După ce s-au „fript” cu Apaterm, asociaţiile dau de pământ cu contractele Calorgal/ Ce condiţii pun gălăţenii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

După ce s-au „fript” cu Apaterm, asociaţiile dau de pământ cu contractele Calorgal/ Ce condiţii pun gălăţenii
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Deşi a rămas mai puţin de o lună până la instalarea sezonului rece, asociaţiile de proprietari nu se înghesuie să semneze contractele cu Calorgal. Din contră, mai bine de 120 de organisme care reprezintă proprietarii par nici să-şi mai dorească să aibă de a face cu serviciul public de termoficare, în ciuda faptului că, pe hârtie, încă mai depind de sistemul centralizat. Este drept că, la acest moment, autorităţile încă fac demersuri pentru ca gălăţenii să nu rămână în frig sau fără apă caldă de luna viitoare, astfel că nimeni nu poate spune că, de la data de 1 noiembrie, Electrocentrale şi-ar putea relua activitatea de producere a agentului termic.

Preşedintele Asociaţiei nr. 282, care are în componenţă peste 300 de apartamente, ne-a spus că, în urmă cu doar câteva zile, a avut o nouă rundă de discuţii cu delegaţii Calorgal pe tema contractului dintre asociaţie şi noua societate de termoficare, după ce reprezentanţii locatarilor au ridicat o serie de obiecţiuni la documentele ce urmează a fi parafate.

Vor contract doar pe un an!

Preşedintele Cătălin Zaharia ne-a spus că asociaţia pe care o conduce nu doreşte încheierea unui contract pe perioadă nedeterminată cu noul distribuitor de apă caldă şi căldură, cum se proceda în cazul falimentatei Apaterm. Acesta a precizat că a încercat să impună reprezentanţilor Calorgal ca valabilitatea contractului să fie de un an şi să se poată prelungi doar după o renegociere cu asociaţia, însă reprezentanţii societăţii au respins această variantă, astfel că discuţiile s-au încheiat.

„Am cerut ca perioada contractuală să aibă valabilitate de un an, fără posibilitatea de prelungire după expirarea contractului decât după renegocierea dintre Calorgal şi asociaţie. Acest punct se va aplica şi în cazul convenţiilor dintre locatar şi Calorgal. Le-am spus să stipuleze că, în cazul în care Calorgal nu respectă parametrii şi celelalte obiecţiuni, se va rezilia prezentul contract. Dacă tu nu îţi asumi obligaţii ca societate, atunci nu discutăm. Eu am încercat să le explic oamenilor despre ce este vorba. Până când societatea nu îşi asumă responsabilităţi clare faţă de locatari, nu vom semna. Riscăm să ajungem de unde am plecat. Lasă că avem contract pe perioadă nedeterminată, noi facem ce ştim, iar ăia ţipă ca proştii şi noi ne vom vedea de treaba noastră. Cu riscul de a mă huli unii oameni şi de a mă înjura, nu semnăm în aceste condiţii. În final, tot locatarii vor avea de suferit. Păţim ca şi cu Apaterm”, ne-a spus Cătălin Zaharia.

Printre condiţiile impuse Calorgal s-au mai numărat refacerea circuitului de recirculare a apei calde, dar şi o alta care spune că „dacă în maximum două minute nu curge apă caldă la robinetul locatarului (constatare în urma unui sondaj făcut în rândul oamenilor din bloc), se va diminua costul facturii emise de Calorgal cu 25 la sută din valoarea acesteia”. Totodată, asociaţia a solicitat că aceasta să primească un comision, întrucât chiar şi după încheierea convenţiilor cu proprietarii, va continua să calculeze facturi, iar banii vor merge direct în conturile Calorgal.

Preşedintele asociaţiei a mai cerut inventarierea instalaţiilor la semnarea contractului, nefiind de acord cu faptul că este luată în considerare inventarierea de la Apaterm, „deoarece se semnează contractul cu o societate nou înfiinţată”, precum şi refuzul facturii emise şi neperceperea de penalităţi de întârziere în cazul existenţei unui litigiu, până la emiterea unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Dintre cele 304 de apartamente, câte numără asociaţia, aproximativ două treimi sunt dotate cu centrale termice.

Săptămâna trecută, 512 asociaţii de proprietari semnaseră contractele cu noul distribuitor de apă caldă şi căldură, din cele 658 care depind de sistemul centralizat. Acestea au în componenţă 3.288 de scări de bloc, cu 75.408 apartamente. Dintre acestea, 49.804 apartamente sunt branşate la reţeaua publică de termoficare, însă 12.895 sunt nelocuite.

Citit 8607 ori Ultima modificare Vineri, 09 Octombrie 2015 01:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.