De ce nu merge RECICLAREA la Galaţi. Firmele şi comunele din jur ne dau doar gunoi menajer

De ce nu merge RECICLAREA la Galaţi. Firmele şi comunele din jur ne dau doar gunoi menajer
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Nici furtul din containerele de pe teritoriul municipiului nu a fost stopat


Legislaţia în vigoare, respectiv OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată de Legea 105/2006, obligă primăriile să plătescă 100 de lei pe tonă în cazul în care nu reduc cu 15 la sută cantităţile de deşeuri menajere colectate şi trimise spre depozitare.

Dacă luăm în analiză datele anului trecut, la depozitul Tirighina, în perioada ianuarie - noiembrie 2015, au fost depozitate deşeuri în cuantum de 98.114 tone, în schimb, în aceeaşi perioadă, municipalitatea gălăţeană a valorificat un total 1.281 de tone de reciclabile. Evident, cuantumul de 15 la sută nu este atins. Din cifre ar rezulta că Galaţiul ar fi reciclat numai 1,3 la sută.

Acest lucru s-ar schimba, potrivit şefei secţiei depozit şi reciclare din cadrul Ecosal, Mirela Furtună, dacă agenţii economici nu ar preda doar deşeurile menajere, ci şi reciclabilele. Totodată, aceasta subliniază că procentul de 15 la sută este greu de atins şi din cauză că la depozitul Tirighina intră deşeurile umede ale primăriilor limitrofe, dar nu şi reciclabilele acestora, pentru că şi comunele respective, la rândul lor, sunt obligate să valorifice 15 la sută din gunoiul produs. "La depozitul Tirigina vin deşeuri menajere şi de la UAT-urile Şendreni, Smârdan, Vânători, Tuluceşti, Braniştea, astfel încât atunci când calculăm acel 15 la sută ar trebui să scădem gunoiul menajer venit de la acestea. Totodată, şi societăţile comerciale şi şcolile de pe raza municipiului ne dau tot numai deşeurile menajere, fără reciclabile. Dacă ni le-ar da nouă, probabil situaţia ar fi alta. În schimb, nu putem obliga societăţile să ne dea reciclabilele, cât timp le dau direct unor centre de reciclare şi primesc bani pe ele. De asemenea, să nu uităm şi oamenii care iau PET-urile, cartoanele şi metalul direct de la ghenă, pentru a le duce la centrele de colectare private. Centrele de colectare nu raportează ce primesc şi valorifică către noi", ne-a explicat Mirela Furtună.

Legea 99/2014 privind serviciul public de salubrizare menţionează că autorităţile locale sunt deţinătoarele de drept ale deşeurilor populaţiei şi interzice furtul din containere al deşeurilor reciclabile, dar, la Galaţi, fenomenul încă nu este stopat.

Monopolul pe deşeuri încalcă legea concurenţei

Strategia locală de dezvoltare a salubrităţii a Primăriei Galaţi, publicată la sfârşitul anului trecut, pe site-ul instituţiei, prevede introducerea unei obligativităţi pentru societăţi şi instituţiile din Galaţi să predea reciclabilele Ecosalului. Acest lucru ar duce la creşterea procentului de colectare şi valorificare a deşeurilor reciclabile la nivelul municipiului. În schimb, potrivit şefei secţiei, asta ar însemna să fie încălcată legea concurenţei. "Nu avem cum să obligăm instituţiile şi societăţile să ne dea nouă reciclabilele, asta ar însemna să încălcăm legea concurenţei", ne-a mai declarat şefa din cadrul Ecosal.

Citit 2824 ori Ultima modificare Vineri, 22 Ianuarie 2016 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.