Primari din judeţul Galaţi se plâng de COSTUL gestionării DEŞEURILOR

Primari din judeţul Galaţi se plâng de COSTUL gestionării DEŞEURILOR
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Lipsa unui sistem integrat de management al deşeurilor la nivelul judeţului duce la nerespectarea condiţiilor impuse de legislaţia europeană, respectiv reciclarea a 15 la sută din cantitatea totală de deşeuri dusă la groapa de gunoi, şi face ravagii în bugetele localităţilor. Odată, pentru că cele mai multe primării trebuie să plătească transportul pe distanţe considerabile al deşeurilor provenite de la cetăţeni până la gropile la care sunt arondaţi, iar a doua oară pentru că, în lista unui sistem de colectare separată, plătesc amenzi la Fondul pentru Mediu.

„Eu trebuie să duc gunoiul la 90 de kilometri, la Tecuci. Pe lună ne ducem la 40 de milioane de lei vechi. Ne sar capacele, financiar vorbind! Colectarea gunoiului de grajd e o adevărată problemă. Plus că mai este o problemă şi cu selecţia deşeurilor. Neselectarea gunoiului duce la nerealizarea parametrilor pe care ni i-a dat UE, respectiv Guvernul. Din cantitatea de gunoi pe care o transporţi, 15 la sută trebuie să fie materiale recuperabile, iar asta este o problemă. Dacă urmărim nişte comune, câtă cantitate de gunoi transportă neselectat, acolo vom găsi pierdere. Transporţi odată foarte mult gunoi şi plăteşti şi penalităţi de 15 la sută”, ne-a explicat primarul comunei Scânteieşti, Ghiorghe Bute. La Scânteieşti, PET-urile şi hârtia sunt adunate cu ajutorul celor de la 416, iar primarul duce muncă de lămurire cu fiecare cetăţean în parte când vine vorba de colectare selectivă.

„Noi nu avem pubele, facem colectarea din poartă în poartă. De multe ori verificăm sacii de gunoi, să vedem dacă omul are gunoiul menajer în acelaşi sac cu reciclabilele. Dacă nu sunt separate, îi lăsăm gunoiul sau îl punem să îl separeu pe loc”, ne-a mai spus primarul din Scânteieşti.

Primarul oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu Gîdei, spune că a cheltuit, anul trecut, din bugetul local, aproximativ 14 miliarde de lei vechi pentru tot ce înseamnă colectare, procesare şi transport la groapa de gunoi de la Tecuci, la Rateş. Şi, la fel, pentru că pubelele sunt scumpe, fiecăruia i se dă câte un sac. Noua taxă pe care primăriile o vor plăti pe deşeuri la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei, pe fiecare tonă, în 2016, şi de 120 de lei pe tonă, în 2017, ridică cheltuielile cu gunoiul şi mai mult.

Citit 1434 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Septembrie 2015 12:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.