CĂLDURA gălăţenilor, la mâna aleşilor locali. Liber la CREDIT pentru TERMOFICARE

CĂLDURA gălăţenilor, la mâna aleşilor locali. Liber la CREDIT pentru TERMOFICARE
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Mai este doar o chestiune de zile până când vom afla dacă Galaţiul va obţine cele 33 de milioane de lei pentru căldura şi apa caldă în sistem centralizat în această iarnă


Este oficial! Municipalitatea poate împrumuta bani pentru căldura gălăţenilor. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.46/2015, care permite, printre altele, autorităţilor locale să contracteze împrumuturi de la Trezoreria statului, pentru resuscitarea sistemului centralizat de termoficare, a fost publicată în Monitorul Oficial. Conform actului normativ, „(…) unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2015, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 700.000 mii lei, pentru (...) finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece (…)”.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului stabileşte în acest sens o dobândă percepută la trei luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă de 3,00 puncte procentuale şi care rămâne fixă pe toată durata de derulare a creditului. Totodată, perioada de rambursare se poate extinde până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral, în timp ce limita de îndatorare stabilită, conform actului normativ, este de 30 la sută.

Asta înseamnă că mai este doar o chestiune de zile până când vom afla dacă Galaţiul va obţine cele 33 de milioane de lei pentru căldura şi apa caldă în sistem centralizat în această iarnă. „Consiliul Local trebuie să decidă, prin vot, în această privinţă. Se analizează prevederile actului normativ emis de Guvern pentru a se acţiona în interesul gălăţenilor”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Proiectul de hotărâre, deja elaborat

Pe masa aleşilor locali a ajuns, încă de marţea trecută, un proiect de hotărâre în acest sens. În expunerea de motive se precizează că „bugetul municipiului Galaţi nu poate asigura din venituri proprii necesarul de subvenţii pentru energia termică furnizată populaţiei în iarna 2015-2016”. De aceea este necesară contractarea unui împrumut rambursabil, de la Trezoreria Statului, în sumă de 33 milioane de lei, cu o maturitate de 20 de ani. În document se arată că „pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare centralizat cu energie termică pentru populaţie în perioada noiembrie 2015- martie 2016 sunt necesare 45 de milioane de lei pentru plata energiei termice la preţ de producător - din care 33 milioane reprezintă contra valoarea gazelor naturale - iar 31,6 milioane de lei sunt necesare pentru distribuţia energiei termice prin sistemul centralizat. Contractarea finanţării rambursabile se face pentru plata subvenţiei la energia termică furnizată populaţiei, respectiv achiziţionării combustibilului necesar pentru iarna 2015-2016.

Cuantumul împrumutului s-ar putea modifica

Conform unor informaţii de ultimă oră, obţinute la închiderea ediţiei, suma pe care municipalitatea o va contracta s-ar putea modifica. "Domnul primar pleacă mâine (astăzi n.r.) la Bucureşti pentru o întâlnire cu reprezentanţii la vârf ai Romgaz. În funcţie de negocieri, se va stabili şi suma ce va fi împrumutată pentru termoficare", ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Rămâne de văzut care va fi forma finală a deciziei pe care o vor lua aleşii.

Citit 5020 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Noiembrie 2015 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.