Gălăţenii EXPROPRIAŢI din Ancora şi Traian ACUZĂ PRIMĂRIA: Despăgubirile sunt prea mici!

Gălăţenii EXPROPRIAŢI din Ancora şi Traian ACUZĂ PRIMĂRIA: Despăgubirile sunt prea mici!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Zeci de gălăţeni au venit marţi, 18 august, în holul Rectoratului Universităţii „Dunărea de Jos”, pentru a consulta planurile urbanistice zonale de restructurare urbană a Complexului Ancora şi de modernizare a străzii Traian şi pentru a discuta cu specialiştii care au elaborat documentele. Cei mai mulţi locuiau în zonele vizate de modernizare şi au venit cu idei de îmbunătăţire sau de modificare a propunerilor expuse de arhitecţi şi urbanişti. Cei mai interesaţi au fost însă chiar gălăţenii afectaţi în mod direct de modernizările dorite de Primărie: cetăţenii care urmează să fie expropriaţi pentru construirea arterei de legătură între strada Alexandru Lăpuşneanu şi Roşiori şi a spaţiilor de parcare din Complexul Ancora, respectiv, pentru lărgirea la patru benzi a străzii Traian.

"De garaje ne ocupam noi"

Aşa ne-a declarat, iritat, unul dintre proprietarii garajelor din Ancora, pe care municipalitatea vrea să le demoleze. Nu era deloc impresionat de propunerile arhitecţilor privind protejarea şi valorificarea spaţiilor verzi, armonizarea faţadelor, reconfigurarea circulaţiei pietonale şi carosabile, amenajarea de locuri de parcare şi de modernizarea zonelor ocupate de construcţii parazitare - chioşcuri şi garaje. Gălăţeanul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că planul urbanistic este doar o „găselniţă” pentru ceea ce se doreşte de fapt: construirea unei artere care nu ar fi necesare, doar pentru a justifica demolarea unor construcţii proprietate personală. Mai mult, gălăţeanul era convins că modernizarea se putea face şi fără demolarea garajelor, pe care proprietarii ar fi fost dispuşi să le înfrumuseţeze: să le dea un aspect uniform. De asemenea, susţinea că ar fi fost dispus să renunţe la garaj şi la terenul de sub el fără nicio despăgubire dacă ar fi fost construită o parcare etajată, unde să primească un loc de parcare pe care să-l poată lăsa moştenire.

"O mizerie!"

Aşa a catalogat o gălăţeancă afectată de exproprierile pentru lărgirea străzii Traian. Tot la adăpostul anonimatului, aceasta ni s-a plâns că a primit, la începutul lunii august, o notificare că în termen de 35 de zile trebuie să elibereze amplasamentul, dar că nimeni nu a consultat-o pe ea sau pe ceilalţi proprietari în privinţa evaluării terenurilor şi construcţiilor ce vor fi expropriate şi nu le-a prezentat planurile de modernizare.

„Casa este veche, iar din cauza demolării va fi afectată pe jumătate. Am doi copii, unde să plec cu ei în prag de toamnă? Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă am unde să mă mut! Trebuia să mi se ofere alt teren, tot în zonă, pe care să îmi construiesc altă casă”, ne-a declarat gălăţeanca, susţinând că despăgubirile, aşa cum au fost stabilite de autorităţi, sunt prea mici.

Discuţiile cu autorii planurilor urbanistice vor continua şi miercuri, 19 august.

Citit 5060 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2015 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.