Directorul CALORGAL, vârât în corzi de PRIMAR. Cu raportul, la fiecare şedinţă

Directorul CALORGAL, vârât în corzi de PRIMAR. Cu raportul, la fiecare şedinţă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Odată cu aprobarea creditului pentru căldură şi a unei subvenţii mai mari de la bugetul local, pentru ca gălăţenii să plătească mai puţin pentru gigacalorie, consilierii locali au devenit vigilenţi cu SC Calorgal. Astfel, aleşii i-au pus în vedere directorului Cristian Istrate să prezinte rapoarte ale societăţii la fiecare şedinţă de Consiliu Local. De asemenea, primarul Marius Stan i-a spus în faţă lui Cristian Istrate că răspunde cu postul, dându-i ca exemplu soarta fostului manager al SC Gospodărire Urbană, Eduard Grosu.

Conducere reglementată în CL

Discuţia a pornit de la remarca lui Alin Mihai, consilier local independent, care a atras atenţia că, prin majorarea subvenţiei, se creează şi premizele unei situaţii în care Calorgal nu va face nimic pentru a-şi mări gradul de încasare, beneficiind de un venit bazat doar pe subvenţie. Viceprimarul PSD Florin Popa a pus punctul pe "i": „Consiliul Local a acoperit subvenţia an de an, ba mai mult, am acoperit şi pierderile induse în sistem în perioada trecută. Ca să nu mai ajungem în situaţia în care am ajuns cu Apaterm, aş vrea să reglementăm din punct de vedere legal: organigramă, stat de funcţii, bugetul de venituri şi cheltuieli, astfel încât lucrurile să se desfăşoare într-un cadru corect, care poate fi controlat. Ar trebui ca această conducere să fie consfinţită printr-o hotărâre de Consiliu Local, pentru că în momentul de faţă funcţionează într-un interimat”.

Raport ad-hoc

Preşedintele de şedinţă, Eugen Găvan (ALDE), şi-a amintit că, încă de acum câteva şedinţe, i s-a solicitat conducerii Calorgal un raport privind situaţia societăţii şi l-a rugat pe director să-şi noteze pe agendă, ca să nu uite. De asemenea, l-a invitat săptămânal la Comisia de Servicii.

La foc automat, Istrate răspuns la întrebări: „Gradul de încasare pe septembrie a fost de 98 la sută, pe octombrie cred că ne apropiem de sută la sută, dar facturile au fost mult mai mici. Sperăm să continuăm aşa. Avem 509 angajaţi, existând un protocol cu sindicatul din Apaterm - la vremea când s-a închis Apaterm erau 548 de angajaţi - ca aceştia să se regăsească la Calorgal, atunci când se dă drumul la căldură. Ne sunt necesari, pentru că avem oameni care fac singuri câte şapte puncte termice noaptea. Dacă luăm oficial, sunt 2.400 de apartamente debranşate, dacă mai punem încă pe atâtea neoficial debranşate, ne apropiem de 30.000 şi ceva care au rămas consumatorii noştri”, a spus Cristian Istrate.

„Nimeni nu vă scuză!”

Primarul Marius Stan a ţinut să fie mai explicit: „Domnule director, vreau să vă spun mai tranşant, că veţi răspunde, cei care sunteţi în conducerea actuală, cu postul. Am auzit tot felul de speculaţii - că membru de partid colo, membru de partid în partea ailaltă, chiar nu ne interesează şi o spun public. Poate că v-am convins când am destituit un alt director de la o altă societate, că nu s-a pus problema din punct de vedere politic. Vrem să o punem din punctul de vedere al managerului, care trebuie să scoată la liman o societate. Şi societatea, plecând, totuşi, de la zero, nimeni nu vă scuză, iar raportul pe care trebuie să-l daţi în faţa CL este unul normal şi firesc. Mai bine să curmăm răul de la început, decât să ne trezim iarăşi cu o nenorocire pe cap”, a spus primarul.

Citit 3246 ori Ultima modificare Marți, 10 Noiembrie 2015 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.