Ei sunt politicienii care se visează primari ai Galaţiului
Foto: Fotomontaj: Bogdan Codrescu

Ei sunt politicienii care se visează primari ai Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Dintre toate partidele politice, doar la PNL se desfăşoară o competiţie pentru stabilirea candidatului la Primărie * PSD n-ar avea de ce să-şi caute candidat pentru că, potrivit protocolului cu UNPR, ar trebui să-l susţină pe Marius Stan * Noul ALDE, PMP şi PSRO aspiră şi ei la Primărie * Există şi veşnici candidaţi, ce se văd primari… pe Facebook

„Iertaţi-mă, să am adversari de calibrul acesta, ar fi păcat să fiu nevoit să ies la pensie de la Primărie. Nu mi-aş dori lucrul acesta, credeţi-mă!”, declara, ironic, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, în urmă cu o lună şi jumătate. Asemenea afirmaţii ar putea fi catalogate drept o aroganţă gen Victor Ponta, prezidenţiabilul care se lăuda că „în turul I îmi voi lua pop-corn şi mă voi uita la dezbateri”. Lăsând gluma la o parte, a rămas mai puţin de un an până când gălăţenii vor fi chemaţi la urne pentru a-şi alege primarul şi legislativul local. De aceea am încercat, pe baza informaţiilor mai mult sau mai puţin oficiale, să aflăm cine sunt cei care aspiră la Primărie şi care ar fi profilul candidatului ideal la fotoliul de edil al urbei.

PNL: cu sau fără Ciumacenco?

PNL este singurul partid care a demarat deja competiţia internă a candidaturilor. Potrivit lui Doruleţ Resmeriţă, copreşedinte PNL Galaţi, există un calendar al depunerii şi evaluării candidaturilor, dar termenele nu au fost bătute în cuie. Regula generală este că fiecare e liber să se înscrie în cursă. După evaluarea internă a candidaţilor, cei mai bine plasaţi competitori vor fi supuşi unor sondaje de opinie organizate de centru în toate municipiile reşedinţă de judeţ.

În opinia lui Resmeriţă, candidatul pe care şi-l doresc gălăţenii este „tânăr, între 35-50 de ani, cu experienţă în administraţie, gospodar, cinstit, corect şi, evident, cu notorietate”. Fireşte, în acest portret se încadrează perfect Nicuşor Ciumacenco, fostul viceprimar al municipiului Galaţi, despre care Resmeriţă declara, în luna aprilie, că "ar obţine cel mai mare număr de voturi şi un procent mai mare decât cel al partidului”. Ciumacenco ne-a declarat că şi-a depus candidatura doar pentru a respecta termenele, dar că o decizie în privinţa candidaturii va lua în toamnă. Unii ar zice că "se lasă greu", dar apropiaţii spun că aşteaptă mai multă susţinere în cadrul partidului.

Alături de el, înscrişi oficial în cursa pentru candidatura la Primărie sunt Violeta Nanu, fosta directoare a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Marcel Gurzu, consilier juridic în cadrul serviciului juridic de legalitate din cadrul Primăriei municipiului Galaţi şi Ion Ştefan, consilier judeţean.

Potrivit surselor noastre, este aşteptat să-şi depună candidatura şi liderul tinerilor liberali, consilierul judeţean George Stângă, „pupila” copreşedintelui PNL Victor Paul Dobre. Printre cei pe care PNL şi i-ar dori în cursa pentru candidatură se află şi prof. univ. dr. Luca Iamandi, fostul şef Inspectoratului de Poliţie al jud. Galaţi şi rector al Academiei de Poliţie. Ar putea fi luaţi în calcul şi liberalii experimentaţi în administraţie Mircea Cristea, fost viceprimar al Galaţiului timp de două mandate şi Vasile Pârlog, director executiv în cadrul Prefecturii Galaţi.

PSD: cu sau fără candidat propriu?

Purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brînzan, ne-a declarat că o decizie în privinţa candidatului la Primărie va fi luată doar în cadrul coaliţiei. Dacă aplicăm litera şi spiritul protocolului încheiat între PSD şi UNPR, valabil până în 2020, PSD n-ar trebui să-şi facă griji pentru vreun candidat la Primărie. Motivul? Protocolul prevede negru pe alb că UNPR îşi păstrează toţi primarii pe care îi are acum, deci n-ar avea decât să-l susţină pe edilul UNPR Marius Stan. Lucrurile nu stau, însă, chiar aşa. Social-democraţii, împărţiţi în aripa „intelectuală” – constituită în jurul dr. Aurel Nechita, aripa „rurală” – strânsă în jurul senatorului Gheorghe Saghian, şi aripa „urbană”, adică organizaţia municipală, încearcă să găsească varianta cea mai potrivită pentru Primăria Galaţi.

Viceprimarul Florin Popa s-ar putea considera cel mai îndreptăţit să candideze la Primărie, mai ales că are deja experienţă în administraţie, fiind preşedintele Comisiei de Buget Finanţe din cadrul Consiliului Local, a fost şi city-manager al oraşului în ultimul mandat al lui Dumitru Nicolae.

Dr. Aurel Nechita, văzut de unii drept cel mai potrivit candidat, este prea ocupat cu pregătirea unor secţii externe ale Facultăţii de Medicină din Galaţi.

Deputatului Florin Pâslaru i-ar surâde candidatura la Primărie, iar şefii lui admit că se bucură de notorietate, în oraş, dar stă între prost şi foarte prost la capitolul încredere.

UNPR cu binecuvântare de la Ponta

Aplicând protocolul dintre PSD şi UNPR, practic progresiştii gălăţeni au deja un candidat şi ar trebui doar să se ocupe de consolidarea imaginii deja erodate a primarului Marius Stan. Mai mult, se spune şi că Stan are deja susţinerea declarată a premierului Victor Ponta pentru a fi candidat la Primărie. Liderul UNPR Galaţi, deputatul Eugen Chebac ne-a declarat, însă, că în octombrie se va lua o decizie în privinţa candidatului, şi că se negociază noi prevederi ale protocolului cu PSD.

Neoficial vorbind, consilierul local Vergiliu Vals ar putea fi rezerva lui Stan la alegerile pentru Primărie. Iar dacă ar fi vorba de Primăria Braşov, probabil că nu s-ar da în lături de la o candidatură nici Eugen Chebac (prietenii ştiu de ce…).

ALDE Durbacă în tandem cu Bacalbaşa

Până ca PLR să formeze împreună cu PC un nou partid, ALDE, liderul gălăţean al liberalilor reformatori, consilierul local Cristian Dima părea a fi deja în campanie electorală pentru Primărie. Numai că, acum, decizia va trebui luată în tandem cu celălalt copreşedinte, senatorul Eugen Durbacă. Tot ce am putut afla de la Cristian Dima a fost că ALDE va avea propriul candidat la alegerile locale. Dima crede că mai important decât profilul candidatului la primărie este echipa cu care acesta va lucra. Pentru că un primar nu poate face nimic de unul singur şi de aceea echipa cu care va veni candidatul va trebui să fie o „alternativă reală la ceea ce a avut şi are Galaţiul”.

Despre Eugen Durbacă, fost primar al Galaţiului, ajuns la venerabila vârstă de 72 de ani, e greu de spus dacă îşi mai doreşte „o încercare” la Primărie, pentru că asta ar implica şi o analiză amănunţită a faptelor sale, bune şi rele, din ultimii 25 de ani… (tot prietenii ştiu de ce!).

Mult mai vehiculată este, însă, informaţia că Durbacă va construi un tandem cu dr. Nicolae Bacalbaşa pentru că au un proiect comun „Galaţiul modern”, o replică la "Noul Galaţi". În felul acesta, politicienii şi-ar maximiza reciproc şansele de a ajunge Durbacă – preşedintele judeţului, Bacalbaşa – primarul oraşului. Rămâne doar ca realitatea să ne contrazică sau să confirme.

Şi alţii… vor

La Primărie, desigur. Liderul PMP Galaţi, Cătălin Cristache, se „sacrifică” şi candidează. După cum ne-a mărturisit, 90 la sută candidatul PMP la Primărie este stabilit – el însuşi. Restul de zece la sută reprezintă rezervele sale din categoria: „Mă mai gândesc”. În ceea ce priveşte profilul candidatului ideal, acesta trebuie să fie „nou şi tânăr”. Iulian Aramă, liderul PSRO la Galaţi, ne-a declarat că deja există un candidat avut în vedere, dar a preferat să nu-l nominalizeze. Cert este că el provine din structurile sindicale, dar are experienţă şi în administraţie. Rămâne doar să fim surprinşi.

Primar pe Facebook

Dacă politicienii nominalizaţi mai sus se luptă pentru candidatură, Constantin Telegan s-a auto-ales deja pe Facebook „Viitorul Primar Telegan”. În topul postărilor sale, care de cele mai multe ori frizează ridicolul, am reţinut-o pe cea făcută în calitate de avocat şi mediator: „De curând, o clientă pe care eu încercam cu mare efort să o conving că divorţul este un păcat mare în Biserica Ortodoxă şi Catolică a venit cu o întrebare care dă peste cap toată jurisprudenţa monahala. Cu toţii vă amintiţi că în momentul în care a-ti (sic!) fost cununaţi Preotul a poruncit să trăiţi împreună până când «Moartea vă va despărţi». Clienta mea m-a întrebat: Domnule avocat ... la care moarte se referă Biserica: la moartea sentimentului, moartea fizică a unuia dintre soţi sau moartea p…”. Mai e ceva de comentat la un asemenea candidat?

Dincolo de informaţii oficiale, de bârfe şi de intrigi politice, de candidaţi pitoreşti, de umplutură sau de conjunctură, Galaţiul are nevoie de un candidat serios şi responsabil pentru fotoliul de primar. Rămâne doar ca partidele să ia în serios alegerile locale! Nu mai e mult până la anul.

Citit 9048 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2015 12:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.