajări - trei fântâni arteziene şi faţă de costuri.

Ce-au spus liberalii

Inginerul Săvel Rotaru a declarat că este de acord cu studiul de fezabilitate, dar ar prefera ca amenajarea să cuprindă doar spaţii verzi, nu şi fântâni arteziene, pentru că apa creează deja mari probleme în oraş. Primarul Marius Stan a replicat că tema proiectului este legată de Dunăre - prezentarea ei de la izvor la Marea Neagră - şi fără apă n-ar avea sens.

Liberalul Viorel Trif a atacat costurile: „Nu spunem că ele nu corespund lucrărilor efective. Să analizăm priorităţile reale ale oraşului, având în vedere că este, totuşi, o valoare de 11 milioane de lei, deşi proiectul este util, pentru că schimbă faţa Galaţiului”. „În Galaţi, carosabilul se lasă şi se surpă fără motiv. Lucrările de hidroizolaţie a acestor fântâni trebuie tratate cât se poate de serios, întrucât tocmai lucrările care ar înfrumuseţa intrarea în oraş s-ar putea să ne ducă în situaţia în care să ne facem de râs”, a adăugat dr. Mihail Bucatanschi.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în unanimitate.

Ce prevede studiul de fezabilitate

Studiul de fezabilitate vizează bulevardul Galaţi, de la intersecţia cu bulevardul Dunărea până la intersecţia semaforizată din dreptul sensului giratoriu de la Universitatea Danubius, continându-se cu un tronson cu lungimea de 150 de metri pentru a se putea amenaja intersecţia cu DN 22B.

Arhitecţii propun ca principala poartă de intrare în municipiul Galaţi să fie marcată cu un semnal reprezentativ în capătul de sus al pantei existente între Drumul de Centură şi ansamblul de blocuri: o stemă a municipiului şi literele care compun cuvântul GALAŢI, realizate din casete metalice montate pe o structură de susţinere din profile metalice, colorate şi luminate cu reflectoare.

Înlocuirea chioşcurilor existente cu module comerciale concepute unitar vine la pachet cu amenajarea intrărilor în tronsoanele de bloc, a spaţiilor pietonale cu alei, a spaţiilor verzi şi reconfigurarea spaţiilor de parcare.

Sensul giratoriu de la intersecţia bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea va fi reamenajat prin amplasarea în centru a unui obiect decorativ inspirat din sigiliul lui Petru Rareş, iar închiderea perimetrală a sensului giratoriu se va face cu o zidărie de piatră cu o terminaţie crenelată.

Arhitecţii propun şi un ansamblu de artă urbană în capătul de nord al scuarului central, prin plantarea a trei şiruri de gard viu, cu înălţime variabilă, care să creeze ideea de valuri, şi o serie de elemente decorative cu traseu sinuos de diferite înălţimi din material translucid luminat.

Punctul forte îl constituie realizarea unei fântâni decorative „Dunărea”, cu trei secvenţe succesive: fântâna „Pădurea Neagră” (realizată din piatră neagră ce sugerează izvorul fluviului), fântâna „Cascadele” (care sugerează traseul fluviului) şi fântâna „Marea Neagră” (un bazin larg, traversat de o punte din grătare metalice, amplasat în dreptul intrării în parcul Selgros. Mai mult, arhitecţii propun ca parcul să devină unul de aventură, pentru că panta naturală accentuată permite instalarea de tiroliene, pereţi de căţărare şi tir cu arcul.

Amenajarea bulevardului Galaţi implică reabilitarea parţii carosabile, a trotuarelor, amenajarea unei piste pentru biciclişti pe toata lungimea arterei carosabile, amenajarea de parcări noi şi reabilitarea celor existente. Pentru DN 22B se are în vedere amenajarea părţii carosabile, şanţuri şi rigole, realizarea unor elemente de siguranţa circulaţiei, amenajarea scuarului central din axul bulevardului, dar şi a spaţiilor verzi de aliniament, din intersecţii şi din interiorul zonelor de locuit, între trotuar şi blocuri.

„Porţile oraşului trebuie să arate civilizat”

Arhitecţii au estimat că valoarea totală a investiţiei se ridică la 11.703.836 de lei cu TVA, iar durata de realizare este de 12 luni. Sursa de finanţare implică şi un împrumut, dar primarul Marius Stan a declarat că investiţia va fi cuprinsă la rectificarea bugetară: „Discuţiile despre cât costă mi se par chiar populiste. Intrarea în oraş, porţile oraşului, trebuie să arate civilizat şi costurile are cine să le verifice, Curtea de Conturi”, a conchis Stan.

Citit 11692 ori Ultima modificare Luni, 29 Iunie 2015 10:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.