RECICLAREA DEŞEURILOR/ Valorificăm mai mult, dar tot riscăm AMENZI

RECICLAREA DEŞEURILOR/ Valorificăm mai mult, dar tot riscăm AMENZI
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Ecosal a valorificat, în 2015, fără luna decembrie, cu peste 200 de tone de deşeuri mai mult decât în tot anul 2014 * Cu toate acestea, valorificarea a 15 la sută din totalul de deşeuri depozitate la groapa de gunoi rămâne un vis * Dacă nu se găsesc soluţii viabile cât mai curând, Galaţiul va plăti scump gunoiul depozitat la groapă


Ecosal a securizat în 2015 toate punctele colectare selectivă, a pus oameni să culeagă PET-urile din groapa de gunoi de la Tirighina, dar cu toate acestea pare să nu reuşească să crească exponenţial procentul de valorificare a deşeurilor. Din raportul Ecosal, reiese că, până în luna decembrie a anului ce tocmai se încheie, serviciul a valorificat, în total, 1.281 de tone de reciclabile, dintr-un total de 98.114 tone de deşeuri depozitate la groapa de gunoi de la Tirighina, total în care intră şi deşeuri utilizate ca strat de acoperire şi pentru consolidare drum acces (deşeuri moloz, pământ plus compost). Ce-i drept, este un pic mai mult decât în 2014, dar nu este o diferenţă semnificativă. Dacă e să privim cifrele de anul trecut, în 2014, inclusiv decembrie, Ecosal a valorificat 1.042 de tone deşeuri reciclabile din cele 102.005 tone depozitate la Tirighina. Deci, în 2015, cantitatea totală de reciclabile valorificate a crescut cu peste 200 de tone şi va mai creşte până la încheierea anului. Totodată, a crescut şi raportul cantitate deşeuri reciclate - cantitate deşeuri depozitate la groapa de gunoi, însă tot nu atingem cuantumul de 15 la sută impus de normele europene.

Deşeuri valorificate defalcat

Din luna ianuarie a anului 2015 până în luna în luna noiembrie inclusiv, Ecosal a valorificat 581,5 tone de carton şi hârtie şi un total plastic plus metal de 536,6 tone. Defalcat, au fost vândute 375,3 tone de PET-uri, 59,3 tone de HDPE (polietilenă), 47 de tone de PPPE (polipropilenă), 22,6 tone de folie, 1,4 tone de aluminiu, 14,2 tone de metal, 12,1 tone HD (polietilenă) vrac, 4,3 tone de rafie. De asemenea, au fost valorificate 162,9 tone de sticlă şi 25 tone de lemn. Din staţia de compostare au ieşit 2.111 tone de compost.

După cum spuneam anterior, în 2015, din ianuarie până în noiembrie, totalul de deşeuri depozitate la groapa de gunoi Tirighina este de 98.114 tone, din care 11.987 de tone au fost deşeuri utilizate ca strat de acoperire şi pentru consolidare drum acces (deşeuri moloz, pământ plus compost). Astfel, propriu-zis, totalul de gunoi menajer colectat de la populaţie, coşuri stradale, agenţi economici şi localităţile limitrofe este de 86.127 de tone.

Ecosal acuză în continuare furtul

Deşeurile de hârtie şi carton au fost cumpărate de către Vrancart, plasticul şi metalul au fost predate către SC Fabyoan Recycling şi Ecoprod Services, iar deşeurile de sticlă au fost valorificate către Greenglass. În schimb, potrivit Ecosal mai multe societăţi vând deşeuri provenite din Galaţi şi nu le raportează ca având provenienţa în municipiu. "Cantităţile prezentate mai sus sunt colectate şi valorificate de SP Ecosal, dar pe raza municipiului Galaţi mai sunt şi alte societăţi autorizate, care colectează şi valorifică deşeurile generate de populaţia Galaţiului, deci deşeuri care sunt în proprietatea PMG (Primăria municipiului Galaţi - n.r.) şi care nu sunt înregistrate cantitativ în evidenţe - practic, ele sunt furate de la recipienţii din oraş", arată un răspuns al şefei Secţiei Depozit Tirighina, Mirela Furtună. Astfel, potrivit acesteia, cantitatea de deşeuri valorificate la nivelul municipiului ar fi mult mai mare.

Care a fost situaţia în anii trecuţi

Dacă e să privim rapoartele anterioare ale Ecosal, creşterea cuantumului valorificat al deşeurilor este vizibilă în cifre, în schimb, dacă vom compara cu cantitatea de deşeuri menajere care ajunge la depozitul Tirghina, seamănă cu o picătură într-un ocean. Potrivit raportului Ecosal, în anul 2014, în perioada ianuarie - noiembrie, au fost valorificate 227,2 tone de hârtie, 191,3 tone carton, 328,8 tone de plastic, 21,7 tone de metal, 149,8 tone de sticlă, 4,9 tone DEEE, 56 tone de lemn şi 1.770 tone de deşeuri vegetale (compost).

Amenzi dacă nu reciclăm mai mult

Reamintim că Galaţiul va avea, alături de celelalte primării din ţară, o taxă pe deşeuri la groapa de gunoi în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, începând din ianuarie 2016, iar banii vor merge la Fondul pentru Mediu. Din 2017, taxa va creşte la 120 lei pe tonă.

Totodată, dacă nu reduc, prin reciclare, cu 15 la sută cantitatea de deşeuri ce ajung la groapa de gunoi, primăriile mai au obligaţia să plătească 100 de lei pe fiecare tonă nerealizată până la cuantumul respectiv. Astfel, dacă municipalitatea nu găseşte o soluţie pentru a creşte cantitea de deşeuri colectate selectiv şi valorificarea acestora, Galaţiul o plătească foarte scump gunoiul.

Şeful Ecosal, Ionuţ Pucheanu, ne spunea în luna septembrie că vrea să evite furtul deşeurilor reciclabile care sunt depozitate de către gălăţeni în pubelele de deşeuri menajere, prin securizarea acestora, după modelul containerelor selective. În acest moment, numai 18 puncte de colectare a deşeurilor menajere (în amestec, cum le numesc responsabilii cu salubrizarea) sunt securizate. Cu toate acestea, Primăria vrea să abordeze alt plan. Potrivit unei strategii de dezvoltare a serviciului de salubrizare, realizată de Primăria Galaţi şi publicată pe site-ul instituţiei, municipalitatea vrea să adopte un sistem subteran de colectare a deşeurilor menajere, pe cel puţin patru fracţii. În prezent, pe raza municipiului Galaţi, există un număr de 16 puncte de colectare subterane, pentru colectarea deşeurilor de carton/hârtie, PET/doze de aluminiu.

Citit 2337 ori Ultima modificare Luni, 28 Decembrie 2015 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.