HAOS LA CALORGAL/ Hotărârea Consiliului Local care reglementează CONVENŢIILE INDIVIDUALE este inaplicabilă în unele cazuri

HAOS LA CALORGAL/ Hotărârea Consiliului Local care reglementează CONVENŢIILE INDIVIDUALE este inaplicabilă în unele cazuri
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Deşi se bat cu pumnul în piept că doresc să semneze convenţii individuale cu gălăţenii, reprezentanţii Calorgal îi trimit pe oameni la plimbare, când au ocazia * Hotărârea Consiliului Local care reglementează convenţiile este inaplicabilă în unele cazuri


În luna martie a anului trecut, Consiliul Local adopta Hotărârea nr. 112, prin care dădea liber societăţii Apaterm (acum în faliment, la acea vreme în reorganizare) să încheie convenţii de facturare individuală cu gălăţenii. În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arăta că "încasarea cu întârziere sau neîncasarea creanţelor de la consumatori face dificilă asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, fiind cunoscute efectele lipsei de lichidităţi cu care se confruntă societatea. Deşi s-au luat toate măsurile legale de recuperare a contravalorii energiei termice furnizate, acestea nu au dat rezultatele scontate, dat fiind faptul că în multe cazuri executarea se face asupra asociaţiei şi nu a debitorului rău platnic".

În cuprinsul aceluiaşi document, reprezentanţii municipalităţii precizează că "un avantaj însemnat al convenţiilor individuale de facturare îl constituie faptul că, în cazul în care contravalorea serviciilor asigurate nu este achitată la termenul scadent, se poate trece la închiderea punctuală a consumatorului rău platnic".

Numai că, de atunci şi până în toamna acestui an, convenţiile individuale au stat în sertar. Pentru a evita un nou blocaj financiar generat de neplată, aşa cum s-a întâmplat în cazul Apaterm, Calorgal a hotărât, cel puţin la nivel declarativ, să pună, în sfârşit, în practică măsura încheierii de convenţii individuale cu consumatorii.

Demersuri zadarnice

Preşedintele Asociaţiei de Locatari nr. 859, Marian Roşioru Micu, care deserveşte un imobil cu 40 de apartamente (situat pe Bld. Milcov), integral al Primăriei, a făcut demersuri încă de anul trecut pentru ca Apaterm să încheie convenţii individuale cu chiriaşii. Asta cu atât mai mult cu cât mulţi dintre chiriaşii din oraş ai Primăriei înregistrează datorii colosale la întreţinere. În zadar, însă. Anul acesta, preşedintele asociaţiei a luat-o de la capăt şi, după ce a obţinut convenţiile de la Calorgal, pe care le-au semnat doar trei dintre cei 40 de locatari, a încercat să le depună la societate, pentru a fi parafate şi de conducerea acesteia.

CITEŞTE ŞI: CĂLDURĂ ÎN SISTEM CENTRALIZAT, IARNA ACEASTA/ Ce vom face de anul viitor

"Au refuzat să primească convenţiile, motivând că primesc doar dacă toţi membrii asociaţiei sunt de acord şi le vor semna (nicidecum trei sau cinci la sută din membrii unei asociaţii). Atunci, ca să mă conving de adevărata faţă a Calorgal, am transmis prin poştă, în data de 3.11.2015, cele trei convenţii individuale. Acum, aştept un răspuns legal la această solicitare. Trebuie să existe un început în orice. Niciodată nu vor semna convenţii individuale cu toţi locatarii, este greu de crezut că se va ajunge la aşa ceva. De asta cred că trebuie să înceapă întâi cu cei care doresc şi astfel vor dezvolta acest concept", ne-a spus Marian Roşioru Micu.

Anul trecut, conducerea Apaterm, reprezentată la acea dată de administratorul special Cristian Istrate (actualul director general al Calorgal) a refuzat solicitarea preşedintelui de asociaţie pe motiv că cei care locuiesc în blocul C nu sunt proprietari. Totodată, conducerea Apaterm le-a recomandat acestora să încheie cu Primăria un contract de preluare în administrare a imobilului, însă, după mai multe demersuri ale preşedintelui, reprezentanţii municipalităţii i-au comunicat acestuia, în luna februarie a anului 2015, că analizează „oportunitatea”. Şi o tot analizează, de mai bine de nouă luni.

Chiriaşii Primăriei, lăsaţi de izbelişte

"Semnarea convenţiilor ar fi benefică şi în cazul nostru, al chiriaşilor Primăriei, întrucât locatari chiriaşi sunt într-un număr însemnat în oraş. Primăria ar putea introduce în cadrul contractelor de închiriere o clauză prin care chiriaşul este obligat la încheierea de convenţie individuală pentru furnizarea energiei termice. În cazul neplăţii ritmice, aceste apartamente vor fi debranşate şi astfel ar dispărea problema prin care chiriaşii, atât în imobilele integral proprietatea Primăriei, cât şi parţial (care mai au unul-cinci chiriaşi) reprezintă un factor perturbator pentru asociaţii, prin acumularea de datorii imense la întreţinere (…) În prezent, din cei 40 de locatari, 25 la sută (10 apartamente) au datorii la întreţinere care însumează circa 90 la sută din datoria integrală a asociaţiei (1.450.000 lei). Toţi aceşti locatari, în număr de zece, de circa trei ani (din anul 2012) nu şi-au mai reînnoit contractele de închiriere, din cauza acestor datorii. Acţiunile în instanţă pentru rezilierea contractelor sunt foarte greoaie şi îndelungate. Primăria a demarat doar o singură acţiune în instanţă pentru rezilierea contractului şi acţiunea este încă pe rol, de circa doi ani şi jumătate. Datoria acestui locatar este de circa 35.000 lei şi le creează foarte mari greutăţi locatarilor din asociaţie, întrucât sunt în pericol de a fi sistate furnizarea de apă rece şi energie electrică", ne-a spus Marian Roşioru Micu.

Haos la Calorgal

Când l-am apelat, directorul general al Calorgal, Cristian Istrate, era ferm convins că nu mai există asociaţii de locatari, spunându-ne că doar la ANL-uri sunt blocuri întregi de chiriaşi, deşi şi-a pus semnătura chiar pe una dintre corespondenţele purtate cu asociaţia, pe vremea în care se afla în fruntea Apaterm. "Să vedem ce cale găsim pentru a rezolva problema de acolo. Să vină la Calorgal şi să discutăm la concret. Ei, juridic, nu există, ca formă de reprezentare", ne-a spus directorul Calorgal.

"Este o tâmpenie! Doar în capul lui nu existăm. Noi nu ne putem transforma în asociaţie de proprietari, atâta timp cât nu există proprietari în acest bloc", a replicat preşedintele asociaţiei.

Rămâne de văzut ce măsuri vor lua autorităţile în acest caz.

Foto Marius Negri

CITEŞTE ŞI: VOM AVEA CĂLDURĂ! CET îşi reia activitatea - "Pornim imediat cum vom primi gaz

Citit 5681 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Noiembrie 2015 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.