Galaţiul ar putea rămâne din nou FĂRĂ CĂLDURĂ. Acoperirea PIERDERILOR CALORGAL a stârnit SCANDAL în Consiliul Local Galaţi

Galaţiul ar putea rămâne din nou FĂRĂ CĂLDURĂ. Acoperirea PIERDERILOR CALORGAL a stârnit SCANDAL în Consiliul Local Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Galaţiul ar putea rămâne din nou fără căldură, de luni, 30 noiembrie, pentru că salariaţii Calorgal, neplătiţi de două luni, vor să-şi înceteze activitatea. Soluţia propusă de directorul societăţii, Cristian Istrate - acoperirea de la bugetul local a pierderilor din reţea, în valoare de 5,2 milioane de lei - a stârnit un scandal monstru în Consiliul Local.

Directorul Calorgal, Cristian Istrate, a venit în faţa aleşilor locali pentru a susţine introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre privind acoperirea parţială, de la bugetul local, a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat. "Calorgal a primit un capital social de 4 milioane de lei, din care ar fi trebuit să-şi desfăşoare activitatea. Am plătit 3,3 milioane de lei pentru aburul de la ArcelorMittal, pentru prepararea apei calde, cu promisiunea că acei bani de funcţionare îi vom primi. Am funcţionat pe timpul verii cu banii din debranşări, dar deja am intrat în sezonul rece. Vin de la o şedinţă de sindicat, unde am fost întrebat de salarii. Deja, pe 29 vine al doilea salariu pe care nu l-am plătit. Ideea lor era ca luni să înceteze activitatea. Soluţie nu e decât să primim banii pentru pierderile înregistrate", a spus directorul.

De partea lui, primarul Marius Stan a ţinut să facă precizări legate de sumele încasate de membrii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi ai Consiliului de Administraţie (CA). Potrivit edilului, cei trei membri AGA, Aurel Vlaicu, Săndiţa Lungeanu şi Bogdan Pahone, au luat fiecare, în trei ani, un total de 1.521 de lei, iar cei trei membri CA, Dan Beraru, Cristian Istrate şi Mircea Ispas, au încasat câte 1.057 de lei, din septembrie fiind suspendată orice indemnizaţie.

Atacuri şi reproşuri

Viceprimarul PSD Florin Popa nici n-a vrut să audă de această variantă: "Pierderea la furnizarea apei calde în Galaţi este de 90 la sută! Mi se pare deplasat ca la o producţie pe care, lunar, Calorgal a facturat-o către asociaţii, cheltuielile salariale să fie de două ori şi jumătate mai mari decât producţia facturată! Am convenit cu toţii să se angajeze, în perioada de început, un număr de aproximativ 200 de persoane, care să facă lucrări de reparaţii, iar acum constatăm că de fapt salariile s-au plătit de la început pentru 500 şi ceva de angajaţi! Nu vreau să ajungem răspunzători material, penal, pentru astfel de acte de management!".

Primarul Marius Stan a ripostat vehement: "Vin lupii moralişti şi ne pun pe noi la perete: "uitaţi cum funcţionează o societate în pierdere". Dar până acum în ce pierdere a funcţionat, că mai aveam puţin şi făceam toţi puşcărie de pe urma Apaterm! Atunci conştiinţa nu v-a mai zis nimic, dl viceprimar? Păi, când a funcţionat Apaterm cu 1.200 de angajaţi, cum a funcţionat? Iar eu vin să culeg ce au făcut alţii şi să fiu satrapul care dă afară 500 de oameni de la Apaterm, pentru că şi-au văzut onest de munca lor. Calorgalul nu este proprietatea soţiei mele, să înţeleagă toţi tâmpiţii!".

După lungi dispute şi o pauză de consultări, aleşii au decis să amâne decizia pentru o şedinţă de îndată, programată astăzi.

Bani, dar nu pentru salarii

La finalul şedinţei, primarul Marius Stan a declarat că suma de 5,2 milioane de lei va fi alocată, în conformitate cu legea, pentru pierderile în reţea, dar destinaţia finală a banilor va fi alta: "Banii aceştia vor merge direct în contul escrow, de unde vor fi preluaţi de Romgaz, special şi exclusiv pentru plata gazului necesar. Pentru salarii, urmează să se descurce şi dânşii, să mai tragă din încasări".

Rămâne de văzut ce decizie vor lua astăzi aleşii locali.

Citit 6259 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.