Lege nouă pentru asociaţiile de proprietari/ Dacă-ţi inunzi vecinul, rişti amendă de mii de lei

Lege nouă pentru asociaţiile de proprietari/ Dacă-ţi inunzi vecinul, rişti amendă de mii de lei
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Cenzorul asociaţiei de proprietari trebuie să aibă studii superioare economice, tehnice sau juridice, lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe cu mai multe tronsoane sau scări se fac unitar şi nu pe segmente de clădire, iar proprietarii neglijenţi sau uituci, care uită robinetul deschis ori nu-şi repară ţevile, riscă amenzi usturătoare pentru pagubele pe care le provoacă vecinilor. Asta pe lângă reparaţiile pe care vor trebui să le deconteze!

Acestea sunt printre cele mai interesante prevederi cuprinse în noua Lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Proiectul a fost publicat spre consultare pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi va intra în vigoare doar dacă va fi aprobat de Parlament.

Eficienţă administrativă

Autorităţile au considerat că avem nevoie de o lege nouă, pentru o mai bună şi mai eficientă administrare a locuinţelor, fie că e vorba de blocuri sau de ansambluri rezidenţiale. De asemenea, în expunerea de motive a documentului se precizează că se doreşte clarificarea şi eficientizarea relaţiei dintre autorităţile publice şi asociaţiile de proprietari.

Proiectul detaliază atribuţiile administratorului, ale preşedintelui, ale comitetului executiv, ale cenzorilor, tipul de relaţii dintre aceştia. De exemplu, potrivit prevederilor, cenzorul trebuie să aibă studii superioare în domeniile economic, tehnic sau juridic.

Obligaţii pentru proprietari

Noua lege introduce obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual, precum şi a fondului de rulment. De asemenea, prevede că lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe având mai multe tronsoane sau scări se fac unitar şi nu pe segmente de clădire, iar modificarea aspectului faţadei se poate face numai în mod unitar pe întreg condominiul.

Şi pentru că tot veni vorba de reparaţii, proprietarii sunt obligaţi să accepte accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv în proprietatea lor individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Şi dacă n-o fac, vor răspunde civil şi penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectaţi.

Proiectul cuprinde articole speciale şi pentru proprietarii uituci sau neglijenţi. Astfel, „proprietarul are obligaţia să păstreze şi să întreţină în stare de funcţionare şi siguranţă spaţiile interioare, echipamentele şi instalaţiile din dotarea tehnică a proprietăţii individuale, respectiv instalaţiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum şi altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalţi proprietari din condominiu", prevede legea. Iar "neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari” se pedepseşte cu amendă substanţială, de la 5.000 lei la 10.000 lei. Şi dacă proprietarul unei locuinţe ori al unui spaţiu cu altă destinaţie provoacă daune fie proprietăţii comune, fie altui proprietar, are obligaţia de a repara stricăciunile sau de a suporta cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.

Rămâne de văzut ce vor spune parlamentarii când proiectul va ajunge pe masa lor.        

Citit 13353 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2015 13:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.