Direcţia de Sănătate Publică, evacuată de la Judeţean/ CJ cere Guvernului spaţiul în care funcţionează DSP

Direcţia de Sănătate Publică, evacuată de la Judeţean/ CJ cere Guvernului spaţiul în care funcţionează DSP
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În spaţiile ocupate acum de Direcţia de Sănătate Publică, Consiliul Judeţului şi Spitalul Judeţean intenţionează să organizeze, printre altele, un compartiment pentru spitalizarea de zi, laboratoare pentru Facultatea de Medicină, dar şi să reamplaseze una dintre secţiile Nefrologie sau Endocrinologie

După mai multe luni de discuţii şi tratative, Consiliul Judeţului Galaţi va solicita oficial Guvernului sediul în care funcţionează, în prezent, Direcţia de Sănătate Publică, de la parterul şi demisolul Spitalului Judeţean. Un proiect de hotărâre în acest sens se va afla pe ordinea de zi a şedinţei consilierilor judeţeni de joi, astfel că aleşii Galaţiului vor trebui să aprobe, conform procedurii, „solicitarea adresată Guvernului României de trecere a unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Galaţi în domeniul public al judeţului Galaţi şi în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”.

Cum argumentează "tranzacţia" conducerea CJ

Conform proiectului de hotărâre care a ajuns la mapa aleşilor judeţeni, o decizie în acest sens a fost aprobată de Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean încă din luna martie, iar în luna aprilie unitatea sanitară, aflată în subordinea CJ, a transmis Consiliului argumentele care stau la baza acestei decizii.

Conform expunerii de motive a proiectului de hotărâre, care va fi dezbătut, săptămâna aceasta, în şedinţa forului legislativ judeţean, „necesitatea şi oportunitatea obţinerii spaţiului deţinut în prezent de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Galaţi au la bază următoarele argumente: organizarea Compartimentului de Internări prin înfiinţarea unei recepţii de preluare a pacienţilor programaţi la internare cu respectarea circuitelor medicale stabilite prin OMS nr. 914/2006. Organizarea Secţiei spitalizare de zi trebuie să funcţioneze separat faţă de circuitul medical aferent internărilor de lungă durată şi trebuie să fie organizată la parterul instituţiilor sanitare cu paturi, conform cerinţelor OMS nr. 914/2006. Unitatea nu dispune de spaţiu suplimentar pentru amplasarea acestor paturi în vederea realizării serviciilor medicale de zi şi a investigaţiilor medicale pentru angiograf şi accelerator liniar de particule”, precizează conducerea CJ.

Totodată, unele din spaţiile aflate în componenţa sediului DSP vor fi transformate în laboratoare care să permită desfăşurarea de activităţi didactice, ştiinţifice şi de cercetare, care să deservească Facultăţii de Medicină şi Farmacie, întrucât instituţia de învăţământ superior desfăşoară activitate clinică în colaborare cu Spitalul Judeţean.

Vom avea angiograf şi accelerator liniar de particule?

Conducerea CJ susţine că în curând Galaţiul va avea mult promisul angiograf (dispozitiv performant cu ajutorul căruia medicul poate investiga starea vaselor de sânge n.r.), care va fi găzduit în unul dintre spaţiile actualului sediu al DSP. Cel puţin asta reiese din expunerea de motive a proiectului de hotărâre: „Dotarea cu un angiograf biplan prin Proiectul Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare şi dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri - derulat de Academia de Ştiinţe Medicale, în care Spitalul Clinic Judeţean este parte beneficiară, impune necesitatea asigurării de spaţiu la demisolul Clădirii Diagnostic Tratament, corpul M, spaţiu aflat în vecinătatea Laboratorului de Medicină Nucleară, şi la parter un compartiment cu 10 paturi pentru bolnavii supuşi investigaţiilor recomandate conform proiectului de cercetare”.

Totodată, CJ şi Spitalul Judeţean intenţionează să reamplaseze în aceeaşi zonă una dintre secţiile cu profil medical - Endocrinologie sau Nefrologie, cu un număr de 10/14 paturi, „întrucât amplasamentul actual nu este corespunzător, nefiind în concordanţă cu prevederile OMS nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare”.

Nu în ultimul rând, un spaţiu va fi dedicat arhivei unităţii medicale, susţin autorităţile. „Organizarea arhivei instituţiei este imposibil de realizat, neavând spaţii libere la subsolul tehnic al clădirii, acestea fiind ocupate cu arhiva Direcţiei de Sănătate Publică. Spitalul are obligaţia de a păstra documentele medicale, care sunt de altfel şi documente medico-legale cu caracter de confidenţialitate, la sediul instituţiei. Documentele au o durată lungă de păstrare. Inexistenţa spaţiilor libere cu această destinaţie duce la ocuparea spaţiilor medicale de pe secţii cu arhivare temporară şi implicit la îngreunarea desfăşurării actului medical în condiţii de siguranţă a pacientului”.

Consiliul Judeţului susţine că astfel va fi îmbunătăţită calitatea serviciilor publice de asistenţă medicală şi în acelaşi timp vor fi sporite şi veniturile instituţiei, prin contractarea de servicii medicale suplimentare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Dispută pe sediul DSP

Evacuarea Direcţiei de Sănătate Publică a stârnit o dispută, la finele lunii februarie, în şedinţa Comisiei de Dialog Social, după ce dr. Valentin Boldea, din cadrul instituţiei care reprezintă Ministerul Sănătăţii în teritoriu, a atenţionat că „evacuarea din acest sediu ar însemna bulversarea şi blocarea activităţii noastre ca instituţie, ceea ce automat ar putea duce la blocaje în sistemul de sănătate, pentru că o parte din sistemul sanitar gălăţean este finanţat prin Direcţia de Sănătate Publică, respectiv Unităţile de Primiri Urgenţe şi programele de tuberculoză şi HIV-SIDA", a afirmat reprezentantul DSP Galaţi.

Afirmaţiile acestuia au stârnit nemulţumirea lui Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ, care a reacţionat dur, precizând, printre altele, că „indiferent de presiuni, şmecherii şi alte lucruri, ne vom zbate ca oamenii să fie trataţi omeneşte la spital”.

Citit 2814 ori Ultima modificare Duminică, 26 Iulie 2015 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.