Cum vrea PRIMĂRIA Galaţi să dezvolte SALUBRIZAREA: Containere subterane pentru colectarea gunoiului

Cum vrea PRIMĂRIA Galaţi să dezvolte SALUBRIZAREA: Containere subterane pentru colectarea gunoiului
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Urât mirositoare, ocupând un spaţiu prea mare şi dizgraţioase vederii. Cam aşa am putea descrie pe scurt pubelele de gunoi din Galaţi. Ei bine, potrivit unei strategii de dezvoltare a serviciului de salubrizare, realizată de Primăria Galaţi şi publicată pe site-ul instituţiei, pentru a putea fi dezbătută de gălăţeni, acest lucru ar putea lua sfârşit într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Municipalitatea vrea să adopte un sistem subteran de colectare a deşeurilor menajere, pe cel puţin patru fracţii. În prezent, pe raza municipiului Galaţi, există un număr de 16 puncte de colectare subterane, pentru colectarea deşeurilor de carton/hârtie, pet/doze de aluminiu. Potrivit documentului, sistemul subteran ar ocupa mai puţin spaţiu, platformele vor fi manipulate prin acţiune hidraulică, instalaţiile necesare urmând a fi montate pe autospecialele deja existente. Sistemul previne vandalizarea containerelor, furtul deşeurilor, împrăştierea acestora, iar costurile de mentenanţă se reduc, pentru că aceste containere vor fi mai greu de spart. Pe lângă aceasta, Primăria mai vrea să asigurare un parc auto cu un număr suficient de autocompactoare, numai cu norme de poluare Euro 5, ce vor fi folosite pentru colectarea deşeurilor municipale şi separat pentru deşeurile reciclabile.

Reamintim că gunoiul costă. Din 2016 vom avea o taxă pe deşeuri la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă. Din 2017, taxa va creşte la 120 de lei pe tonă. Dincolo de asta mai avem şi OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată de Legea 105/2006 cu modificările şi completările ulterioare, care prevede că unităţile administrativ teritoriale (primăriile) au obligaţia să plătească 100 lei/tonă, în cazul în care nu reduc cu 15 la sută cantităţile de deşeuri menajere colectate şi trimise spre depozitare. Astfel, cu cât sistemul de salubrizare este mai deficitar, cu cât valorificăm mai puţin de gunoi, cu atât vom avea mai mult de plătit.

Citit 2641 ori Ultima modificare Joi, 17 Decembrie 2015 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.